Creatieve co-working firma opent een vaste ruimte en een tentoonstelling in Brussel centrum

8 jaar na de oprichting van de eerste firma op een industriële site in Vilvoorde en na een succesvolle pop-up locatie op de Brusselse Anspachlaan, opende firma op 1 juni een vaste plek in Brussel centrum. 

De nieuwe firma is gevestigd in een 800 m2 industrieel pand in hartje Brussel, waar vroeger het Plasticarium - het museum met de grootste verzameling plastic voorwerpen ter wereld - gehuisvest was. Na een grondige renovatie en verbouwing onder leiding van KEPER architecten, is firma nu open voor (creatieve) ondernemers die flexibel willen werken en (h)eerlijk willen lunchen. Het interieur baadt in het daglicht en is net als de andere vestigingen creatief maar doordacht, minimalistisch maar warm. 

Naast flexibele werkplekken, vergaderzalen en gemeenschappelijke ruimtes biedt deze nieuwe firma ook een co-working café waar je kan lunchen, koffie drinken en co-worken per uur. Regelmatig organiseert firma ook tentoonstellingen van (Belgische) designers en kunstenaars. Zo is er nu de expo Familiar Reflections, de eerste expo in firma II.

Voor deze expo nodigde de creatieve studio Baroness O. een selectie Belgische kunstenaars en designers uit met wie ze een gemeenschappelijke (visuele) identiteit en/of esthetiek delen. Onder het motto “Show me who your friends are, and I’ll tell you who you are”, weerspiegelt deze groep van kunstenaars en designers ook de identiteit van firma. Werken en objecten van oa. Stephane Barbier Bouvet, Niels Raoul Boone, Clarisse Bruynbroeck, Bieke Buckinx, Destroyers Builders, Jord Lindelauf, Thibeau Scarcériaux, Ben Storms, Studio Matta, Bram Vanderbeke, Elias Van Orshaegen en paulineplusluis zijn te bezichtigen over de hele ruimte.

Met de komst van deze vaste vestiging in Brussel centrum richt firma zich nog nadrukkelijker op het uitbouwen van een community voor creatieve ondernemers die meer zoeken dan enkel een plek om te werken. firma profileert zich specifiek als een plek voor en door ondernemers die geloven in de kracht van kleinschalige, flexibele werkplekken waar synergieën ontstaan. 


Het verhaal van firma: wanneer ondernemerschap en creativiteit elkaar vinden

firma is het geesteskind van Anne Van Assche, ontwerper, interieurarchitect, curator én ondernemer. Van Assche werkt internationaal met haar bedrijf Baroness O. als curator en ontwerper voor verschillende organisaties en musea. Het idee voor het concept van firma ontstond in Zweden, waar Van Assche enkele maanden doorbracht voor haar studies Interieur en Design. Ze leerde er al snel hoe samenwerkingen en synergieën met andere disciplines je veel verder brengen dan wanneer je individueel werkt. Vanuit die kennis, en het geloof dat de toekomst ligt in kleinschalige flexibele werkplekken die intiem en lokaal zijn, richtte ze in 2015 firma op. 

Ze verbouwde het oude industriële kantoor van haar grootvader tot firma I - een veelzijdige werkplek waar creatieven kunnen werken en met elkaar in contact kunnen komen. 

Een jaar later, in 2016, richtte Van Assche cantine op, een cateringbedrijf dat zowel de firma-vestiging als externe events van (h)eerlijke, vegetarische maaltijden met lokale en seizoensgebonden producten voorziet. 

In 2019 werd firma II Brussel opgericht. Een ruime verdieping in het voormalige Actiris-gebouw werd omgevormd tot inspirerende witte en lichte ruimtes. In afwachting van de permanente herbestemming van het gebouw aan het Beursplein kon firma er 3 jaar lang haar intrede nemen. Met haar brede ramen en uitzicht op het Beursgebouw straalde firma II het historische en industriële karakter van de hoofdstad uit. 

En nu, in 2023, is de vaste vestiging in hartje Brussel een feit.

“Ondernemen en creativiteit lopen als een rode draad door mijn leven. Als 25-jarige begon ik met het creëren van dit universum, in de hoop dat het zou leiden tot cross-overs en professionele verbintenissen. Nu, 8 jaar later, voelt het goed om een vaste plek in Brussel te hebben en de reeds opgebouwde community te kunnen vergoten.”
— Anne Van Assche

Een community van creatieve ondernemers

firma is veel meer dan een kantoor of co-working space. Het biedt een creatieve, professionele omgeving waar zelfstandige makers, ontwerpers en innovatieve ondernemers samenkomen, zich geïnspireerd voelen en communities vormen. 

firma onderscheidt zich niet alleen door haar flexibele aanpak met weldoordachte, unieke en veelzijdige ruimtes, maar ook door het unieke cateringconcept cantine. ​ cantine bereidt seizoensgebonden, lokale en vegetarische maaltijden die ze ter plekke, maar ook tijdens events binnen als buiten de muren van firma, aanbiedt.

Want werken vanop afstand of telewerken brengt nieuwe uitdagingen in de grootsteden en vele Brusselse cafés en koffiehuizen hebben inmiddels een no-laptop beleid. firma biedt een oplossing en voorziet een gezellig kader, (h)eerlijke koffie en een gezonde maaltijd gecombineerd met de privacy, de service en de professionaliteit van een kantoor. Op regelmatige basis zal firma inzetten op het vormen en versterken van de community aan de hand van de organisatie van lezingen, netwerk brunches of diners, kunst & design expo’s, product lanceringen, afterworks…

“Ik vind het belangrijk om een plek te creëren waar ondernemerschap en creativiteit met elkaar verbonden worden. Een plek waar je van elkaar leert en waar je elkaar inspireert."
— Anne Van Assche

firma gaat resoluut voor lokaal en kleinschalig ondernemerschap en steunt gelijkgestemden. De koffie komt van het Brusselse Mok en de kombucha van het Brusselse Rish. De bar is een eigen ontwerp maar werd gemaakt door Atelier Hanssens uit Vilvoorde. De krukken aan de toog zijn van de ontwerpers Vormen uit Brussel en de keukentjes van de cowork van sistem. En de drinkfonteinen zijn een samenwerking met het Belgische Aqualex. 


Praktisch

firma II
locquenghienstraat 35
1000 brussels
www.workatfirma.be

  • firma club (verdiep 0 en 1) met bar
    elke werkdag tussen 9u en 17u, open voor iedereen die wil werken per uur en voor eenieder die wil lunchen
  • firma offices (verdiep 2, 3 en 4) ​
    contracten via www.workatfirma.be

Beelden


Perscontact

Albane Paret
+32 (0)476 57 37 82
[email protected]

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.