De tentoonstellingen in de eerste helft van 2024

Dennis Tyfus
25.01 - 16.03
Tim Van Laere Gallery, Antwerpen

Tim Van Laere Gallery presenteert haar tweede solotentoonstelling van Dennis Tyfus, getiteld Tattooed Tears Of Joy. In deze tentoonstelling presenteert Tyfus een nieuwe reeks tekeningen, een klokkeninstallatie met titel Please Join Trio De Janeiro en een hyperrealistische sculptuur die voortbouwt op de reeks Strafstudie. 

De artistieke praktijk van Dennis Tyfus omvat een rijk spectrum aan media en visuele uitingen, waaronder tekeningen, sculpturen, installaties, video's, tijdschriften, boeken, vinyl publicaties, maar ook een eigen radioshow, muziek, concerten en performances.

In Tattooed Tears Of Joy onthult Dennis Tyfus zijn liefde voor experimentele muziek en geluidskunst door drie beiaardklokken te plaatsen, te midden van een reeks grootschalige tekeningen. Deze beiaardklokken installatie Please Join Trio De Janeiro vindt zijn oorsprong in de partituur This is a chord. This is another. This is a third. Now form a band, een tekening van drie fundamentele punk gitaarakkoorden afkomstig uit Sideburn #1, een fanzine met een kenmerkend doe-het-zelfkarakter dat in 1977 werd gepubliceerd. De tekening wordt beschouwd als een lijfspreuk in de punkscene en wordt vaak aangehaald als oproep tot actie. De bezoeker wordt op die manier uitgenodigd een gelegenheidsband te vormen.


Jacques Sonck
25.01 - 31.03
A Stichting, Brussel
Persconferentie: 24 januari, 11u

De A Stichting stelt het werk tentoon van de Belgische fotograaf Jacques Sonck (°1949, woont en werkt in Gent). Sonck staat bekend om zijn indringende straat- of studioportretten van excentrieke figuren uit alle lagen van de bevolking. In zijn werk stelt hij de unieke aspecten van elk gezicht centraal en brengt hij op die manier een ode aan de diversiteit van de mens.

De tentoonstelling, gecureerd door Roger Szmulewicz, omvat zo'n 120 zwart-wit portretten van bijzondere individuen die Sonck sinds de jaren '70 op straat of in zijn studio fotografeerde. De tentoonstelling geeft zo een inkijk in het seriematige proces van Sonck. De fotograaf, die analoog te werk gaat, benadert zijn modellen steeds op een zachtaardige manier. In tegenstelling tot het werk van fotografen zoals August Sander, Irving Penn, Diane Arbus en Richard Avedon, heeft Sonck niet de bedoeling om de sociale positie van zijn modellen te belichten. Hij fotografeert hen in een sobere setting waardoor alle mogelijke indicatie van context verdwijnt.

Na Vincen Beeckman in 2017 is het de tweede keer dat de A Stichting een grote tentoonstelling van een Belgische fotograaf organiseert. Voor Astrid Ullens de Schooten Whettnall, de bezielster van de A Stichting die zo'n veertig foto's van Jacques Sonck in haar collectie heeft, is deze tentoonstelling erg bijzonder.


Leon Kossoff
01.02 - 30.03
Xavier Hufkens, Rivoli, Brussel

Xavier Hufkens presenteert de eerste tentoonstelling van de Britse kunstenaar Leon Kossoff (1926-2019) met de galerie. Kossoff is een van de meest geprezen figuratieve schilders van de twintigste eeuw. Hij was lid van de 'School of London', waartoe ook kunstenaars als Frank Auerbach, Francis Bacon en Lucian Freud behoorden. Hoewel hun benaderingen verschilden, koos de groep voor een radicale toewijding aan figuratieve schilderkunst in een tijd waarin conceptualisme en minimalisme de dominante krachten in de kunstwereld waren.

