C0N10UR: prelude in CINEMATEK met 4 nieuwe films en een selectie uit de collectie met een hoge actualiteitswaarde

Carte Blanche Auguste Orts / C0N10UR - van 17 tot 25 April 2023

27.03.2024 — Persbericht

Op 18 april wordt het programma van de 10e feesteditie C0N10UR bekendgemaakt. Deze editie van de Contour Biennale voor Bewegend Beeld zal van 09.09 tot 05.11 lopen in Mechelen en wordt gecureerd door het collectief Auguste Orts.

Als prelude op C0N10UR brengt CINEMATEK van 17 tot 25 april een programma samengesteld en omkaderd door de betrokken kunstenaars en collectieven: een samenwerking van CINEMATEK, Auguste Orts, kunstencentrum nona en Art Brussels.


Nieuw werk:

Bijna de helft van de vertoonde films zijn nieuw werk dat in CINEMATEK in première gaat:

  • Nieuwe (zeer korte) films van het collectief Elephy op 17.04: Rebecca Jane Arthur (Chantal in Green, 2023, 3‘), Eva Giolo ( untitled, 2023, 5’) en Christina Stuhlberger (Rebels, 2022, 12’, met tieners van meisjesbasketbalclub Molenbeek Rebels).
  • Het nieuwe Et leurs lettres / And Their Letters (2023⁄ 35' ⁄ ST-OND: EN) van Elie Maissin en ​ Mieriën Coppens, die de vertoning op 18.04 kaderen als een solidariteitsactie en noodkreet over het huidige vluchtelingenbeleid.

Uit de collectie:

Alle vertoningen worden gekoppeld aan films uit het archief van CINEMATEK die helpen de actualiteit van vandaag beter te begrijpen:

  • 18.04: Annik Leroy koppelt Tremor – Es ist immer Krieg (beschikbaar op Avila) aan Polustanok van Sergei Loznitsa, een film met links naar de huidige oorlog in Oekraïne en Europa.
  • 20.04: Rosine Mbakam brengt een hommage aan de recent overleden Safi Faye (1943-2023). Portretten door Sabzian en door African Arguments geven reeds een bredere context aan haar werk.
  • 20.04: Het collectief Subversive Film (Documenta 15 maakte een interessant profiel van hun werking) gaat in gesprek met pionier van de Palestijnse Michel Khleifi,Michel Khleifi spreekt over de restauraties en zijn documentaire op het CINEMATEK-youtubekanaal. ​ CINEMATEK restaureerde de meerderheid van zijn films, vier daarvan ​ zijn online beschikbaar op Avila.
  • 22 en 25.04: News from Home van Chantal Akerman, nummer 52 op de 10-jaarlijkse lijst van Sights& Sounds, vormt de inspiratie voor een nieuwe film die in het kader van C0N10UR wordt gemaakt. Een collectieve creatie door onder meer: Rebecca Jane Arthur, Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat, Eva Giolo, Katja Mater, Maaike Neuville. De film wordt vertoond in twee versies: de Franse en de Engelse versie met de originele voiceovers door Chantal Akerman zelf.

Dit programma biedt een unieke kijk op de collectieve methodes van Auguste Orts en de thema’s die een nieuwe generatie film- en videowerken inspireren. Check het online overzicht.

Deze cyclus is een aanleiding om deze diverse collectieve benaderingen van film maken in de kijker te zetten.


Interessante links:

In het kader van #agedor #meetthefilmmakers
Een samenwerking van CINEMATEK, Auguste Orts, kunstencentrum nona en Art Brussels.

Meer info over C0N10UR hier


C0N10UR wordt gepresenteerd en gerealiseerd door kunstencentrum nona in samenwerking met ARGOS centre for audiovisual arts, De Garage, Kunsthal Extra City, Museum Hof van Busleyden en Visit Mechelen.

Met de steun van: de Franse ambassade in België en Institut Français, in het kader van EXTRA, een programma ter ondersteuning van de Franse hedendaagse creatie; de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België.

Kunstencentrum nona dankt de spelers van de Nationale Loterij en de Nationale Loterij voor hun steun aan C0N10UR.Perscontact
Micha Pycke
Club Paradis
+32 (0)486 680 070
micha@clubparadis.be

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.