Calvin Marcus stelt zijn Skin Paintings tentoon in het Museum Dhondt-Dhaenens
Skin Paintings Calvin Marcus, van 18 mei tot 17 augustus, Museum Dhondt-Dhaenens
Het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle presenteert van 18 mei tot 17 augustus Skin Paintings, de eerste solotentoonstelling in een Europees instituut van Calvin Marcus. De tentoonstelling bestaat uit olieverfschilderijen op linnen, waarin Marcus vergrote fragmenten van zijn eigen huid afbeeldt. Deze worden gepresenteerd in combinatie met bronzen en keramieken objecten.
Geïnspireerd door zowel technieken van oude Vlaamse meesters als artefacten uit vroege beschavingen, onderzoeken deze werken de raakvlakken tussen medium, proces en lichamelijkheid. In plaats van het lichaam als subject of drager van identiteit te benaderen, abstraheert Marcus de huid tot een zintuiglijk oppervlak: een plaats van herinnering, perceptie, litteken en transformatie.
In de context van Museum Dhondt-Dhaenens – met zijn verstilde ruimten, openheid en licht – komen Marcus’ schilderijen tot leven. Ze nodigen uit tot langdurige beschouwing. Niet alleen om te kijken, maar om te voelen. Om het oppervlak af te tasten met de blik, en zo het lichaam – van de schilder, van de toeschouwer – te herontdekken. Het tere oppervlak van Calvin Marcus’ Skin Paintings vangt en breekt het daglicht dat door de unieke glazen architectuur van Museum Dhondt-Dhaenens naar binnen valt. Zo ontstaat een subtiele, steeds veranderende dialoog tussen kunstwerk, toeschouwer en ruimte.
Zoals hij zelf stelt: “Het gruwelijke aan het zo dichtbij bekijken van de huid is de dreiging van verwonding.” Door deze hyperrealistische benadering krijgt het vertrouwde iets onheilspellends – het bekende kantelt richting het unheimische.
Meer over de Skin Paintings
Op het eerste gezicht ogen Marcus’ Skin Paintings sereen, zelfs minimalistisch. Ze zijn helder, nauwgezet opgebouwd, ingetogen. Maar wie dichterbij komt, ontdekt een complex netwerk aan details: verkleurde huidtinten, vaag opdoemende blauwe plekken, aders, littekens, subtiele glans van vernis. Marcus baseerde zijn kleurenpalet op observaties van zijn eigen huid – vooral de doorschijnende delen aan voeten en binnenarmen. Het resultaat is een spectrum van roze, blauw, geelgroen en paarsgrijs – sensueel, kwetsbaar, en tegelijk vervreemdend.
De schilderijen worden laag voor laag opgebouwd, met afwisselend witte en gekleurde olieverf op Belgisch linnen, afgewerkt met transparante vernis. Het oppervlak lijkt niet alleen licht te reflecteren, maar het ook te absorberen en vast te houden – alsof het leeft, ademt, geneest.
Marcus beschouwt het doek als een huid, als een membraan dat aanraking, tijd en emotie registreert. Zijn inspiratie reikt van Rubens tot Rembrandt, van Bacon tot Brice Marden, en de minutieuze gelaagdheid van Jan van Eyck. De schilderijen zijn geen directe representaties, maar evocaties – van lichamen, van tijd, van aanwezigheid.
Ook de lijsten zijn onderdeel van het werk. Ze verwijzen naar erfgoed en domesticiteit, naar schilderijen als objecten die een leven leiden voorbij het museum. Marcus ontwierp ze als hedendaagse echo’s van klassieke, vergulde lijsten – verfijnd, maar met een onderhuidse ironie. Het schilderij als reliek, als familiestuk, als object dat zijn plek inneemt binnen een ruimte van herinnering en identiteit.
Over de kunstenaar
Calvin Marcus (1988, San Francisco) woont en werkt in Los Angeles. Hij staat bekend om zijn stilistisch uiteenlopende en zorgvuldig opgebouwde reeksen waarin hij persoonlijke, psychologische en vaak ontregelende thema’s onderzoekt. Zijn praktijk balanceert tussen figuratie en abstractie, vaak met een uitgesproken zintuiglijke en materiaalgerichte benadering. Voor elke reeks ontwikkelt Marcus een uniek proces, waarbij het idee de vorm dicteert. Zoals hij zegt: “Ik ben niet loyaal aan een specifiek medium – ik laat het idee de vorm bepalen en werk van daaruit verder.”
Marcus heeft internationale erkenning verworven met solotentoonstellingen bij onder meer Karma, New York (2024); House of Gaga, Guadalajara (2024, met Laura Owens); Clearing, Los Angeles, Brussel en New York (2015–2021); David Kordansky, Los Angeles (2016, 2019); en K11 Musea, Hong Kong (2019). In 2019 nam hij deel aan de Whitney Biennial in New York. Groepstentoonstellingen vonden recent plaats in onder andere Deichtorhallen Hamburg (2023), Start Museum Shanghai (2022), Bundeskunsthalle Bonn (2022), en het Louisiana Museum of Modern Art (2021–2022). Zijn werk maakt deel uit van de collecties van MoMA New York, Whitney Museum, MOCA Los Angeles, Walker Art Center, Musée d’Art Moderne de Paris, en Astrup Fearnley Museet.
PRAKTISCHE INFORMATIE
Calvin Marcus, Skin Paintings
Van 18 mei 2025 tot 17 augustus 2025
Museum Dhondt-Dhaenens
Museumlaan 14
9831 Deurle
museumdd.be
