De jonge Belgische kunstenaar Rein Dufait stelt nieuw werk tentoon bij Sofie Van de Velde

De jonge Belgische kunstenaar Rein Dufait (°1990, Oostende) presenteert vanaf 24 februari nieuw werk bij Sofie Van de Velde Gallery. Dufait slaagt erin door een combinatie van gevonden materialen en menselijke ingrepen sculpturen te maken die een leven op zich lijken te leiden en een compleet nieuwe context scheppen.

Rein Dufait transformeert gevonden objecten & materialen tot een nieuwe vorm. Zijn werk cirkelt rond de tegenstelling natuur-cultuur, een tegenstelling die hij wil ongedaan maken. Het maak- en groeiproces is een elementair en noodzakelijk proces om tot een werk (een idee) te komen. De arbeid blijft zichtbaar waardoor de werken beademd worden en de adem een vrije baan krijgt, hij brengt het werk van de maker naar de toeschouwer, transformeert het van een werk naar een levend ding. De beelden die Dufait maakt ontstaan letterlijk uit het niets, ze groeien doordat de kunstenaar iets toevoegt – of afneemt. Ze bereiken een voltooiing als het ding genoeg heeft. 

De tijd is een belangrijk thema in het werk van Dufait. Zoals de tijd in de natuur zichtbaar is, zo ook in dit oeuvre. De werken zijn delicaat en licht, al zijn de materialen soms zwaar en log (cement, metaal...). De kunstenaar heeft het talent om een vrolijkheid, een blijheid, in de vormen te steken. Een levenswil en levensvreugde. De werken zijn daardoor niet statisch maar zijn levendig gemaakt door het procesmatige van de arbeid en de verwantschap met de natuurlijke vormen. Naast en in de natuur maakt hij zich een wereld waarvan de objecten vragen om juist op deze manier getransformeerd te worden. 

Kunst is voor Dufait een verkenning van vormen, een zoeken naar verbanden tussen geest en ontworpen werkelijkheid. We herkennen wat we weten maar zien een andere context. De blik wordt licht verschoven van wereld naar kunst.

De werken van rein Dufait herinneren aan de primitieve beelden, ze gaan dieper dan de cultuur en de omgangsvormen. Er is een herkenbaarheid van de ‘art brut’, ‘l’idiot savant’. Er is een ruwheid en een bruutheid die aangrijpend zijn; het is de weigering te lokken, te verleiden. Toch is er van de kunstenaar uit geen neiging tot afstoten. Hij maakt de dingen, hij zwijgt, hij toont. 

 

Rein Dufait
Halfs - om Heels 
24.02.2017 → 25.03.2017
Sofie Van de Velde
http://www.sofievandevelde.be

 

— inhoud tekst: Gallery Sofie Van de Velde —

Micha Pycke

Micha Pycke | Press & PR

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.