DMW Gallery in Antwerpen presenteert een solotentoonstelling van Marius Ritiu

DMW Gallery in Antwerpen presenteert in september de solotentoonstelling Is there anybody out there van de Roemeense kunstenaar Marius Ritiu (°1984, woont en werkt in Antwerpen).

Voor zijn huidige solotentoonstelling presenteert Ritiu een monumentale indoor installatie, gemaakt van koperen platen. Hun glanzende oppervlakken weerkaatsen het licht en de occasionele golfbal, en functioneren als een bijzondere visualisering van geluidsgolven. Dit wordt duidelijk wanneer bezoekers ingaan op de uitnodiging van de kunstenaar om de installatie te gebruiken als een canvas waarop ze met een golfclub kunnen mikken. De impact van de golfballen op de koperen platen wordt getransporteerd naar de aangrenzende ruimte, waar een spervuur aan pedalen het knallende geluid verandert in een soundscape die buitenwereldse connotaties oproept. Is there anybody out there? Of is het de kunstenaar zelf die probeert de grenzen van de menselijke communicatie te overschrijden en het buitenaardse te bereiken? Terwijl we onszelf bekijken in het spiegelachtige oppervlak van koper en door elkaar worden geschud door de verontrustende trillingen, worden we uitgenodigd om na te denken over ons eigen uitgangspunt in relatie tot de Ander.

De tentoonstelling is opgebouwd rond het citaat van de Servo-Kroatische uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige Nikola Tesla: “Als je het universum wilt begrijpen, denk dan aan energie, frequentie en vibratie.”

Als beeldhouwer, schilder en verhalenverteller tracht Marius Ritiu de wereld met elkaar te verbinden, vaak met behulp van koper als fysieke materiaal. De technologische toepassingen van het materiaal in communicatie en transport hebben de mobiliteit van ideeën, goederen en mensen mogelijk gemaakt, wat een impact heeft op de aard en de fysicaliteit van grenzen. Koper is in de praktijk van de kunstenaar ook belangrijk omwille van zijn filosofische connotaties, gebaseerd op de associatie van de chemische elementen met de menselijke geschiedenis en de kosmos via de alchemie.

Ritiu’s eigen ervaring als reizende kunstenaar en immigrant, die voortdurend grenzen overschrijdt en getuige is van verschillen in cultuur, religie, natie en ras, verankert zijn praktijk en onthult dat zijn werk een zoektocht is naar het begrijpen en uitdrukken van het mondiale door het lokale, het universele door het bijzondere, het vertrouwde door het vreemde.

Marius Ritiu
Is There Anybody Out There
16 september - 23 oktober 2021
DMW Gallery, Antwerpen


 


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.