Met schilderijen en tekeningen gemaakt over een periode van vijf decennia - bijna zijn hele werkzame leven - neemt de presentatie de vorm aan van een gecondenseerde retrospectieve. Twee reeksen belichten belangrijke thema's in Kossoffs oeuvre, namelijk Londense stadsgezichten en zijn 'vertalingen' van werken van oude en moderne meesters. Aangevuld met portretten en een vroeg naakt uit 1963, geeft de tentoonstelling een uitgebreid overzicht van Kossoffs praktijk en zijn stilistische evolutie.


Popcorn
02.02 - 26.05 ​
MIMA, Brussel
Persconferentie: 1 februari, 11u

Het MIMA presenteert Popcorn, een groepstentoonstelling met 15 kunstenaars die een kleurrijk, onconventioneel en dromerig beeld schetsen van onze maatschappij, met een dosis surrealisme vergelijkbaar met die van de jaren 1930. De humoristische ervaring is zowel een gegarandeerde picturale schok als een tegengif voor de winterse melancholie. Popcorn is ook een atypisch, zeer lokaal venster op hedendaagse kunst, dat jonge en ervaren spelers samenbrengt.

Een optimistische kijk op de toekomst lijkt moeilijk in een tijd waarin onze 'zwarte spiegel' ons voortdurend informeert over meerdere wereldwijde crises. Toch is er een universeel tegengif tegen somberheid: kunst. In al haar vormen en tijden is kunst een uitlaatklep geweest voor onze angsten. Onder de noemer popcorn neemt de tentoonstelling de temperatuur op van een artistieke scène die van onze tijd getuigt door ze met humor of verrukking weer te geven.

Kunstenaars
Mrzyk et Moriceau, Pol-Edouard, Fabien Karp, Gary Card, Adèle Aprohdite, Elene Usdin, Michael Polakowski, Julien Colombier, Amandine Urruty, Dephine Somers, Antoine Carbonne, Davor Gromilovic, Nina Vandeweghe, Silio Durt


Jonathan Meese
10.02 - 27.04
Tim Van Laere Gallery, Rome

Tim Van Laere Gallery presenteert de zesde solotentoonstelling met Jonathan Meese, en de eerste tentoonstelling van Meese in de nieuwe ruimte in Rome. Jonathan Meese (°1970 Tokyo, woont en werkt in Berlijn en Hamburg) staat bekend om zijn veelzijdig werk, dat gaat van exuberante schilderijen, installaties, extatische performances tot een krachtig oeuvre van sculpturen in diverse media. Schijnbaar moeiteloos ontwikkelde hij in alle genres een zelfstandig en uniek vocabularium dat zijn werk de verscheidenheid, visuele energie en de kwaliteit geeft, wat volgens Robert Fleck ongekend is sinds Picasso.

Meese creëert een uitgebreide persoonlijke mythologie met personages die zijn geïnspireerd door geschiedenis, legendes en sciencefiction. In zijn werken vind je een niet gemakkelijk decodeerbaar systeem van tekens/badges, neologismen, symbolen en figuratieve toespelingen op alle soorten machtszoekers, mythische personages en genieën uit de geschiedenis, popsterren, of fictieve helden van romans en films.


Leon Spilliaert: Dwalen door de stilte
15.02 - 13.04
Galerie Patrick Derom, Brussel

Galerie Patrick Derom presenteert een tentoonstelling met 21 werken van Léon Spilliart. Spilliaert, geboren in Oostende op 28 juli 1881 en overleden in Brussel op 23 november 1946, was een Belgisch tekenaar, schilder, illustrator en lithograaf. Aanvankelijk stond hij dicht bij het symbolisme en vertoonde hij verwantschap met Fernand Khnopff en Edvard Munch, maar hij werd beïnvloed door het lezen van Maeterlinck, Verhaeren en Nietzsche. Zijn werken verkennen de eenzaamheid van de mens en de onmetelijkheid van de zee. Hij evoceert het leven van de plaatsen in zijn geboortestad Oostende. Zijn creaties weerspiegelen een geest van reflectie en spirituele meditatie. Hij was goed bevriend met James Ensor.

