Modern Shapes Gallery en Atelier Jespers presenteren een solotentoonstelling van Enric Mestre

Modern Shapes Gallery presenteert een solotentoonstelling van de Spaanse keramist Enric Mestre (° 1936, woont en werkt in Valencia, Spanje) in de prachtige artistieke avant-garde ruimte van Atelier Jespers. Mestre wordt wereldwijd erkend, heeft vele internationale prijzen gewonnen en heeft deelgenomen aan tal van individuele en collectieve tentoonstellingen over de hele wereld. Toch is dit zijn allereerste solotentoonstelling in België en een unieke kans om zijn werk te bewonderen in de verbluffende context van het modernistische gebouw van architect Victor Bourgeois.

Dit tentoonstellingsproject opent op 6 september tijdens Design September en is ingegeven door het plezier om de confrontatie tussen de architecturale ruimte en de sobere maar poëtische ruimtelijke constructies van Enric Mestre uit te lokken. De kunst van Mestre is er een van geabstraheerd - stil - theater. Zijn sculpturen zijn objecten met een in elkaar grijpende geometrie, waarbij het spel van licht en schaduw unieke taferelen creëert voor de verbeelding.


De sculpturale objecten van Mestre lijken sobere ruimtelijke constructies: kistachtige, plaatvormige architecturale structuren van sobere kleuren gedomineerd door rechte hoeken. Maar schijn bedriegt: deze voorwerpen hebben een poëtische charme waardoor ze het rationele en koude overstijgen. Er is iets diep spiritueels aan dit werk. Het vervoert je geest naar andere plaatsen, zowel vreemd als vertrouwd, en heeft een metafysisch pathos dat inherent Spaans is.

Hoewel deze objecten vaak zorgvuldig worden gepland en ontwikkeld, dringt Mestre aan op intuïtie - alsof het een soort constructieve poëzie is die persoonlijke uitdrukkingen in bedwang houdt en beheerst zonder ze te elimineren.

 

Enric Mestre
6 september - 7 oktober 2018


Donderdag 06/09 & Vrijdag 07/09 van 13:00 tot18:00
Zaterdag 08/09 OPENING NIGHT van 13:00 tot 22:00
Zondag 09/09 van 13:00 tot 18:00
Donderdag 13/09, 20/09, 27/09 & 04/10 van 13:00 tot 18:00
En alle andere dagen op afspraak

ATELIER JESPERS
Erfprinslaan 149
1200 Brussel

-----------------------------

Enric Mestre

Oorspronkelijk opgeleid in de schilderkunst, studeerde Enric Mestre aan de San Carlos Fine Arts School in Valencia. Op advies van een familievriend volgde hij de keramiekschool in Manises. Gedurende deze tijd ontmoette hij de keramist Alfonso Blat, die een cruciale invloed op hem uitoefende. Blat was een van de meest belangrijke figuren die, samen met pottenbakkers als Llorens Artigas en Francisco Ibáñez, Spanje meenam naar de mainstream van de moderne keramische kunst. Mestre, zowel als leraar en beoefenaar, wordt beschouwd als een belangrijke bevrijdende schakel tussen deze vormende generatie en die van de jongere avant-garde van Spanje.

Hij was professor aan de School of Artisans, momenteel een onderdeel van de Valenciaanse Art & Design School, EASD (Escola d'Arts i Superior de Disseny). Mestre is ook lid van de International Academy of Ceramics (IAC) en maakte enkele jaren deel uit van de IAC Council waaruit hij het IAC 1986-congres in Madrid (Madrid-Valencia) organiseerde. Mestre is bekroond in verschillende internationale evenementen en heeft de gouden medaille van de Baviera-staat in München (1976) en de Bayerische Staatpreis Lotte Reimers (2010) ontvangen, evenals enkele andere prijzen in Spanje.

 

-----------------------------
 

Modern Shapes Gallery

Modern Shapes Gallery in Antwerpen werd in 2012 door Michaël Francken opgericht uit passie voor de kunstvorm keramiek. Modern Shapes is net zo goed een galerie als een gecureerd platform. Een galerij, omdat het vijf tot zes tentoonstellingen per jaar presenteert, gewijd aan opkomende en gevestigde keramische kunstenaars. Een gecureerd platform, omdat het een zeer persoonlijke en uitgebalanceerde selectie van objecten presenteert, vaak balancerend op de scheidslijn tussen design, kunst en architectuur. Oprichter Michaël Franckens persoonlijke, eigenzinnige smaak en aanstekelijke passie resulteert in een programma dat 20e-eeuwse keramische meesters combineert met meer hedendaagse kunstenaars die werken aan de balans tussen abstract, sculpturaal en architecturaal werk. Maar ze getuigen allemaal van vakmanschap en sculpturale aanwezigheid. Als gevolg hiervan is Modern Shapes een vooruitstrevende en ondersteunende ruimte voor opkomende en gevestigde kunstenaars en hun objecten.

-----------------------------

Atelier Jespers

Atelier Jespers werd in 1928 door Victor Bourgeois gebouwd voor zijn vriend, de beeldhouwer Oscar Jespers, en bleef tot de dood van de laatste in 1970 geopend. Deze ruimte van meer dan 400 m2 vormde eind jaren 20 een centrale ontmoetingsplaats voor avant-garde kunstenaars uit heel Europa.

In september 2015 besliste Jean-François Declercq om er een kunstencentrum van te maken, een ruimte gewijd aan ontmoetingen en tentoonstellingen. Onder de naam Atelier Jespers keerde het huis terug naar zijn oorspronkelijke missie: presenteren. In een modernistische setting herbergt het nu artistieke projecten van alle soorten, inclusief design, mixed media en muziek, met de nederige ambitie om een dialoog tot stand te brengen tussen de intentie van Victor Bourgeois en de huidige werken.

 

Persdossier

PDF - 55 Kb

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.