Canadese architect en beeldhouwer David Umemoto stelt tentoon bij Modern Shapes Gallery in Antwerpen

Modern Shapes gallery in Antwerpen presenteert een solotentoonstelling van de Canadese architect en beeldhouwer David Umemoto (° Hamilton, CA, 1975). Het werk van Umemoto kan ergens tussen architectuur, kunst en design worden geplaatst. Geïnspireerd door de oude kunst en architectuur uit Amerika, Polynesië en Afrika, wordt Umemoto's werk gekenmerkt door een zeer eenvoudige geometrie, symmetrie en repetitieve patronen. Het straalt mysterie uit, prikkelt de fantasie, maar geeft tegelijkertijd een gevoel van bespiegelende discipline

De werken van Umemoto kunnen gezien worden als studies van volume. Door sculpturen te maken in plaats van gebouwen om in te verblijven, heeft Umemoto de vrijheid om enkel met de vorm bezig te zijn, zonder zich zorgen te moeten maken om de sociale gevolgen van het ontwerp. De sculpturen verwijzen naar het archaïsche en het vluchtige, ondanks de degelijkheid en de moderniteit van het medium. Ze roepen afbeeldingen op van pre-Columbiaanse rotswoningen, godstandbeelden uit de Andes of het Paaseiland, fragmenten van Babylonische steden, koloniale nederzettingen die naar hun grondvesten zijn gebracht of cenotaven die zijn achtergelaten in het oerwoud… Maar het doet evenzeer denken aan architecturale parels zoals het modernistische complex van Niemeyer in Brasilia, het complex van Chandigarh door Le Corbusier in India, of aan de schetsen van de mysterieuze gevangenissen van Piranesi.

Met behulp van rubbermallen maakt Umemoto afgietsels die dan tot sculpturale arrangementen leiden. De sculpturen, volledig gevormd uit beton, tonen de rauwheid van het ongeraffineerde materiaal. De druk van de moderniteit legt de mens de verplichting op om constant te evolueren, wat hem in een eindeloze race naar technologische verbetering brengt. Als kunstenaar kiest Umemoto echter om te reageren door een stap achteruit te zetten. Zijn handmatige activiteiten komen voort uit de wens om de artistieke praktijk te vereenvoudigen. Esthetiek en formalisme worden zo gecombineerd met een streven naar eenvoud. Door te kiezen voor een low-tech houding, wil de kunstenaar weerstand bieden aan de eisen van vooruitgang. Hij maakt gestructureerde en modulaire stukken, maar deze passen nooit perfect bij elkaar, een resultaat van hun gewillig onvolmaakte manier van produceren.

DAVID UMEMOTO
MONUMENTS
15.03 - 08.04.2018
MODERN SHAPES GALLERY


Modern Shapes Gallery staat ook met David Umemoto op de designbeurs Collectible
8-11 maart 2018
COLLECTIBLE

------------------------------------------------------------------


David Umemoto

Na zijn studies architectuur werkt Umemoto enkele jaren in gevestigde bedrijven en doet hij praktische ervaring op. Daarna opent hij zijn eigen adviesstudio waar hij tien jaar lang deelneemt aan tal van architectuurwedstrijden en samenwerkt aan verschillende artistieke projecten. Hij ontwikkelt een interesse in het maken van objecten en het ontwerpen van meubels, terwijl hij zijn expertise in 3D-computergraphics verder verfijnt. In 2010 brengt hij een jaar door in Indonesië, waar hij grafiek, beeldhouwkunst en gieterij studeert. Bij zijn terugkeer lanceert hij het DXU-collectief dat is gespecialiseerd in het maken van muurschilderingen in aluminium en brons. Zijn huidige werk staat tussen architectuur en beeldhouwkunst.
 

------------------------------------------------------------------


Modern Shapes Gallery

Modern Shapes Gallery in Antwerpen werd in 2012 door Michaël Francken opgericht uit passie voor de kunstvorm keramiek. Francken groeide op tussen de Japanse keramiek, waarbij vooral de vormen en glazuren tot zijn verbeelding spraken. Doorheen de tijd ontwikkelde hij echter een eigen stijl, waarbij rust en authenticiteit de rode draad vormen. Zijn getrainde oog en persoonlijke aanpak zorgt voor een verrassende mix tussen tijdloze klassiekers en hedendaagse kunstenaars.

Op dit moment staat de galerie op een keerpunt in haar bestaan. Waar ze voorheen veeleer een wisselende collectie klassiek gedraaide keramiek toonde, zal een tentoonstellingsprogramma nu meer abstract, sculpturaal en architecturaal werk brengen. Daarbij wordt gestreefd naar een combinatie van 20e eeuwse meesters met steeds nieuwe hedendaagse werken en kunstenaars, zoals David Umemoto.

 

Modern Shapes Gallery
Kloosterstraat 16
2000 Antwerpen
Open tijdens de tentoonstelling van donderdag tot zondag, telkens van 13:00 tot 18:00
En op afspraak

info@modernshapes.com
+32 (0)475 606 391

 

Meer persinfo
Micha Pycke
Club Paradis
micha@clubparadis.be
+32 (0)486 680 070

Persbericht

PDF - 208 Kb

Micha Pycke

Club Paradis | Press & Communications

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.