De gerenommeerde Belgische ontwerper Casimir lanceert nieuwe objecten
De gerenommeerde Belgische meubelkunstenaar Casimir lanceert drie nieuwe meubelcreaties: een rek en twee lage tafels. De nieuwe creaties kaderen in het 30ste verjaardagsjaar van Casimir, die ter viering 12 nieuwe stuks wil uitbrengen. In maart werden al 6 nieuwe stukken gelanceerd, en eind dit jaar volgen er nog 3.
Net als alle andere ontwerpen van Casimir zijn ook deze objecten volledig met de hand gemaakt in het eigen atelier. Dit onderscheidt Casimir van vele andere hedendaagse ontwerpers, die voor de productie van hun objecten vaak beroep doen op externe (buitenlandse) ateliers en producenten.
Bij Casimir staan duurzaamheid, kwaliteit en vakmanschap voorop, en leunt het creatieproces van zijn gelimiteerde, gesigneerde, genummerde en gecertificeerde objecten aan bij dat van een kunstenaar. 30 jaar lang werkt de 'furniture artist' op de grens tussen kunst en meubels, tussen ambacht en poezie. Hij werkt steevast in vol Europese eik.
De objecten
Rack 5
Voor dit ontwerp vertrok Casimir van een rek zonder leggers. De leggers worden uit verticale zij- en rugvlakken gesneden en vervolgens origamigewijs geplooid tot horizontale aflegvlakken Het resultaat is een opvallend frivole, open kast die - hoewel uit vol Europses eik gemaakt - licht en sculpturaal lijkt, en door zijn speelse vorm referenties oproept naar de Carlton kast van Ettore Sottsass.
Beam 2
Beam 2 is een multifunctionele, lage tafel. De driehoek-vormige balk steunt op 1 rib van de balk. Dit is mogelijk doordat er een lichte knik in de lengte van de balk aangebracht werd, die voor balans en evenwicht zorgt.
Plank 6
Plank 6 is eveneens een lage tafel, maar met een open ruimte onderin. Dit ontwerp, gemaakt uit 1 plank, is een oefening volgend op Plank-reeks. Plank 6 kent slechts 3 insnijdingen en 2 verlijmingen.
Casimir
Casimir werd geboren in 1966 in Koersel. Hij studeerde Industrial Design in Genk, waar hij ontdekte dat het ontwerpen van industriële producten een opeenstapeling van compromissen was en zelden de uitdrukking van een persoonlijke emotie of de visie van de ontwerper. Al vrij snel na zijn studies Industrial Design aan SHIVKV Genk stelde hij op INTERIEUR ’92, de Kortrijkse Designbiënnale, twee eigen meubelprojecten voor.
Twee jaar later, in 1994, won hij de Cultuurprijs van de Provincie Limburg. Nog later volgden de Henry van de Velde Award in 2000, en de Vlaamse Cultuurprijs, de meest prestigieuze prijs in België voor Architectuur en Design, voor de collecties 'Casimir Meubelen' en 'Vlaemsch', in 2004.
30 jaar Casimir
Dit jaar viert Casimir ook zijn 30ste verjaardag. 30 jaar lang werkt de 'furniture artist' op de grens tussen kunst en meubels, tussen ambacht en poezie. Hij zag in die periode heel wat trends passeren, maar bleef steeds eigenwijs werken aan zijn tijdloze objecten in vol hout. Duurzaamheid, kwaliteit en vakmanschap staan voorop, al leunt het creatieproces van zijn gelimiteerde, gesigneerde, genummerde en gecertificeerde objecten veeleer aan bij dat van een kunstenaar dan van een klassieke meubelontwerper. Casimir creëert en bedenkt alle objecten in eigen ateliers. Hier geen ontwerpen die op een laptop of tekentafel ontstaan, maar rechtstreeks in het atelier. Het experiment en het buikgevoel zijn belangrijke aspecten om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Idee, materiaal, vorm en functie zijn onlosmakelijk verbonden in het creatieproces.