Casper Faassen stelt tentoon bij IBASHO

Van 24 maart tot 23 april 2017 toont IBASHO Gallery in Antwerpen een tentoonstelling met fotowerken van de Nederlandse kunstenaar Casper Faassen (1975). De tentoonstelling bestaat uit meerdere werken geïnspireerd op de tijdelijkheid van het aardse waarin Faassen fotografie, schilderkunst en Japanse cultuur combineert.
 

Parallel met het Japanmuseum Sieboldhuis in Nederland, waar nog tot 4 juni 2017 een tentoonstelling van Casper Faassen loopt, presenteert IBASHO een nieuwe reeks werken waarvoor Faassen zich liet inspireren door de schoonheid van de rijke Japanse cultuur en de kwetsbaarheid of vergankelijkheid van Japanse prenten. Dit resulteert in melancholieke beelden van vertrouwde onderwerpen uit de Japanse cultuur : Japanse vrouwen in luxe kimono's, dwarrelende sneeuwvlokken en voorstellingen van bloeiende kersenbloesem.

Casper Faassen combineert fotografie met geschilderde lagen, en kan dus beschouwd worden al een fotograferende schilder of een schilderende fotograaf. Schoonheid en verval keren vaak terug in zijn werk. De vergankelijkheid wordt tot uiting gebracht door het verschijnen en verdwijnen van beelden en door de laag craquelé die aan het werk is toegevoegd. De barstjes en scheurtjes suggereren de invloed van de tand des tijds. Zo wordt het contrast tussen de schoonheid van de afbeelding en het verval dat onvermijdelijk is benadrukt. Hierin zien we de door Faassen vaker gebruikte inspiratie van 17e -eeuwse schilderijen terug. Deze stillevens moesten de mens door middel van schedels, kaarsen en andere attributen het tijdelijke van het aardse bestaan laten beseffen. De werken in deze tentoonstelling zijn introverte beelden, niet helemaal zichtbaar, zoals een herinnering of droom.

Casper Faassen groeide op in Leiden, waar hij zijn passie voor tekenen, schilderen en kunst ontwikkelde. Faassens werk wordt gekenmerkt door een sterke lijnvoering, een prachtig lichtspel en een continu vernieuwende toepassing van materialen, technieken en disciplines zoals fotografie, schilderkunst, grafiek en beelden. De materialen die hij toepast variëren van schilderingen op oude deuren en linnen doeken tot fotografie op glas, bewerkt met zuren. Hij begon als schilder, waarbij hij foto’s als voorstudie gebruikte. In de fotografie ontwikkelde Faassen zich echter zodanig dat dit niet alleen meer als voorstudie diende maar ook als basis van zijn werk.

Naast werken van Faassen worden ook een aantal Ukiyo-e vrouwenprenten tentoongesteld van Utagawa Kunisada (1786-1865) en Utagawa Kuniyoshi (1798-1861).

 

Casper Faassen
24.03.2017 – 23.04.2017
Opening op 26 maart van 14u tot 18u in het bijzijn van de kunstenaar

IBASHO
Tolstraat 67,
2000 Antwerpen
www.ibashogallery.com

Persbericht

PDF - 433 Kb

Micha Pycke

Micha Pycke | Press & PR

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.