C-mine presenteert een tentoonstelling gewijd aan de beroemde Italiaanse designer Enzo Mari

'Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli' loopt van 11 februari tot 28 mei 2023

Vanaf 11 februari presenteren C-mine en Triennale Milano de tentoonstelling 'Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli'. Gewijd aan het werk en de ideeën van de beroemde Italiaanse ontwerper, kunstenaar en theoreticus Enzo Mari (1932 – 2020) brengt de expo nooit eerder vertoonde projecten, modellen, tekeningen, films en posters uit het ‘Enzo Mari Archive’ samen. 

Enzo Mari stond bekend voor duurzame en betaalbare ontwerpen voor de gewone mens. ​ Zo bracht hij in 1974 met ‘Proposta per un'Autoprogettazione’ (Voorstel voor een Zelfontwerp) een gratis gebruikshandleiding om zelf meubels in elkaar te timmeren uit. Even iconisch zijn Mari’s ‘16 Animali’, 16 dieren die uit één stuk hout zijn gesneden en als een puzzel in elkaar passen.

De tentoonstelling, die eerder te zien was in Milaan tijdens de Triennale Milano 2020, omvat zowel een chronologisch overzicht van zijn volledige oeuvre als ontwerper, kunstenaar, intellectueel en utopische theoreticus en criticus, als een reeks bijdragen van hedendaagse, internationale kunstenaars en ontwerpers die werden uitgenodigd om Mari te eren met nieuwe installaties. Zo zal er werk te zien zijn van onder meer het Belgische OpenStructures, Tacita Dean, Rirkrit Tiravanija, Danh Vo en Virgil Abloh. Daarbovenop bevat de expo een reeks documenten en video-interviews uit het archief van curator Hans Ulrich Obrist, met als doel Mari's kritische en radicale kijk op design te belichten.


Enzo Mari

Na zijn studie aan de Academia di Brera in Milaan begon Enzo Mari zijn carrière. Hij experimenteerde met nieuwe materialen en had een bijzondere aandacht voor de functionele aspecten van meubels. In de jaren ’60 bracht hij zo een revolutie teweeg in de designwereld door objecten ‘voor gewone mensen’ te ontwerpen. Dit leidde tot creaties die niet enkel de tand des tijds konden doorstaan, maar die ook los stonden van trends.

Maar Mari’s werk gaat verder dan design, hij was ook kunstenaar, illustrator en theoreticus. Hij gaf les aan verschillende Italiaanse universiteiten en is auteur van 15 verklarende en politieke boeken. Zijn werken worden o.a. tentoongesteld in the Museum of Modern Art in New York, Palais du Louvre in Parijs en de Galleria d’Arte Moderna in Rome. Hij mocht maar liefst 5 keer de Compasso d’Oro in ontvangst nemen, de meest prestigieuze prijs voor industrieel design, en hij werd geëerd met ‘Ambrogino d’Oro’, de hoogste onderscheiding gegeven door de stad Milaan.

Louise Osieka, directeur C-mine:

“Met Enzo Mari brengen we een designlegende naar C-mine. Mari’s werk heeft doorheen de jaren niet aan relevantie moeten inboeten. Ook vandaag kan hij ons inspireren om zelf te ontwerpen en te bouwen en zo het mooie met het nuttige te combineren.”

Overzichtstentoonstelling

De tentoonstelling 'Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli', werd eerder gepresenteerd in Triennale Milano van 17 oktober ​ 2020 tot 12 september 2021. De tentoonstelling bestaat vooreerst uit een historisch gedeelte, gecureerd door Francesca Giacomelli, met een heruitgave van het laatste tentoonstellingsproject met Mari's werk tussen 1952 en 2012, dat in 2008-2009 door de kunstenaar zelf werd samengesteld voor GAM (Galleria Civica d'Arte Moderna e Contemporanea) in Turijn. Een globaal project dat curatorschap, tentoonstellingsontwerp en een catalogus omvat. Het werd opgebouwd als een chronologisch overzicht van zijn volledige oeuvre als ontwerper, kunstenaar, intellectueel en utopische theoreticus en criticus, zonder een onderscheid te maken tussen verschillende disciplines, media of soorten onderzoek.

Dit historische gedeelte bevat ook de Research Platforms, negentien diepgaande studies die inzicht geven in projecten waarin de fundamentele thema's van Mari's onderzoek naar voren komen. Schetsen, iconografisch onderzoek, modellen, prototypes, tekeningen en notities - waarvan velen nooit eerder vertoond - bewaard in de archieven van Mari's atelier op het Piazzale Baracca in Milaan, bieden een houvast om het werk van Mari te begrijpen én te bewonderen. Een bijzonder onderdeel is gewijd aan Mari's ‘Proposta per un’autoprogettazione (1973), een gratis handleiding om zelf meubels in elkaar te timmeren met behulp van een hamer, nagels en houten planken. Niet zomaar een doe-het-zelf-pakket, maar een revolutionair project waarin hij met een elementaire techniek iedereen uitnodigt om de oefening te maken, om met een kritische blik naar de huidige productiemethoden en wegwerpmaatschappij te kijken.


Hans Ulrich Obrist

Het historische luik wordt aangevuld met een reeks bijdragen van hedendaagse, internationale kunstenaars en ontwerpers die werden uitgenodigd om Mari te eren met nieuwe installaties: het Belgische OpenStructures, Tacita Dean, Mimmo Jodice, Adrian Paci, Rirkrit Tiravanija, Nanda Vigo, Danh Vo en Virgil Abloh. Daarbovenop bevat de expo een reeks documenten en video-interviews uit het archief van curator Hans Ulrich Obrist, met als doel Mari's kritische en radicale kijk op design te belichten. Dit deel van de tentoonstelling is het resultaat van ​ de intensieve dialoog tussen Mari en Obrist – ook een gerenommeerde naam in de hedendaagse kunst – waarbij meer dan 60 jaar kunst en design, architectuur en filosofie, onderwijs en grafiek onder de loep werden genomen. 


Internationale tentoonstellingen op C-mine

Met deze tentoonstelling werkt de artistieke site verder op het elan van internationale grootschalige tentoonstellingen (The World of Charles and Ray Eames, The World of Tim Burton, Tim Walker: Wonderful Things, Balkrishna Doshi: Architecture for the People).

“C-mine en Stad Genk hebben in de loop der jaren een naam opgebouwd in het designveld. Als stad willen we blijven investeren in het aantrekken van gerenommeerde, internationale tentoonstellingen. Zo kunnen we onze jonge designers en de Genkenaren blijven inspireren.”
— Anniek Nagels, Schepen van Cultuur 

Praktische informatie

Enzo Mari curated by Hans Ulrich Obrist with Francesca Giacomelli
11 februari 2023 – 29 mei 2023
Exporuimtes C-mine, Genk

Info via C-mine.be

Persvoorstelling
Donderdag 9 februari, 11u
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen voor 31 januari via [email protected]

Perscontact
Albane Paret
+32 (0)476 57 37 82
[email protected]


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.