De tentoonstellingen in het voorjaar 2023: een overzicht

 


Ballon Rouge
Rashawn Griffin
Van 12 januari tot 11 maart 2023 

 
 

Rashawn Griffin, wiens werk werd opgenomen in de Whitney Biënnale 2008 en die in 2007 de Joan Mitchell Painters and Sculptors Grant Award ontving, staat bekend om zijn grootschalige installaties, sculpturen en schilderijen die gebruik maken van huiselijke en alledaagse materialen zoals lakens, kwasten, voedsel en planten.

Voor zijn eerste solotentoonstelling in België presenteert Griffin een reeks kleinere werken op een intiemere schaal die fungeren als lichamen, of beter gezegd, portretten - soms van hemzelf, soms van dierbaren. 

Meer info hier.


MSK ​
Theodoor Rombouts
Van 21 januari tot 23 april 2023 (Persconferentie: 19 januari, 11u)

 
 

In het voorjaar van 2023 brengt het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) de eerste monografische tentoonstelling ooit over Theodoor Rombouts (1597-1637), virtuoos van het Vlaamse caravaggisme. Voor deze tentoonstelling en de bijhorende catalogus – in beide gevallen de eerste maal dat Theodoor Rombouts helemaal centraal gesteld wordt – voerde het MSK een grote zoektocht naar Rombouts’ kernoeuvre.

Via een thematische opstelling focust de tentoonstelling op alle diverse aspecten van Rombouts’ schilderkunst.

Meer info hier.


Tim Van Laere Gallery
Ryan Mosley
Van 2 februari tot 18 maart 2023

 
 

Tim Van Laere Gallery presenteert de derde solotentoonstelling van de Britse kunstenaar Ryan Mosley met de galerie, en de eerste in het nieuwe gebouw. 

Door de grenzen tussen het figuratieve, het antropomorfe en zelfs het abstracte te vervagen, heeft Ryan Mosley (° 1980 Chesterfield, woont en werkt in Sheffield) een parallel universum gecreëerd waarin hij het dagelijkse leven transformeert naar iets fantastisch.


MIMA ​
Local Heroes
Van 3 februari tot 28 mei 2023 (Persconferentie: 2 februari, 11u)

 
 

Het MIMA wordt voor de tentoonstelling Local Heroes omgetoverd tot een tempel van het Engelse boksen, een soort Griekse sportschool 2.0. De expo combineert, net als in de Oudheid, oefeningen voor lichaam en geest, en is een meeslepende ervaring rond de wereld van het Engelse boksen, ook wel de Edele Kunst genaamd. 

De tentoonstelling omvat een programma van gevechten, opleidingen, theatrale interventies en audiovisuele installaties die bij elk bezoek een unieke ervaring beloven. Daarnaast zijn er ook foto’s, tekeningen, posters en specifiek ontworpen gevechtskledij.


M HKA
Dora García
Van 10 februari tot 21 mei 2023 (Persconferentie: 8 februari, 11u)

 
 

De tentoonstelling She Has Many Names van de Spaanse kunstenaar Dora García, biedt een overzicht van de belangrijkste performances, tekeningen, installaties, drukwerk en films die ze gedurende haar dertigjarige carrière heeft gemaakt. 

In deze tentoonstelling wordt voor het eerst gefocust op het performatieve aspect van het werk van García. Deze bevindt zich op het snijvlak van de beeldende kunsten en podiumkunsten, en bevat ook elementen van theater, psychoanalyse en literatuur.

Meer info hier.


C-Mine
Enzo Mari
Van 11 februari tot 28 mei 2023 (Persconferentie: 9 februari, 11u)

 
 

Gewijd aan het werk en de ideeën van de beroemde Italiaanse ontwerper, kunstenaar en theoreticus Enzo Mari (1932 – 2020) brengt de expo nooit eerder vertoonde projecten, modellen, tekeningen, films en posters uit het ‘Enzo Mari Archive’ samen. 

De tentoonstelling, die eerder te zien was in Milaan tijdens de Triennale Milano 2020, omvat zowel een chronologisch overzicht van zijn volledige oeuvre als ontwerper, kunstenaar, intellectueel en utopische theoreticus en criticus, als een reeks bijdragen van hedendaagse, internationale kunstenaars en ontwerpers die werden uitgenodigd om Mari te eren met nieuwe installaties.

Meer info hier.


Tim Van Laere Gallery
Inès van den Kieboom ​
Van 23 maart tot 13 mei 2023

 
 

Tim Van Laere Gallery presenteert de eerste solotentoonstelling van Inès van den Kieboom met de galerie. 

Van den Kieboom is 92 jaar oud, en schildert al sinds de jaren ’70. Toch stelde ze nog maar drie keer in haar leven tentoon. Ze schilderde voor haarzelf, en hield haar werken te graag bij. Nu, in maart 2023, heeft ze haar eerste solotentoonstelling bij Tim Van Laere Gallery. 


