Casimir ontwerpt laatste verblijfplaats van Piet Stockmans

Onthulling van de kist op 26 januari 2021

De Belgische meubelontwerper Casimir ontwierp op vraag van kunstenaar Piet Stockmans een kist als symbool voor het leven en de dood.

Stockmans, die in oktober 2020 zijn 80ste verjaardag vierde, is zowel beeldend kunstenaar als ontwerper van porseleinen serviesgoed. 80 worden deed hem nadenken over de toekomst, en onvermijdelijk ook over de dood

Door aan één van zijn voormalige leerlingen de opdracht te geven een kist voor hem te ontwerpen als laatste verblijfplaats, kijkt de Belgische porseleinkunstenaar vooruit.

Vooruit wil zeggen: op weg naar de finaliteit, naar het einde van mijn leven. […] Ik wil gecremeerd worden, hoe kan het ook anders wanneer het vuur steeds nodig was voor mij om iets te creëren. Toch wil ik een teken van leven achterlaten. […] Casimir is bij mij afgestudeerd en onmiskenbaar een top meubelmaker waar ik als meester fier op ben. Daarom heb ik hem gevraagd na te denken over een meubel dat een betekenis krijgt na mijn dood.

— Piet Stockmans

Het resultaat is noch een kist, noch een urne. Het is een artistieke installatie die op het eerste zicht oogt als een houten vergaarbak in de vorm van een kruis op schragen. Pas wanneer je daar doorheen kijkt, geeft het meubel zijn ware gedaante prijs. Het is een container voor de resten van een vol leven, "een trog voor wat stoffelijk overblijft en waaraan het gemis zich kan laven", zoals Casimir het beschrijft. Een laatste haven voor de maker en zijn werk, voor Piet en zijn porselein. Want Stockmans voegt aan het houten meubel van Casimir porseleinscherven toe, die het breekbare en de idee van de overdraagbaarheid na de dood symboliseren.

Piet had een specifieke, niet alledaagse vraag voor me. Hij vroeg me om een uniek, ultiem meubel voor hem te creëren. Tot zover geen verrassingen. Ware het niet dat het om zijn persoonlijke kist ging. Om eerlijk te zijn zit je daar niet op te wachten. Het denken aan de dood van je meester, is erg ingrijpend.

— Casimir

Hieronder vindt u de beelden van de kist.

Vanaf 27 januari is te kist voor iedereen vrij te bezichtigen in de tentoonstellingsruimte van Studio Pieter Stockmans: C-mine 100 bus 2, 3600 Genk-Winterslag.

 

 

 


Piet Stockmans (°1940, Leopoldsburg) werkt als industrieel vormgever en beeldend kunstenaar. In 1987 richtte hij Studio Pieter Stockmans op, de Belgische specialist in hardporselein. Zijn studio staat bekend voor unieke serviezen in hoogwaardig porselein. Het werk van Piet Stockmans is te zien in bekende musea zoals de Victoria & Albert in Londen, het Metropolitan Museum in New York en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zijn serviezen worden gebruikt in tal van sterrenrestaurants. Stockmans doceerde aan de Luka School of Arts te Genk gedurende 29 jaar en lag mee aan de basis van de afdeling Productdesign. 

Casimir (°1966, Koersel) is actief als meubelontwerper. Hij werkt voornamelijk met hout, een duurzaam, authentiek en eerlijk materiaal. Naast esthetiek zijn duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid en eenvoud belangrijke begrippen binnen zijn praktijk. Hij won verscheidene awards, waaronder de Henry van de Velde Award in 2000.


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.