De nieuwe Brusselse galerie Baronian Xippas opent zijn deuren op 4 april met twee solotentoonstellingen van Takis en Robert Devriendt.

​ ​

Baronian Xippas, de nieuwe Brusselse galerie van Albert Baronian en Renos Xippas, opent op 4 april feestelijk de deuren met twee solotentoonstellingen van Takis en Robert Devriendt. Deze tentoonstellingen belichamen de visie van Baronian Xippas voor een nieuwe galerie die tegelijk gedurfd en ambitieus is en voortbouwt op een zekere traditie.

De galerie, gehuisvest in de voormalige ruimte van Albert Baronian gallery, is een unieke samenwerking tussen twee belangrijke figuren in de wereld van de hedendaagse kunstmarkt die hun ervaring, krachten, netwerk, expertise en passie bundelen om een nieuwe galerie te creëren die een stempel wil drukken op de internationale kunstscene.

De openingstentoonstellingen van Takis en Robert Devriendt weerspiegelen de ambities van de galerie: tentoonstellingen presenteren met de leidende kunstenaars van elke galerie, voortbouwend op hun gemeenschappelijke visie, hun gedeelde waarden en het geloof in een open, menselijke en toegankelijke aanpak.

 

Takis — Robert Devriendt
5 april - 18 mei 2019
Baronian Xippas
Opening: 4 april 2019, 18:00

Isidore Verheydenstraat 2
1050 Brussel

www.baronianxippas.com

Meer info ​
Club Paradis
Micha Pycke
+ 32 (0)486 680 070
micha@clubparadis.be


Takis

De Griekse autodidactkunstenaar Takis (°1925) heeft een aantal van de krachtigste, meest innovatieve - maar ook speelse - kunstwerken uit de 20e eeuw gecreëerd. In hen heeft hij de formaten schilderen, beeldhouwkunst en muziek opnieuw uitgevonden in relatie tot energie.

Takis wordt tegenwoordig beschouwd als een van de weinige vernieuwers op het gebied van beeldhouwkunst, naast Calder, Brancusi en Giacometti. Toch is de bevrijding van de natuurkrachten in zijn werk belangrijker dan de esthetische vorm. Het werk van Takis, bestaande uit industriële of mechanische onderdelen, bevinden zich op het kruispunt van kunst, technologie en wetenschap. In deze tentoonstelling presenteert Baronian Xippas Magnetic fields, de meest recente werken van Takis, net als een reeks Signals. Met zijn werk maakt Takis onzichtbare energieën voelbaar en nodigt hij de toeschouwer uit om een woordeloze, energieke dialoog aan te gaan met de sculpturen.

In 1954 verhuisde Takis naar Parijs, waar hij een paar maanden in de studio van Brancusi ging werken. Hij ontmoette er al snel Yves Klein en andere kunstenaars die later bekend stonden als de Nouveaux Realistes. Takis wekte ook een zekere fascinatie op bij de schrijvers van de Beat Generation. Sinds deze periode verdeelt hij zijn tijd tussen Parijs en Athene en begint hij tentoon te stellen in Parijs, Londen en New York. Takis heeft het grootste deel van zijn artistieke leven besteed aan onderzoek naar magnetisme. Zijn werk werd sterk beïnvloed door de uitvinding van de radar in 1955 ​ en door zijn ontdekking van het magnetisch veld in 1958. Deze ongrijpbare en onzichtbare magnetische energie werd zijn primaire materiaal, dat hij op verschillende manieren manipuleert om het waarneembaar te maken. Behalve aardse verschijnselen opent Takis in zijn werk een universele, en daarom tijdloze dimensie. Het is geen tijd, maar energie, de mysterieuze kracht die de wereld bepaalt. Sculptuur is in dit opzicht vooral een manier om gevoelens van ruimte bij de toeschouwer op te wekken. Takis zoekt geen manier om de materie te domineren, maar om de ​ onzichtbare krachten die in de wereld aanwezig zijn te bevrijden, en volgt hiermee het idee van Plato waarbij “de kunstenaar degene is die het onzichtbare neemt en zichtbaar maakt” 1.

Zijn werken bevinden zich nu in de permanente collecties van de belangrijkste musea van de wereld, zoals het George Centre Pompidou in Parijs, het MoMA en het Guggenheim Museum in New York, de De Menil Collection in Houston, Tate Modern in Londen en de Peggy Guggenheim-collectie in Venetië. In Frankrijk hebben Jeu de Paume, Palais de Tokyo en de Fondation Maeght grote retrospectieve tentoonstellingen gewijd aan de kunstenaar.

