BREEDBEELD Kortfilmfestival presenteert nieuwe kortfilms van jong talent naast de eerste kortfilms van gevestigde namen uit de Belgische cinema

 

Het BREEDBEELD Kortfilmfestival verhuist voor haar zevende editie naar De Studio in Antwerpen en breidt uit tot een driedaags festival. Op 8, 9 en 10 november presenteren BREEDBEELD en partners een programma van fictie-, animatie- en documentairefilms van eigen bodem. Naast nieuw werk van jong talent presenteert het festival ook de ​ kortfilms uit het begin van de carrières van grote namen uit de Belgische cinema als Erik Van Looy, Jonas Govaerts en Felix Van Groeningen.

Kortfilm is bij uitstek de filmvorm waarmee cineasten hun eerste stappen in de filmwereld zetten, waar veel vrijheid in bestaat en waar ruimte is voor experiment. Ondanks het talent en de kwaliteit van de Belgische kortfilm, blijft het vertoningsplatform voor deze makers, zeker in Antwerpen, nog relatief beperkt. 

Binnen het BREEDBEELD Kortfilmfestival komen zowel fictie, animatie als documentaire aan bod in thematisch gecureerde filmluiken. Voornaamste voorwaarde voor de BREEDBEELD competitiefilms is dat ze in eigen beheer werden gemaakt, zonder VAF-ondersteuning en niet in opdracht van een productiehuis of een zender. Voor de winnaars in de verschillende categorieën ligt er telkens een cheque van € 1.000 klaar. De UFK-UCC en de UPCB-UBPF zullen de prijs van de kritiek uitreiken.


De Nacht van de Jeugdzonde
Naast de films en de Q&A’s vinden er nog allerhande evenementen plaats. Zo wordt op 9 november de eerste editie van De Nacht van de Jeugdzonde georganiseerd, gecureerd door Jan Verheyen. De Nacht programmeert kortfilms uit het begin van de carrières van intussen gevestigde namen uit de Belgische cinema (Erik Van Looy, Jonas Govaerts, Pieter Van Hees, Patrice Toye, Felix Van Groeningen, Frank Van Passel, Hans Herbots, Lars Damoiseaux en Sven Huybrechts…). Verheyen gaat na de films in gesprek met de cineasten over het creatieproces van hun kortfilms.


Competitiefilms en gastprogramma’s
Naast de vier eigen blokken met competitiefilms nodigt BREEDBEELD verschillende Antwerpse kortfilminitiatieven uit om binnen het festival een eigen programma samen te stellen. Onze partners, Kortfilm.be, De Imagerie, Because We Are Visual, Ongezien Kort, Hakuna en Filmmagie, geven daarin hun eigen insteek op wat er reilt en zeilt binnen de Belgische kortfilm, hetgeen resulteert in een erg diverse programmatie. Yirka De Brucker neemt de artistieke coördinatie van het festival voor haar rekening.


BREEDBEELD Kortfilmfestival
8-10 november 2019
De Studio
Maarschalk Gerardstraat 4, ​
2000 Antwerpen
https://breedbeeld.org

BREEDBEELD_Kortfilmfestival_PD.pdf

PDF - 60 Kb

 


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.