Dennis Tyfus bij Tim Van Laere Gallery

Tim Van Laere Gallery presenteert de eerste solotentoonstelling van Dennis Tyfus met de galerie, getiteld Satellite of Lard. In deze tentoonstelling presenteert Tyfus een nieuwe reeks tekeningen, sculpturen, installaties en geluidswerken. 

De praktijk van Dennis Tyfus omvat een breed scala aan artistieke media en visuele beelden, gaande van tekeningen, installaties, videos, magazines, boeken, muziek, vinyl publicaties, zijn eigen radio programma, concerten en performances. In zijn oeuvre vloeit alles in elkaar over, zonder vaste definitie, begin of einde. Hiermee leunt hij sterk aan bij het oeuvre van kunstenaars, zoals Dieter Roth, Mike Kelley en Jim Shaw. Door elementen uit zijn eigen persoonlijke psyche te combineren met verschillende aspecten uit de hoge en lage cultuur en deze op een gelijkaardige manier te benaderen, creëert hij een universum waarin het persoonlijke, het alledaagse en het unheimliche samenkomen. Zijn werken vinden vaak hun origine in het onbewuste denkproces van de kunstenaar en krijgen hun vorm door een proces van improvisaties waarin Tyfus zich enkel laat limiteren door de keuze van zijn medium en plaats. Onder het label Ultra Eczema bundelt hij zijn diverse kunstenaarspraktijk, die de meest uiteenlopende vormen kan aannemen: zoals een tatoeage UE50 die op de knokkels van de rechterhand van de kunstenaar staat of het verkeersbord met de tekst Ultra Eczema 100, dat werd geplaatst op de hoek van de straat nabij het Middelheimmuseum. Dit laatste werk illustreert ook het belang van taal en hercontextualisering binnen het werk van Tyfus.

De tekeningen nemen een centrale plaats in de tentoonstelling. De snelheid van het medium tekenen en het private karakter stemt overeen met Tyfus’ artistiek activistisch temperament. Daarom tekent hij zonder ophouden in kleine en grote formaten. Tyfus benoemt zijn tekeningen zelf als Up and Downgrades. Net als in zijn performances neemt het personage van de kunstenaar zelf de hoofdrol in van deze tekeningen, dit personage wordt vervormt en verbastert naargelang de rol die hij inneemt. In deze tekeningen ontvouwt zich een breed scala aan bronnen uit de leefwereld van de kunstenaar en kunnen zowel poëtisch als rebels zijn: fragmenten uit tijdschriften en romans, films, soaps, reacties op extreem rechtse bewegingen en verbeeldingen van zijn eigen nachtmerries die hij weergeeft met dezelfde intensiteit als Goya en Fuseli voor hem deden. 

Tyfus beperkt zichzelf binnen zijn oeuvre niet enkel tot het beeldend aspect. Op Radio Centraal (106.7FM) kan je iedere zaterdag tussen 14u en 15u luisteren naar zijn eigen radioprogramma Tyfustijd, een combinatie van satire en muziek. Zijn talent voor vocale improvisaties vinden we ook terug in het werk The Inhumane Juke Box, wie aan het touw trekt bij het binnenkomen van de tentoonstelling wordt meteen getrakteerd op een willekeurig popnummer in een a capella uitvoering van de kunstenaar. Het werk speelt in op ons onbewust opnemen van bepaalde flarden tekst of melodieën die vast komen te zitten in ons hoofd als een puzzel in je hersenen die moet worden opgelost. Zolang het patroon incompleet is, blijven je hersenen hetzelfde herhalen totdat het patroon vervolledigt wordt. Tyfus breidt zijn eigen kunstenaarspraktijk ook vaak uit door samenwerkingen aan te gaan met andere kunstenaars en muzikanten. Dit zien we ook terug in het werk The Seventh Beatle, waarbij hij een hyperrealistische sculptuur van zijn vader in een jukebox heeft geplaatst en een hele reeks artiesten - oa. Admiral Freebee, Anton Henning, Bjorn Eriksson, Marcel Dzama, Gerard Herman, Jim O’Rourke, Joachim Badenhorst en Jockum Nordstrüm - uitnodigde om een cover te brengen van een Beatles nummer. Hiermee speelt hij niet alleen met zijn eigen jeugdherinneringen maar ook op de mythologisering van idolen. 


Dennis Tyfus

Dennis Tyfus (°1979 in Antwerpen, België) woont en werkt in Antwerpen. Zijn werken werden internationaal tentoongesteld in onder andere het Middelheimmuseum, Antwerpen; M HKA, Antwerpen; S.M.A.K., Gent; Bozar, Brussels; CAPC Museum of Contemporary Art of Bordeaux, Frankrijk; Kunsthalle Sao Paulo, Brazilië; Schloss Damtschach, Oostenrijk; Kunstschlager, Reykjavik, Ijsland; Kunstverein Mannheim and Ludwigshafen, Ludwigshafen am Rein, Duitsland. Zijn werk maakt deel uit van publieke collecties zoals M HKA, Antwerpen en Middelheimmuseum, Antwerpen.


DENNIS TYFUS
Satellite of Lard
10 juni - 15 juli 2021
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50
2000 Antwerpen


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.