Joods Museum van België
Four Sisters: Chantal Akerman, Marianne Berenhaut, Sarah Kaliski, Julia Pirotte
Van 23 maart tot 27 augustus 2023 (Persconferentie: 22 maart, 11u)

 
 

De tentoonstelling Four Sisters, die van 23 maart tot 27 augustus 2023 in het Joods Museum van België wordt gepresenteerd, eert vier kunstenaars door de werken van Chantal Akerman, Marianne Berenhaut, Sarah Kaliski en Julia Pirotte samen te brengen.

Via de trajecten van deze vrouwen en de door hen gekozen uitdrukkingsmiddelen (film, beeldhouwkunst, schilderkunst, fotografie) behandelt de tentoonstelling vrouwelijkheid, verlangen en herinnering.


Baronian
Charlotte vander Borght
Van 19 april tot 27 mei 2023

 
 

Baronian presenteert de eerste solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Charlotte Vander Borght met de galerie.

Het werk van Charlotte vander Borght handelt aan de hand van sculpturen, fotografie en tekeningen over de begrippen stroming, overdracht, handelswaar en de flexibiliteit van lichamen. De objecten die zij creëert, putten vaak uit een vocabulaire dat verband houdt met architectuur, bouw of populaire cultuur en getuigen van een beweging in constante overgang - bijna sequentieel.


Baronian
Mekhitar Garabedian
Van 19 april tot 27 mei 2023

 
 

Mekhitar Garabedian maakt gebruik van diverse media zoals tekeningen, video, fotografie en installaties. Zijn werk vertrekt vaak vanuit zijn ervaring als migrant en speelt in op de humor en poëtische kwaliteiten die hij vindt tussen talen, culturen en geschiedenissen.

Net zoals zijn ‘diasporische’ identiteit gelaagd is, zo echoot zijn werk met een veelheid aan referenties uit literatuur, muziek, filosofie en beeldende kunst.


CENTRALE For Contemporary Art
Mehdi-Georges Lahlou & guest Candice Breitz
Van 20 april tot 17 september 2023

 
 

De CENTRALE presenteert de tentoonstelling Mehdi-Georges Lahlou & guest Candice Breitz in de CENTRALE | hall, een tentoonstelling die opgezet is als een ruimte om momenten te vieren en elkaar te ontmoeten.

Mehdi-Georges Lahlou presenteert in deze nieuwe persoonlijke tentoonstelling een selectie van werken gaande van sculpturen, tekeningen, gravures, bewerkte archieffoto’s, tot installaties en video’s.


CENTRALE Lab
Yannick Ganseman: Wolken boven Brussel
Van 20 April tot 17 september 2023

 
 

Als beeldend kunstenaar is Yannick Ganseman vooral bekend voor intieme taferelen, stillevens, landschappen. Zijn werken werden vooral getoond in een museale of galerij-omgeving. Kortom, werk dat zich niet evident vertaalt naar een publieke ruimtelijke context. Vanuit deze boeiende artistieke vraag en omzetting van werk ‘binnen’ naar werk ‘buiten’ kwam de vraag tot samenwerking met de CENTRALE.


CENTRALE Box
Angélique Aubrit et Ludovic Beillard
Van 20 april tot 17 september 2023

 
 

De multidisciplinaire kunstenaars Angélique Aubrit en Ludovic Beillard werken met installaties, sculpturen, textiel en video. Angélique Aubrit maakt voornamelijk textielwerken, volgens het doe-het-zelf principe. Ludovic Beillard beeldhouwt in hout.


CENTRALE Vitrine
Robberto & Milena Atzori
Van 20 april tot 17 september 2023

 
 

Multidisciplinaire kunstenaars Robberto & Milena Atzori werken sinds 2017 als duo en combineren schilder- en beeldhouwkunst met textielkunst en borduurwerk. Ze stellen de relatie tussen de maatschappij en individuele obsessies in vraag.

Voor hun tentoonstelling in de CENTRALE | vitrine focussen Roberto & Milena Atzori op het begrip ‘normaliteit’. LA FOULE bestaat uit wezens in allerlei soorten en maten, die volledig bestaan uit opgevulde, geaquarelleerde en geborduurde stof.


ASIAT, Vilvoorde ​
HORST Exhibition
Van 5 mei tot 30 juli 2023

 
 

Terwijl het festival Horst de voorgaande jaren altijd werd omlijst met een zomertentoonstelling die tijdens het driedaagse festival werd geopend of gesloten, zal in 2023 het hele kunstprogramma een grondige make-over krijgen - zowel conceptueel als qua timing. 

Curator Evelyn Simons verruilt de traditionele formule van kunstenaars die zich vrijelijk met de architectonische gebouwen van het Asiat-terrein bezighouden voor specifieke in-situ opdrachten die een bredere impact moeten hebben dan alleen tijdens de zomermaanden. De rode draad door deze opdrachten in 2023 is een eerbetoon aan diegenen die van een stad een echte stad maken: bewoners, huurders, bezoekers en bewoners die vaak worden geweerd door stadsbesturen, projectontwikkelaars en urbanisten.


Het volledige overzicht hier:

20221227_ClubParadis_Overzicht

PDF - 5.0 Mb

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.