De nieuwe Kunsthal Mechelen presenteert met Radical Shapeshifters eerste tentoonstelling

Kunsthal Mechelen is het nieuwe huis voor hedendaagse en beeldende kunsten dat tentoonstellingen, kunst in de openbare ruimte en projecten organiseert en presenteert. Op 8 december opent Kunsthal Mechelen zijn eerste tentoonstelling: Radical Shapeshifters.


Kunsthal Mechelen opent op 8 december zijn eerste tentoonstelling: Radical Shapeshifters. De term wordt vaak geassocieerd met religieus, ideologisch, of politiek extremisme, wat een negatieve perceptie van geweld en vernietiging met zich meebrengt. Maar in oorsprong is radicaal zijn positief, constructief en zelfs noodzakelijk. Radicale individuen en bewegingen hebben de geschiedenis, samenleving, politiek, cultuur, mode, kunst, en zo meer vormgegeven. Ze voeden vooruitgang door heersende normen uit te dagen en op te komen tegen onrecht, om zo verandering teweeg te brengen. Radicaal zijn draait om het creëren van transformatie. 

"Met Radical Shapeshifters brengen we de vernieuwde visie van Kunsthal Mechelen als spannende toon- en ontmoetingsplek een eerste keer in beeld: internationale kwaliteit en meerstemmigheid staan voorop. Daarom werken we samen met curator Zeynep Kubat en met acht kunstenaars uit een nieuwe en internationale generatie. Vanuit een kritische blik bieden ze de bezoeker verschillende perspectieven op wat ‘radicaal zijn’ kan betekenen.”
— Schepen van Cultuur, Björn Siffer. 

Curator en schrijver Zeynep Kubat organiseert deze eerste tentoonstelling van Kunsthal Mechelen. Naast haar onafhankelijke opdrachten, is Kubat ook werkzaam als assistent-curator bij KANAL-Centre Pompidou in Brussel. In haar werk focust ze op de kruispunten tussen kunst, cultuur en de maatschappij, waarbij ze op zoek gaat naar intersectionele praktijken in hedendaagse kunst.

“De oorsprong van de term ‘radicaal’ kan worden teruggevoerd naar de Latijnse woorden 'radix' (wortel) en 'radicalis', wat 'voortkomend uit’ of ‘verbonden met wortels' betekent. Voor de culturele verschuiving betekende radicaal dus eerder dat je verbonden blijft met je roots, en geworteld bent in empathie, solidariteit, en verzet. Voor veel individuen en gemeenschappen is voortdurend transformeren noodzakelijk om radicaal te zijn in deze originele betekenis”
— Zeynep Kubat, curator

De tentoonstelling in Mechelen toont werken van Alberta Whittle, Antonia Phoebe Brown, Cihad Caner, Inês Neto dos Santos, Marleen Rothaus, Naomi Rincón Gallardo, Tom Hallet en Yeşim Akdemiz. Ze leggen diverse manieren bloot waarop radicale transformaties onszelf en onze omgeving kunnen vormgeven. Ze inspireren ons om positief onstuimig te zijn en gedaanteverwisselaars te worden. Onstuimig, extreem, chaotisch, tegendraads, tegenstrijdig, revolutionair, strijdlustig, fanatiek, agitator of avant-garde? Doorheen het werk van de kunstenaars vind je hun antwoord op de vraag wat het betekent om ‘radicaal’ te zijn.


Radical Shapeshifters
8 december 2023 - 14 april 2024
De Garage
Onder-den-Toren 12
2800 Mechelen


Selectie beelden

 


Perscontact

Micha Pycke — Club Paradis
+32 (0)486 680 070
[email protected]

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.