C-mine brengt met 'Any Way the Wind Blows' bijna 50 kunstenaars samen rond het thema lucht

Save the date: perspreview op 20 juni om 11u

Van zaterdag 22 juni tot en met zondag 15 september presenteert C-mine in Genk het kunstenfestival Any Way the Wind Blows, waar kunst, lucht en wind samenkomen. Het is een van de meest ambitieuze en grootschalige projecten die de artistieke site al heeft gehuisvest, met een brede waaier aan installaties en kunstwerken: van springkastelen, ontworpen door bekende Belgische kunstenaars tot een machine die windstromen nabootst; van gigantische, opblaasbare sculpturen tot een eindeloze pogo op het dak. ​ Bezoekers kunnen naast papieren vliegertjes in de tribune van het theater te gooien ook een eigen artistieke vlieger maken, geïnspireerd op de ontwerpen van 31 kunstenaars die alvast een gloednieuwe vlieger ontwerpen.

Curator Laurens Mariën zocht met Any Way the Wind Blows naar een manier om met kunst een zo heterogeen mogelijk publiek te bereiken, te raken en te verbinden. ​ 

Het resultaat is een thematisch kunstenparcours dat opvalt in haar diversiteit en haar toegankelijkheid. Deze zomer transformeren het springkasteel van 019 en de gloednieuwe creaties van kunstenaars Loulou João, Sharon Van Overmeiren en Shirley Villavicencio Pizango in sculpturale kunstwerken met het publiek als stuiterende, actieve protagonist.

Library of the Winds van Haseeb Ahmed is een indrukwekkende loterijmachine die de sensorische vertaalslag van de bekendste winden maakt: bezoekers ervaren zo alles van de Sirocco tot de intense Mistral waarvan Franse zeelieden beweren tot waanzin te worden gedreven.

Na passages op de biënnales van Venetië en Seoel krijgen de internationale kunstenaars van Plastique Fantastique (Marco “Dr. Trouble” Canevacci en Yena “Ms. Bubble” Young) de mogelijkheid om onze percepties van realiteit in vraag te stellen met hun opblaasbare megakunstwerken, ditmaal speciaal voor C-mine en haar machinekamers ontworpen.

Van 21 augustus tot 25 augustus strijkt voor 5 dagen The Redball Project van Kurt Perschke neer in Genk, momenteel het langst lopende streertartproject ter wereld. De gigantische rode opblaasbal zal bezoekers bezweren en verstommen net zoals het al deed in vele uithoeken van de wereld.

En tussen dat alles wisselen uiteenlopende kunstwerken van zowel Belgische als andere internationale kunstenaars, van nieuwe en ook van gevestigde namen, elkaar af in een parcours dat het volledige Energiegebouw en een groot deel van de C-mine site beslaat. Van metershoge inflatables van Dennis Tyfus, tot papieren vliegtuigjes die schrijver Maarten Inghels in een snackautomaat verkoopt.


Praktisch

Any Way the Wind Blows
Van zaterdag 22 juni t.e.m. zondag 15 september 2024
C-mine Energiegebouw

Persvoorstelling: donderdag 20 juni om 11u

Website preview
Any Way the Wind Blows | C-mine
Spring, val, beweeg of blaas jezelf door deze kleurrijke kunstroute doorheen het volledige Energiegebouw.
c-mine.be

Met werk van: Cyril Lancelin (FR), Kamiel de Waal (BE), 019 (BE), Haseeb Ahmed (VS), Loulou João (BE/DRC), Dennis Tyfus (BE), Sharon Van Overmeiren (BE), Shirley Villavicencio Pizango (BE/PE), Winnie Claessens (BE), Plastique Fantastique (IT/KR), The RedBall project (VS), Kasper De Vos (BE), Karina Beumer (NL), Ada Güvenir (BE/TR) en Lotte Vrancken (BE).

Curator: Laurens Mariën


Persbeelden


Ook in C-mine

Tegelijk met Any Way the Wind Blows loopt in C-mine ook de tentoonstelling ‘AS IT (N)EVER WAS’ van fotograaf Athos Burez (1987, BE).

Burez brengt 30 nieuwe beelden van het spectaculaire imaginaire verleden van Genk als natuurgebied, kuuroord, kunstenaarsdorp, industriestad en toeristische trekpleister. Hij inspireerde zich op een nooit eerder vertoonde collectie van meer dan 1500 historische postkaarten uit het Emile Van Dorenmuseum in Genk.

Verwacht je aan flamboyante decors en merkwaardige taferelen. Een visuele tijdsreis met tussenstops in het verleden én de toekomst.

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.