CENTRALE for contemporary art opent nieuwe ruimte voor opkomend Brussels talent

Het Brusselse hedendaagse kunstencentrum CENTRALE, die reeds drie ruimten telt ​ (CENTRALE.hall, CENTRALE.box en CENTRALE.lab), opent nu een vierde tentoonstellingsruimte: de CENTRALE.vitrine, waar Brusselse kunstenaars te zien zullen zijn die hebben gereageerd op een projectoproep.

De kunstenaars in kwestie wonen in de hoofdstad en krijgen de opdracht om een IN SITU project voor te stellen dat geïnspireerd is op de stedelijke omgeving, de (voetgangers)straat, de wijk, de bewoners, de voorbijgangers en wandelaars. De vitrine vormt zo de verbinding tussen binnen en buiten, tussen de CENTRALE en de openbare ruimte, tussen kunst en het dagelijkse leven.

De officiële opening van de CENTRALE.vitrine vindt plaats op 29 september, met een IN SITU ontworpen performance-installatie van Angyvir Padilla. Tegelijkertijd is in de CENTRALE.lab een nieuwe tentoonstelling te zien van Juan Pablo Plazas.

“Met haar nieuwe vitrine, laat de CENTRALE cultuur verder reiken dan de muren van musea. In de Sint-Katelijnestraat 13 biedt de CENTRALE.vitrine voortaan iedereen die langskomt de mogelijkheid om in contact te komen met cultuur, om een kunstencentrum te ontdekken en, misschien, om de deur naar cultuur open te duwen. Als schepen van Cultuur ben ik ervan overtuigd dat het gebruik van deze uitstalramen essentieel is om kunst inhoudelijk zichtbaar en toegankelijk te maken. Door cultuur van op straat te tonen, kunnen we mensen bereiken die het om uiteenlopende redenen niet gewoon zijn om naar musea te gaan”

— Delphine Houba, schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen


PRAKTISCHE INFORMATIE
Inhuldiging CENTRALE.vitrine met performances van Angyvir Padilla & Juan Pablo Plazas.
Woensdag 29 september 2021
 
18:00 > 20:30
 
Afspraak voor de CENTRALE.vitrine

Expo Angyvir Padilla – Home contains us and is within us, # Ste Catherine 13 
30.09 > 21.11.2021 ​
CENTRALE.vitrine – Sint-Katelijnestraat 13, 1000 Brussel
Doorlopend zichtbaar

Expo Juan Pablo Plazas – From G to B to K and C (Katelijne, Catherine, Kairos and Cairo) 30.09 > 21.11.2021 ​
CENTRALE.lab – Sint-Katelijneplein 16, 1000 Brussel
Vrije toegang, woensdag tot zondag, 10:30 > 13:00 – 13:30 > 18:00 
Curator: Tania Nasielski


De twee tentoonstellingen:

Angyvir Padilla – Home contains us and is within us, # Ste Catherine 13  ​
30.09 > 21.11.2021 ​ ​
CENTRALE.vitrine – Sint-Katelijnestraat 13, 1000 Brussel ​
Doorlopend zichtbaar

Met de voorstelling van haar project Home contains us and is inside us # Ste Catherine 13, opent de kunstenares ANGYVIR PADILLA (Caracas, 1987, woont en werkt in Brussel) de ruimte van de CENTRALE.vitrine.

Met Home contains us and is inside us # Ste Catherine 13 stelt Angyvir Padilla een installatie voor die bestaat uit een nieuwe vloer die volledig bedekt is met plasticfolie en die de basis en de recipiënt wordt voor voorwerpen in klei die verwijzen naar huishoudelijke zaken. Noties van tijd, geheugen en thuis lopen als een rode draad door de tentoonstellingsruimte. De kunstenares treedt af en toe op in de ruimte waar ze haar werk in wording ontwikkelt. Haar bewegingen – stappen, de klei nat maken, de objecten in wording modelleren, ze plaatsen, enz. – worden vastgelegd door een camera en uitgezonden op een scherm dat deel uitmaakt van de installatie en zichtbaar is vanaf de straat.

Een van de sculpturen die Angyvir Padilla in de CENTRALE.vitrine heeft gemaakt, zal door de kunstenaar Juan Pablo Plazas opnieuw worden gecontextualiseerd in zijn eigen tentoonstelling, die tegelijkertijd in CENTRALE.lab te zien is.

 

 


Juan Pablo Plazas – From G to B to K and C (Katelijne, Catherine, Kairos and Cairo) 30.09 > 21.11.2021 ​ ​
CENTRALE.lab – Sint-Katelijneplein 16, 1000 Brussel ​
Vrije toegang, woensdag tot zondag, 10:30 > 13:00 – 13:30 > 18:00 

Tegelijkertijd presenteert JUAN PABLO PLAZAS (Bogotà, 1987, woont en werkt in Brussel en Gent) in de CENTRALE.lab From G to B to K and C (Katelijne, Catherine, Kairos and Cairo), een project dat voortkomt uit verschillende behoeften die symptomatisch zijn voor de tijd waarin we leven: de drang om elkaar te ontmoeten, contact te hebben, ruimte te delen, perspectieven, meningen of eenvoudige verhalen uit te wisselen. Voor Plazas zijn verhalen wegen die leiden naar wat anders niet kan worden waargenomen over mensen, plaatsen of situaties. De titel met initialen verwijst naar een dynamiek van indrukken, fragmenten van dingen, verhalen en materiële bewijzen die verzameld worden in de tentoonstellingsruimte als een work-in-progress, rekening houdend met collega-kunstenaars, bezoekers, mensen die werken in het kunstcentrum, en het hier en nu.

“Ik denk dat je wel bekend bent met het concept van initialen, de eerste letter van een woord die staat voor de rest van het woord. Mijn initialen zijn bijvoorbeeld JP. Er is iets heel persoonlijks en openbaars tegelijk aan initialen. JP zijn mijn initialen, maar ze staan ook voor iemand die Jean-Pierre heet, voor een investeringsbank, voor een wijnmerk, en voor de diensten Justitia et Pax van vele steden. ​ Een eenvoudige letter kan staan voor de initialen van iemands naam, de naam van een plaats en de korte versie van een term of een organisatie. Dit kan soms verwarrend zijn als je niet weet waar de letter naar verwijst. Het kan ook een heel duidelijk teken zijn dat een persoon ook een gebied kan zijn, een organisatie gewoon een term, of een plaats voor iemand een persoon kan betekenen.” JPP 

In de CENTRALE.lab ontwikkelt Juan Pablo Plazas een in-situ-installatie die werken van collega-kunstenaars omvat en ingaat op de specifieke architectuur van de CENTRALE.lab. De uitsparingen in Plazas’ presentatiemuren, die doen denken aan klimmuren, worden nieuwe houders van gekleurde vormen en objecten – sommige door Plazas gemaakt, andere geleend of gekregen. Die voorwerpen worden samengebracht om in de tentoonstellingsruimte een wisselwerking te creëren. Angyvir Padilla maakt deel uit van dit proces van delen en uitwisselen. Een van haar zelfgemaakte objecten zal namelijk deel uitmaken van Juan Pablo Plazas’ nieuwe installatie. 

 

 

 

www.centrale.brussels 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.