C L E A R I N G en Mendes Wood DM presenteren een gezamenlijke tentoonstelling van Neïl Beloufa

De Brusselse galerieën C L E A R I N G en Mendes Wood DM presenteren een gezamenlijke tentoonstelling van de Frans-Algerijnse kunstenaar Neïl Beloufa.

Beloufa is een van de belangrijkste stemmen van de generatie kunstenaars die in de jaren 1980 geboren werd. Zijn artistiek onderzoek richt zich op de hedendaagse maatschappij en hoe die wordt gerepresenteerd en gemedieerd door digitale interactie, vaak met het doel om de controlemechanismen bloot te leggen.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen C L E A R I N G, Mendes Wood DM en ebb.global; een nieuwe digitale gemeenschap en laboratorium dat voortkomt uit Neïl Beloufa's studio en productiebedrijf. ebb.global is een Distributed Organization (DO) die Web3 culturele projecten ontwikkelt door middel van fysieke tentoonstellingen en online experimenten.

Via dit project nodigen de tentoonstelling en een online community van tussenpersonen en betrokken verzamelaars, bezoekers uit om spelletjes te spelen en deel uit te maken van de productie en verspreiding van content. De installaties, robots, films en geanimeerde schilderijen, allemaal doorspekt met Beloufa's karakteristieke humor, zullen een beeld geven van de manier waarop het fysieke en het digitale in ons leven van elkaar afhankelijk zijn geworden.

Aan de hand van twee reeksen werken, Remotely Speaking en Screen-Talk, zal de bezoeker kunstwerken tegenkomen die handelen over het vastzitten in vrijhavens en in online 'viewing rooms', over de speculatieve invloed van de aandelenmarkt op de toekomst van onze planeet, en over de mediatisering van de pandemie door spin-doctors. Nu de legacy-wereld en haar systemen op life support zijn aangewezen, laten kunstenaars die Web3-gemeenschappen, NFT's en Distributed Organizations ontwikkelen, mogelijkheden zien voor nieuwe culturele modellen die kritische productie blijven ondersteunen, en een geïntegreerd immersief en interactief engagement bieden aan publiek en verzamelaars.


Neïl Beloufa: Remotely speaking ​
22 januari - 5 maart 2022 ​
Mendes Wood DM

Neïl Beloufa: Pandemic pandemonium ​
29 januari - 10 april 2022 ​
C L E A R I N GNeïl Beloufa 

De werken van de Frans-Algerijnse kunstenaar Neil Beloufa (Parijs, 1985; woont en werkt in Parijs) draaien om een ​​diepgaand onderzoek naar de relatie tussen bewegend beeld, geluid, installatie en sculptuur, om meeslepende omgevingen te creëren waarvan de blik van de toeschouwer een integraal onderdeel vormt. Zijn installaties omvatten verschillende materialen en technieken, en bevatten vaak blootgestelde technologische componenten en digitale apparaten waarvan ze zijn gemaakt, met expliciete verwijzingen naar de hedendaagse subcultuur.

Kunstenaar Neïl Beloufa verlegt in zijn videowerken en installaties de grenzen tussen realiteit en fictie. In de settings die hij creëert verkennen acteurs en amateurs onderwerpen als buitenaards leven, de toekomst, terrorisme, liefde en wereldpolitiek.

Door gevestigde machtsstructuren te onderzoeken terwijl hij stilstaat bij de autoriteit die kunstenaars in de hedendaagse maatschappij wordt toegekend, elimineert Beloufa zijn dominante rol door auteurschap toe te kennen aan personen of materialen, die elkaar informeren en naast elkaar bestaan in installaties alsof ze acteurs en rekwisieten op een set zijn.

Recente solotentoonstellingen van de kunstenaar zijn onder meer The Enemy of my Enemy, Palais de Tokyo, Parijs (2018); Global Agreement, Schirn Künsthalle Frankfurt, Frankfurt (2018); Neïl Beloufa, The Pejman Foundation, Teheran (2017); Projects 102: Neïl Beloufa, MoMA PS1, New York (2016); Counting On People, ICA, Londen (2014); Production Value, Hammer Museum, Los Angeles (2013).

Zijn werken worden ook gepresenteerd in institutionele collectieve tentoonstellingen zoals 58th International Art Exhibition - La Biennale di Venezia, Venetië (2019); Bridging the Gap, Tsinghua University Art Museum, Beijing (2018); Yellow Creature, Kunstmuseum Luzern, Luzern (2017); AVATAR AND ATAVISM, Kunsthalle Dusseldorf, Düsseldorf (2015); La Biennale de Lyon, Lyon (2013); The Unicorn, Cleveland Museum of Art (2013); 55e Biënnale van Venetië, The Encyclopedic Palace, Veneza (2013); Wiener Secession 11th Baltic Triennale, CAC, Vilnius (2012). 

 


 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.