COLNAGHI Gallery presenteert oude meesterwerken in een modern kader in Brussel

Less is More: Redefining the Kunstkamer

COLNAGHI - een van de oudste commerciële kunstgalerijen ter wereld en gespecialiseerd in schilderijen van oude meesters - presenteert van 19 tot 30 april 2023 Less is More: Redefining the Kunstkamer, een pop-up tentoonstelling in de ruimte van New Hope Gallery in Brussel. Deze tijdelijke tentoonstelling zal het concept van Kunstkamer herdefiniëren.

Het concept van de Kunstkamer ontstond in de vroege zeventiende eeuw en was vanaf dan alomtegenwoordig in de schilderkunst én bij verzamelaars en musea. Het betekende een kamer die gevuld werd met een overvloed aan kunstvoorwerpen: schilderijen dicht naast en boven elkaar, en verder ook sculpturen, bustes en andere kunstvoorwerpen zoals boeken en atlassen. Deze manier van kunst presenteren staat lijnrecht tegenover hoe vandaag kunst gepresenteerd wordt.

COLNAGHI koos de galerie de meubelhandel New Hope Gallery en hun uitzonderlijke ruimte in Brussel, aan de Amerikastraat, vlak voor het Hortamuseum, als locatie voor deze expo. De minimalistische architectuur van het gebouw stelt de kijker in staat om met een frisse blik te kijken naar een concept dat de afgelopen 300 jaar fel is geëvolueerd.

De tentoonstelling toont aan hoe onze interactie met kunst en architectuur in de loop van de tijd veranderde van rijkelijk versierde verzamelkasten in de 17e en 18e eeuw tot uitgepuurde en eenvoudige naoorlogse ruimtes.

Tussen de werken van oude en moderne meesters zal ook het meesterwerk van de Antwerpse barokschilder Cornelis Norbertus Gysbrechts After the Falcon Hunt te vinden zijn. Zijn werk is een perfect voorbeeld van noordelijke trompe l'oeil-schilderkunst en illustreert de rijke iconografie van de Vlaamse kunstkamers. Dit opmerkelijke schilderij op groot formaat wordt in bruikleen gegeven door het Museum van Elsene.

COLNAGHI heeft vestigingen in Londen, New York en Madrid, maar vooralsnog geen in België. Toch heeft de galerie - zowel door de rijke Belgische kunstgeschiedenis als door de vele verzamelaars en musea oude kunst - een sterke band met België. Die band werd nog verstevigd door de beslissing in 2022 om een permanent kantoor in Brussel te openen. Tentoonstellingen als deze zijn daar onder meer het gevolg van.


COLNAGHI
Less is More: Redefining the Kunstkamer
19 april - 30 april 2023

Locatie: ​
New Hope Gallery
Amerikastraat 26 – 28, ​
1060 Brussel

Kunstenaars:

 • Frans Francken
 • Franciscus Gysbrechts
 • Cornelis Norbertus Gysbrechts
 • Bartolomeo Cavarrozzi
 • Willem de Poorter
 • Carl Wilhelm de Hamilton
 • Massimo Stanzione
 • Jacob Toorenvliet
 • Georgius Jacobus Johannes van Os
 • Wenceslaus Hollar 
 • Govaert Flinck
 • Léon Spilliaert
 • Cy Twombly

De pers is van harte uitgenodigd op de preview op woensdag 19 april. Gelieve uw komst te bevestigen via [email protected]

Deze tentoonstelling wordt ondersteund door Banque Transatlantique Belgium.

Meer info via colnaghi.com


Perscontact

Micha Pycke
Club Paradis
[email protected]
+32 (0)486 680 070


Over COLNAGHI

COLNAGHI, opgericht in 1760, is een van de oudste commerciële kunstgalerijen ter wereld en een van de weinige die gespecialiseerd is in kunstwerken van de oudheid tot de moderne tijd. Sinds het einde van de negentiende eeuw is COLNAGHI een toonaangevende dealer van schilderijen, prenten en tekeningen van oude meesters en verkoopt de galerie meesterwerken aan de grootste verzamelaars en musea. Met vestigingen in Londen, New York en Madrid, presenteert COLNAGHI zeldzame objecten uit de antieke wereld, de beste oude meesters en moderne meesterwerken, en biedt het haar klanten deskundig advies en mogelijkheden om door eeuwen en media heen te verzamelen.

Sinds 2015 wordt COLNAGHI geleid door CEO en eigenaar Jorge Coll. Carlos A. Picón, oud-conservator van Griekse en Romeinse kunst in het Metropolitan Museum of Art, NY, houdt toezicht op Colnaghi New York, dat in 2017 onder zijn directeurschap werd heropend.

In 2022 wordt een vertegenwoordigingskantoor geopend in Brussel, beheerd door Philippe Henricot, waarmee de internationale aanwezigheid van de galerie in continentaal Europa wordt uitgebreid.


Beelden

(coverbeeld: Cornelis Norbertus Gysbrechts (Antwerp, 1610 – 1675). After the Falcon Hunt, 1671. Oil on canvas. 124.5 x 184.5 cm. Courtesy of Musée d’Ixelles)

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.