Casper Faassen verenigt Nederland en Japan met zijn expo bij IBASHO

Van 16 september tot 19 november 2023 presenteert IBASHO de tentoonstelling 'Void' met werk van de Nederlandse kunstenaar Casper Faassen. Faassen, die geïnteresseerd raakte in Japanse filosofie, onderzoekt in zijn werk het concept 'Ma', ook wel bekend als de stilte tussen twee momenten, de kloof in ruimte en tijd, de leegte van waaruit tijd terug moet beginnen. Naast het begrip tijd, wordt de leegte in het Japans Boeddhisme ook beschouwd als het vijfde element naast aarde, water, vuur en wind.

De tentoonstelling omvat twee reeksen. Een eerste reeks omvat werken waarin de Japanse danseres Madoka Kariya verschijnt, die gevangen lijkt tussen het moment van verschijnen en verdwijnen. In de tweede serie staat de natuur in al haar stilte centraal. Geïnspireerd door Japanse kunstenaars, zoals Hasegawa Tohaku and Sesson Sukei, legt Faassen bekende Japanse landschappen zoals dennenbomen en bergtoppen vast.

De leegte als terugkerend thema is niet alleen zichtbaar in de inhoud, maar ook in de vorm. Faassens werk bevindt zich op de grens tussen schilderkunst en fotografie. Transparante fotografische en geschilderde lagen worden op elkaar gestapeld vooraleer op het einde een craquelure laag wordt toegevoegd aan het oppervlak. De craquelure zorgt voor textuur en geeft de suggestie van ouderdom. Faassen benadrukt op die manier thema's zoals vergankelijkheid en fragiliteit.

“Die juxtapositie tussen het eeuwige en het tijdelijke, de schoonheid en het verval, is mijn hoofdthema. Alle schilders en fotografen hebben het vermogen om tijd te bevriezen en een moment vast te leggen. Ik benadruk die rol door elementen van tijd toe te voegen. Niet per se door het letterlijke gebruik van vanitassymbolen, maar door de omgang met materialen." ​
— Casper Faassen

Over de jaren heen heeft Faassen een indrukwekkend oeuvre opgebouwd waarin hij Nederlandse en Japanse inspiratiebronnen verenigt. Zo is de craquelure zowel een verwijzing naar het 17e eeuwse idee van vergankelijkheid als naar de Chinese dynastieën en hun fragiele porselein. In zijn tweede solotentoonstelling bij IBASHO duidt de leegte een plek aan waar beide inspiratiebronnen samenkomen en waar beelden alleen in hun bevroren vorm lijken te bestaan.


Casper Faassen
Void
16.09 - 19.11.23
IBASHO
Tolstraat 67, 2000 Antwerpen

Casper Faassen zal aanwezig zijn tijdens de vernissage op zaterdag 16.09.23 van 15u tot 18u.


Selectie beelden

©Casper Faassen


Biografie van de kunstenaar:

Casper Faassen (°1975) groeide op in Leiden, waar hij zijn passie voor tekenen, schilderen en kunst ontwikkelde. De klassieke schilderijen van de beroemde Leidse meesters Gerrit Dou (1613-1675), Jan Steen (1625-1679) en Rembrandt van Rijn (1606-1669) zijn een belangrijke inspiratiebron geweest voor de kunstenaar. In 2007 werd Faassen uitgeroepen tot Talent van het Jaar in de nationale wedstrijd 'Kunstenaar van het Jaar' en in 2019 won hij de ALPA Award op Photo Basel. Zijn werk is tentoongesteld en aangekocht door zowel particuliere als publieke instellingen zoals Museum de Lakenhal (Leiden), Frans Hals Museum (Haarlem), de Koninklijke Bibliotheek (Den Haag) en Haagsch Historisch Museum (Den Haag).

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.