Galerie Patrick Derom is gespecialiseerd in Belgisch en Europees modernisme en bestrijkt een brede periode van 1880 tot nu, van symbolisme tot popart, met af en toe een uitstapje naar hedendaagse kunst. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een catalogus gepubliceerd met essays van verschillende kunsthistorici die zijn kunst kennen.


Zhang Enli
14.03 - 11.05
Xavier Hufkens, St-Georges, Brussel

Zhang Enli's lyrische werken op doek zijn vaak geïnspireerd op schijnbaar gewone objecten, variërend van kartonnen dozen tot stukjes touw, of aspecten van het dagelijks leven, zoals stedelijke structuren of landschapselementen. In dergelijke werken streeft Zhang ernaar om de immateriële en essentiële kwaliteiten van het object vast te leggen, zoals de implicaties van transparantie, zachtheid of flexibiliteit. Hij staat ook bekend om locatiegebonden installaties die spelen met de historische echo's van hun omgeving of over het interieur van speciaal gebouwde houten paviljoens. ​

Zhangs kenmerkende stijl - vloeiend, spontaan en gebarend - is gebaseerd op zowel Oosterse als Westerse schildertradities. De vloeiende lijnen doen bijvoorbeeld denken aan de traditionele Chinese penseelschilderkunst, terwijl de zichtbare rasterlijnen verwijzen naar de renaissancetechniek van het 'kwadrateren'. Hij is een meester in kleur en licht en werkt het liefst met dunne verfspatten en heldere, kristalheldere kleuren met donkere contrasten. Zhangs lichte toets verleent zijn oeuvre een etherische, harmonieuze en diep suggestieve kwaliteit.


Passage. Textiles & Rituals
15.03 - 01.09
Joods Museum van België, Brussel
Persconferentie: 14 maart, 11u

Deze tentoonstelling gaat dieper in op het begrip 'overgang' of 'passage', of het nu verband houdt met de riten van de joodse traditie of de transformatie naar een andere entiteit, een andere ruimte of een andere tijd.

De tentoonstelling is verdeeld in drie complementaire delen. Een eerste deel laat ons kennismaken met de explosieve wereld van conceptueel kunstenaar Charlemagne Palestine. In een installatie getiteld Bear Mitzvah verbeeldt de kunstenaar, geboren in New York in 1947, de overgang naar volwassenheid in de Joodse traditie, die hij hier opnieuw uitvindt in de vorm van een universele viering die openstaat voor iedereen. 

Een tweede deel van de tentoonstelling neemt ons mee op een ontdekkingstocht door de textielcollecties van het Joods Museum van België. De werken, die zelden uit het depot gehaald worden, worden samengebracht met werken van hedendaagse kunstenaars die ook dit medium hanteren.

Het derde deel is ontworpen als een laboratorium, waar de heropleving van geloof en rituelen wordt onderzocht in co-creatie met hedendaagse kunstenaars. Door middel van een programma van vier performances die "Passage" gedurende de hele looptijd zullen activeren, zal de projectruimte veranderen in een intieme, huiselijke ruimte die uitnodigt voor ontmoetingen en uitwisselingen.


Edith Dekyndt: Specific Subjects
21.03 - 27.10
Fondation CAB, Saint-Paul-de-Vence

Specific Subjects, het project van Edith Dekindt voor de Fondation CAB in Saint-Paul de Vence, verweeft nieuwe en evoluerende technologieën, voorouderlijke kennis en hedendaagse kwesties.

Sommige werken dagen de ontbinding van materie uit, waardoor we een sfeer kunnen schetsen tussen wreedheid en breekbaarheid. De tentoonstelling is zowel een reis door het artistieke universum van Dekyndt, waar de dialoog tussen natuur en cultuur zich verweeft met het land, als een ervaring die de gebruikelijke tentoonstellingen overstijgt. Als kijker nodigt ze ons uit om meerdere betekenisniveaus te verkennen en ons begrip van ruimte, geheugen en tijd in vraag te stellen.