Tate Modern wijdt in de zomer van 2019 een grote overzichtstentoonstelling aan Takis.

1 Takis, past and present. Een gesprek met Maïten Bouisset. Takis, Xippas Gallery, Parijs, 1991, p.22


 

Robert Devriendt

Robert Devriendt, oil on canvas, 2018/2019, painting drawn from a larger series (The Missing Script 2. Through the eyes of David X). Image courtesy the artist and Baronian Xippas
Robert Devriendt, oil on canvas, 2018/2019, painting drawn from a larger series (The Missing Script 2. Through the eyes of David X). Image courtesy the artist and Baronian Xippas

 

De Belgische kunstenaar Robert Devriendt (°1955) staat bekend om zijn minutieuze kleine schilderijen. Met een scherp oog voor detail, voor tactiele weergave en met een verfijnde techniek, onderzoekt hij hoe afbeeldingen werken en hoe ze geïnterpreteerd worden.

Deze tentoonstelling bij Baronian Xippas presenteert Through de eyes of David X, het tweede deel van The Missing Script, een meerjarenproject waarbij elk schilderij in verband staat met alle andere en dat twee jaar geleden met Blind Seduction een eerste toonmoment kreeg bij Albert Baronian. David X is een van de favoriete alter ego’s waardoor Robert Devriendt zich laat leiden. Hierover zegt de kunstenaar: “Wanneer ik met de ogen van dit fictieve personage kijk, dringen er zich beelden op die even urgent zijn als inhouden van dromen. Die beelden beantwoorden niet zozeer aan politiek of ethisch correcte normen, maar kunnen als meta-romantisch omschreven worden.”

Devriendts schilderijen combineren cinematografische kwaliteiten met schilderkunst pur sang. Zowel de montagetechnieken als de beeldtaal ontleent Devriendt aan de film. De kunstenaar schikt de schilderijen zoals een schrijver woorden naast elkaar plaatst om een verhaal te vertellen. De schilderijen ontlenen hun kracht aan de onderlinge combinaties, de associaties die hen verbinden. Tijdens het schilderen veranderen de combinaties van de schilderijen voortdurend tot er zich uiteindelijk een bepaalde orde aandient. Het is die opeenvolging die de inhoud van de beelden bepaalt. Het is dan ook vooral belangrijk wat er tussen de beelden gebeurt, in dat soort van niemandsland waar de interpretatie van de toeschouwer zich het meest laat gelden.

De kunstenaar gebruikt de cinematografische elementen dan ook om onze manier van kijken te onderzoeken. Beelden worden stilgezet zodat de toeschouwer tijd heeft om in de diepte te kijken. De alledaagse realiteit krijgt een andere dimensie door de selecties, herhalingen en cuts. Op deze manier onderzoekt The Missing Script hoe de nooit aflatende stroom van beelden zich in onze gedachten aandient en ons denken, onze waarneming en onze kijk op de werkelijkheid determineert. Robert Devriendt legt bloot hoe er voortdurend verhalen op ons afkomen en hoe we door bepaalde fragmenten te selecteren, uit te filteren en in een andere context te plaatsen ons eigen verhaal creëren. Een dramatisch verhaal dat openstaat voor interpretatie.

The Missing Script is één grote reeks die zich over verschillende jaren ontwikkelt. Er is geen vast script. Mogelijke verhaallijnen ontstaan tijdens het schilderen door associatie en de combinatie van verschillende werken. De verschillende toonmomenten van The Missing Script onthullen verschillende stadia van wat uiteindelijk een geheel blijkt te zijn, een wereld die op zichzelf staat, waarin alles met elkaar in verbinding staat. Elk toonmoment krijgt een eigen ondertitel. Aanvankelijk is The Missing Script een niet te overzien, complex beeldverhaal. De opeenvolging van beelden is immers niet chronologisch. De schilderijen worden genummerd volgens datum van afwerking en niet volgens hun rangorde in een vastomlijnd plot. Maar gaandeweg is het de toeschouwer die het script invult. Het resultaat is een film die zich afspeelt in zijn hoofd. 

Header image: Takis, Aeolian Signal, iron, steel and fiberglass, 2006, installation view. Copyright Annik Wetter, image courtesy the artist and Baronian Xippas

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.