De zomer en het najaar in de CENTRALE

NU TE ZIEN IN DE CENTRALE

CENTRALE | Hall
Mehdi-Georges Lahlou & Candice Breitz
extra
Tot 24 september

Mehdi-Georges Lahlou zet aan de hand van sculpturen, tekeningen, bewerkte archieffoto’s, installaties en video’s zijn ontdekkingstocht naar de voorstelling van geweld en de gevolgen ervan voor de huidige geopolitiek voort. Hij nodigde Candice Breitz uit als gastkunstenaar. Haar verkenningen van het gewelddadige domein van witheid zijn opvallend auto-etnografisch gekleurd en vormen een fascinerend tegenwicht voor het oeuvre van Mehdi-Georges Lahlou, waarin zelfportretten steeds weer aansluiten bij enkele van de meest urgente politieke debatten van onze tijd.


CENTRALE | lab
Yannick Ganseman
Wolken boven Brussel (Nuages) 
Tot 24 september

In zijn eerste solotentoonstelling in Brussel daagt Ganseman zichzelf uit om nieuwe creaties te maken door er de context van het Sint-Katelijneplein met werken in op te nemen. De kunstenaar produceert deze creaties in bas-reliëf gedurende de tentoonstelling met de bedoeling de buitenruimte en CENTRALE | lab met elkaar te verbinden


CENTRALE | box
Angélique Aubrit & Ludovic Beillard
Le Spectacle
Tot 24 september

In de box van de Centrale zijn verschillende poppenreeksen te zien van Angélique Aubrit & Ludovic Beillard, waarvan de verhalen elkaar kruisen binnen een decor van behangpapier. De kunstenaars maken video’s waarin de personages in een hopeloze situatie worden opgevoerd. Hun houten hoofd, handen en voeten lijken hun nonchalante houding loodzwaar te maken waardoor ze beperkt worden in hun bewegingen


CENTRALE | vitrine
Antoine Waterkeyn
Sapristi, Sorcellerie et saint Sacrilège
Tot 5 november

In de vitrine stelt Waterkeyn een installatie van meer dan levensgrote geschilderde figuren voor. De kunstenaar laat zich inspireren door de monsterlijke figuur in Michail Boelgakovs Hondehart en het Hof der Wonderen (La Cour des miracles) in Victor Hugo’s Notre-Dame de Paris. Op basis van deze verhalen stelt Waterkeyn zich een Eurovisiewedstrijd voor intellectuelen voor, met de laureaten van een atypische, weinig bekroonde categorie: een verzameling antihelden en slechteriken uit de populaire cultuur.


Rondleiding in de tentoonstellingen
10.09.2023, 15u

Rondleiding langs de tentoonstellingen Le spectacle van Angélique Aubrit & Ludovic Beillard (CENTRALE | box), Wolken boven Brussel (Nuages) van Yannick Ganseman (CENTRALE | lab) en Sapristi, Sorcellerie et saint Sacrilège van Antoine Waterkeyn (CENTRALE | vitrine)

Met de kunstenaars Yannick Ganseman, Antoine Waterkeyn, en de curator Tania Nasielski.


SAVE THE DATES


CENTRALE
| Hall
L’art de rien
23.11.2023 > 17.03.2024
Persconferentie: 22.11.2023, 10:30

De groepstentoonstelling L’art de rien brengt – hoofdzakelijk Brusselse – kunstenaars en kunstenaressen samen die allen de gave bezitten van het kleinste gebaar en die een voorkeur hebben voor armoedig materiaal: ze hergebruiken of vervormen materiaal voor esthetische en poëtische doeleinden of geven een nieuw leven aan gewone gebruiksvoorwerpen die na gebruik doorgaans worden afgevoerd in de huishoudelijke chaos van de moderne wereld. Deze selectie van kunstenaars en kunstenaressen wordt aangevuld met de humor en poëzie uit het werk van François de Coninck en uit de formidabele collectie van hedendaagse curiositeiten van Galila Barzilaï Hollander. Van haar is bekend dat zij een grote passie heeft voor ongerijmde voorwerpen en dat haar verzameling internationaal getint is.

Kunstenaars: Elodie Antoine, Stéphane Balleux, Damien De Lepeleire, Marco De Sanctis, Benoît Félix, Olivier Goka, Gudny Rosa Ingimarsdottir, Nicolás Lamas, Miller Levy, Léa Mayer & Maëlle Maisonneuve, Sabrina Montiel-Soto, Marija Rinkevičiūté, Alain Rivière, Olivier Sidet, Christophe Terlinden, Bernard Villers, Léon Vranken, Tatiana Wolska

Curator: François de Coninck


CENTRALE | box ​
Sofhie Mavroudis
A bread in the wall
23.11.2023 > 17.03.2024

De kunstenares stelt de notie van overdracht in vraag, met name via taal en tradities. Op basis van een onvolledige kennis van de taal van haar vader, gebruikt ze gebaren als initiator van een verandering van toestand en kent ze aan de verschillende objecten die zo ontstaan een eigen symboliek toe.


CENTRALE | vitrine
Antoinette d’Ansembourg
23.11.2023 - 17.03.2024

Voor de tijdloze vreemdheid die de installaties van Antoinette d’Ansembourg uitstralen, wordt de kunstenares geïnspireerd door het grondgebied van de stad, waar dagelijks nieuwe bouwwerven opduiken waarbij gebouwen worden opengereten en straten worden uitgegraven om de boven- of ondergrondse netwerken van leidingen bloot te leggen die de stad als een levend wezen voorzien van hun vloeistoffen of elektrische stroom. In deze gebieden die niet toegankelijk zijn voor het publiek en die een onzekere tijdsduur hebben, merkt ze de verbanden op tussen puin en planten die het vermogen hebben om in vijandige omgevingen te groeien.

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.