De fantastische, absurde wereld van Ryan Mosley bij Tim Van Laere Gallery

Tim Van Laere Gallery presenteert The Disappearing Land, een solotentoonstelling met nieuwe schilderijen en tekeningen van de Britse kunstenaar Ryan Mosley. Het is de derde solotentoonstelling van de kunstenaar met de galerie. ​

In zijn werk verkent Ryan Mosley nieuwe vormen van figuratie die niet alleen voortbouwen op de canonieke westerse schildertraditie, maar deze ook uitdagen en verbreden. Via zijn schilderijen, die hun eigen tegenstrijdigheden belichamen, speelt Mosley met de perceptie van de toeschouwer van zowel feiten als verbeelding. Zijn spontane benadering van het schilderen laten de personages en verhalen toe om organisch te verschijnen, beginnend met een kruisbestuiving van ideeën. Het toevoegen en weghalen van verf stuwt de personages en verhalen naar nieuwe bestemmingen die vaak ver verwijderd zijn van het oorspronkelijke idee.

Het schilderkunstige universum van Mosley wordt bewoond door een reeks fantastische personages die leven in een wereld die zich zowel in het verleden als in de toekomst afspeelt. Ze voeren een gesprek gevormd uit alle denkbare sporen van feit en fictie. Deze personages vinden vaak hun oorsprong in de typische portretten van Mosley. Hier verkent hij zijn schilderkunstige mogelijkheden en experimenteert hij met verschillende manieren van representatie. Het zijn alibi's voor schilderkunstige vragen over oppervlak, schaduw, textuur en patronen. Deze personages bestaan alleen in het atelier van de schilder en vinden vaak hun weg naar meerdere doeken van de schilder, waar ze nieuwe verhaallijnen ontwikkelen. In zijn grote schilderijen worden deze portretten toneelspelers, actrices, flaneurs, dandy's, dansers, muzikanten en reizigers. Sommige figuren vergezellen de kunstenaar al sinds het begin van zijn artistieke carrière, zoals de man met de baard. In deze tentoonstelling neemt hij de rol aan van een roeier die over het water reist en daar ook andere reizigers begeleidt. Voor Mosley biedt het visuele anker van de boot een soortgelijk escapisme als eerdere motieven zoals kamelen, cactussen, Stetson-hoeden, toneelgordijnen en uit de Griekse mythe geplunderde personages. De werken van Mosley weerspiegelen vaak onze menselijke behoefte naar verhalen en verwijst in zijn werk ook vaak naar fictieve verhalen zoals de Griekse mythen, fabels, oude verhalen en folklore.

Mosley vertroebelt vaak de grenzen tussen fictie en werkelijkheid, maar ook tussen het stedelijke en het exotische. Verschillende aspecten zijn herkenbaar vanuit zijn dagelijkse omgeving, zoals de bakstenenpatronen die hij in de straten tegenkomt, het bootmotief dat hij tijdens de zomer tegenkwam, en nieuwe personages die hij via de literatuur leerde kennen, zoals de Behemoth die hij tegenkwam in De Meester en Margarita van Michail Boelgakov. Daarin wordt de Behemoth beschreven als een demonische zwarte kat die spreekt, op twee benen loopt en voor korte tijd een menselijke gedaante kan aannemen. Deze gedaanteverwisseling bracht voor Mosley een nieuwe gedachtengang op gang en opende nieuwe mogelijkheden om visuele motieven in elkaar te laten overvloeien, waardoor de huiselijke realiteit en de buitenwereldse stromen van fictie, literatuur en kunst met elkaar konden samenvloeien. Het is in deze schemerzone dat elk schilderij begint. ​ 

Ryan Mosley (°1980, Chesterfield, UK) heeft internationaal tentoongesteld in onder meer Whitechapel Gallery, Londen; Southbank Centre, Londen; Aston Hall Museum, Birmingham; Kunsthaus Baselland, Bazel; Saatchi Gallery at The Hermitage, Sint-Petersburg; Museum Sheffield, Sheffield; Arp Museum Bahnhof Rolandseck, Remagen; Museum of Modern Art, Baku; Modem Museum, Hongarije. Zijn werken maken deel uit van openbare collecties zoals Milwaukee Art Museum, Arts Council Collection, Falckenberg Collection, Saatchi Collection en Museum of Art, Rhode Island School of Design.


Ryan Mosley
The Disappearing Land
2 februari - 18 maart
Tim Van Laere Gallery


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.