In de huidige context, die gekenmerkt wordt door conflicten en radicale veranderingen in de manier waarop we leven en handelen, met economische, materiële, immateriële en emotionele gevolgen, stelt de kunstenaar een reeks werken voor waarin de dynamiek tussen natuur en cultuur, het landelijke en het stedelijke, nieuwe paradigma's genereert waarmee we geconfronteerd moeten worden.


Muller Van Severen
21.03 - 27.10
Fondation CAB, Saint-Paul-de-Vence

Voor deze tentoonstelling heeft het Belgische designduo Fien Muller (1978, Lokeren België) en Hannes Van Severen (1979, Gent, België) zich geconcentreerd op het presenteren van een selectie werken die de bezoekers de werken laten zien door in te zoomen (letterlijk, dankzij het fotografenduo Scheltens en Abbenes) maar ook door uit te zoomen en objecten te tonen zoals prototypes, tekeningen, materialen enzovoort.


Heropening Netwerk Aalst
21.03

Na een grondige verbouwing van meer dan een jaar, opent het vernieuwde Netwerk (NW) in Aalst op 21 maart 2024 haar deuren. Onder leiding van het nieuwe driekoppige directieteam, bestaande uit Godart Bakkers, Laura Herman en Jeniffer Vansteyvoort, wordt NW meer dan ooit een open huis voor hedendaagse kunst en film. 

NW biedt ruimte voor de ontwikkeling van de kunstenaarspraktijk in al haar facetten, van het proces over het onderzoek tot het artistiek experiment, en deelt deze met een publiek via projecten en een publiek programma. De benedenverdieping staat in het teken van ontmoeting en de buurt, terwijl de eerste verdieping, de exporuimtes en de cinema voor het artistiek programma gebruikt worden, zonder een al te rigide opdeling van deze functies na te streven.

Tijdens het openingsweekend van 21 tot 24 maart wordt de nieuwe visie van NW duidelijk. Onder de naam Club Ritual presenteert NW samen met kunstenaars en de buurt een programma van tentoonstellingen, film, ontmoetingen en een partnerprogramma. NW verkent op die manier hoe veelzijdig en complex rituelen zijn en hoe diepgeworteld ze zijn in alle verschillende geledingen van onze samenleving. De ambivalentie van het ritueel maakt het tot een fragiel, dynamisch en actueel onderwerp. 


Marcel Dzama
21.03 - 11.05
Tim Van Laere Gallery, Antwerpen

Tim Van Laere Gallery presenteert de tweede solotentoonstelling van Marcel Dzama (° 1974 Winnipeg, Canada. Woont en werkt in New York) met de galerie. Dzama heeft een onmiddellijk herkenbare beeldtaal ontwikkeld die het menselijk handelen en motivatie onderzoekt, evenals de vage relatie tussen het werkelijke en het onderbewustzijn. Dzama's werk put zowel uit folklore als uit kunsthistorische en hedendaagse invloeden en visualiseert een universum van kinderfantasieën en wonderlijke sprookjes. Dzama's beeldrepertoire omvat een breed scala aan kunsthistorische citaten. Balletkostuums van bijvoorbeeld Oskar Schlemmer of Francis Picabia zijn te herkennen en directe verwijzingen naar Francisco de Goya, Marcel Duchamp en Joseph Beuys.

Het zijn echter niet alleen elementen uit het verleden die Dzama's creativiteit stimuleren. De muziekliefhebber heeft vanaf het begin van zijn carrière samengewerkt met verschillende collega's, hetzij als onderdeel van de Royal Art Lodge in Winnipeg, die hij mede-oprichtte, hetzij in de vorm van samenwerkingen met Arcade Fire, Bob Dylan, Beck, Kim Gordon ( Sonic Youth), de filmmaker Spike Jonze, de actrice Amy Sedaris, het ensemble van het New York City Ballet, of collega-artiesten als Raymond Pettibon en Jockum Nordström. In zijn werk Beuys loves a girl who plays guitar brengt hij onder andere de kunstenaar Joseph Beuys samen met countryzangeres Dolly Parton.


