De kwetsbare portretfotografie van Sofie Middernacht en Maarten Alexander bij Ingrid Deuss Gallery

Sofie Middernacht en Maarten Alexander, een kunstenaarsduo dat hun strepen reeds verdiende in de modefotografie, presenteert nu een heel bijzonder eigen project. Vanaf 27 januari stellen ze bij Ingrid Deuss Gallery in Antwerpen hun reeks 'Vulnerable Dimensions’ voor, bestaande uit breekbare en intieme portretten die je niet kunt vatten in een enkele blik.

'Vulnerable Dimensions' gaat in essentie over keuzes en de uitdagingen die gepaard gaan met het maken van die keuzes. De portretten, die steevast in een reeks van vier gepresenteerd worden, benadrukken de individualiteit van elk afzonderlijk onderwerp, maar tevens is elk portret net dat ietsje anders dan de anderen. Wanneer de kijker wordt geconfronteerd met zulke soortgelijke opties, is het voor hem of haar bijna onmogelijk om te bepalen welk beeld het 'beste' is.

Dat beoordelingsproces wordt verder bemoeilijkt doordat elk portret alleen kan worden bekeken vanuit een rechte hoek. De beelden vervagen en worden zwarter naarmate men ze vanuit een ander perspectief bekijkt. In een tentoonstellingsopstelling is de reeks dus een omgekeerde panopticon, waarbij men nooit alle beelden van eenzelde reeks scherp kan zien. 

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door een technische innovatie binnen het medium fotografie. De foto’s kregen allen meerdere lagen heldere UV epoxyhars hoogglans en een finale laag van zwarte acryl glans, waardoor het beeld slechts vanuit een bepaald perspectief zichtbaar is. Je bent als kijker dus verplicht het portret recht in de ogen te kijken. Het resultaat is een unieke, bevreemdende kijkervaring. 

------
Sofie Middernacht I Maarten Alexander
Vulnerable Dimensions
27 januari (Opening om 19u) — 11 maart
Ingrid Deuss Gallery
Provinciestraat 11,
2018 Antwerpen

www.ingriddeussgallery.com

------

Over Sofie Middernacht en Maarten Alexander
Sofie Middernacht en Maarten Alexander bundelden hun krachten op creatief niveau nadat ze ontdekten dat ze dezelfde verlangens hadden als het ging om fotografie. De kracht van het duo ligt vooral in de combinatie van het conceptuele idee en de technische innovatie.

Terwijl hun academische en professionele opleiding zeker een invloed hebben op hun werk, is de samenwerking diep geworteld in het nu en hier. Middernacht en Alexander dwingen zichzelf om anders te kijken naar elk project, en uit te werken hoe je het beste visuele resultaat bereikt. Dat resulteert vaak in een verrassende, ongewone, niet-alledaagse aanpak.

Micha Pycke

Micha Pycke | Press & PR

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.