Nick Cave
05.04 - 11.05
Xavier Hufkens, St-Georges, Brussel

Nick Cave is vooral bekend als frontman bij de rockband "Nick Cave and the Bad Seeds", maar hij is daarnaast ook schrijver, acteur en kunstenaar. Zo werkte hij van 2020 tot 2022 aan een verzameling keramiekbeelden met de naam "The Devil — A Life (2020–22)". Die serie van zeventien geglazuurde keramische beeldjes die het wieg-tot-graf verhaal van de Duivel vertelt, zal in april te zien zijn bij Xavier Hufkens. Dit verhalende werk, dat voor het eerst in België wordt gepresenteerd, is een visuele uitdrukking van de blijvende interesse van de kunstenaar in religie als katalysator voor een diepere en creatievere benadering van het leven.


Art Brussels
25 - 28.04 ​
Brussels Expo, Brussel

Art Brussels viert haar 40ste editie in 2024. De succesformule van de beurs blijft ongewijzigd: een sterke en internationale line-up van galeries die een unieke mix van gevestigde kunstenaars en opkomend talent brengen. De galeries worden gepresenteerd in de vier secties van de beurs: PRIME, DISCOVERY, REDISCOVERY en de SOLO subsectie van de beurs. Maar deze 40ste editie belooft ook enkele nieuwigheden. 


Triënnale Kortrijk 2024: After Paradise
29.06 - 06.10
Verschillende locaties in Kortrijk

Triënnale Kortrijk 2024 vindt plaats van 29 juni tot 6 oktober 2024 en wordt gecureerd door Patrick Ronse en Hilde Teerlinck. Zij nodigen een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op verschillende binnen- en buitenlocaties in het centrum van de stad hedendaagse kunstinstallaties te installeren. 

Door kunstenaars met een bijzondere interesse in het sociale en maatschappelijke aspect van kunst een forum te geven, nodigt Triënnale Kortrijk 2024 de bezoeker uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken. De rijke geschiedenis van Kortrijk vormt een leidraad binnen het parcours door de integratie van unieke historische plekken. Bekende en minder bekende erfgoedparels zetten uitzonderlijk hun deuren open voor hedendaagse kunst.

Na de thema's ‘Play' in 2018 en ‘Paradise' in 2021, kozen de curatoren dit keer voor het thema ‘After Paradise’. In contrast met de harmonie en de rijke overvloed die er in het paradijs terug te vinden is, confronteert de periode na het aardse paradijs ons met grondstoftekorten, sociale spanningen en een sterk vervuild milieu. Hoewel dit op het eerste zicht negatief klinkt, wil ‘After Paradise’ een positief verhaal vertellen over onze plicht tot het opnemen van verantwoordelijkheid en over empowerment. Dit wordt weerspiegeld in de artistieke invulling waarbij een focus wordt gelegd op werken die uitdagen tot dialoog, reflectie en actie. 


Any Way the Wind Blows
29.06 - 15.09
C-mine, Genk

C-mine presenteert het grootschalige kunstenfestival 'Any Way The Wind Blows', waar kunst, lucht en wind samenkomen. Het festival presenteert een brede waaier aan installaties, kunstwerken en activiteiten, van springkastelen, ontworpen door bekende, internationale kunstenaars tot een machine die windstromen nabootst; van gigantische, opblaasbare sculpturen tot een eindeloze pogo op het dak. Je kan vliegers gooien of je kan zelf vliegers maken, en ter inspiratie hiervan ontwerpen 30 kunstenaars zelf alvast een gloednieuwe vlieger.

Het festival toont het werk van zowel nationale als internationale kleppers: Cyril Lancelin (FR), Kamiel de Waal (BE), 019 (BE), Haseeb Ahmed (VS), Loulou João (BE/DRC), Dennis Tyfus (BE), Sharon Van Overmeiren (BE), Shirley Villavicencio Pizango (BE/PE), Winnie Claessens (BE), Plastique Fantastique (IT/KR), The RedBall project (VS), Kasper De Vos (BE), Karina Beumer (NL), Ada Güvenir (BE/TR) en Lotte Vrancken (BE).

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.