Bozar presenteert voor het eerst een grootschalige solotentoonstelling van Berlinde De Bruyckere
Save the date persconferentie: 20 februari om 11u00
Berlinde De Bruyckere
Khorós
21.02.25 → 31.08.25
Save the date persconferentie: donderdag 20 februari om 11u00
Bozar presenteert voor het eerst een grootschalige solotentoonstelling met werk van Berlinde De Bruyckere (°1964, Gent). Het werk focust op de condition humaine in al haar dualiteit: lijden en liefde, verdriet en troost, leven en dood.
In Khorós presenteert De Bruyckere meer dan 50 werken uit de afgelopen 25 jaar, waaronder nieuwe creaties, in dialoog met werk van zowel historische als hedendaagse kunstenaars, van Lucas Cranach tot Pier Paolo Pasolini en Patti Smith.
De Bruyckere staat bekend voor haar meeslepende sculpturen met onconventionele materialen zoals was, dierenhuiden, haar, textiel en lood. Materialiteit speelt een belangrijke rol in haar werk.
Sinds het begin van haar artistieke carrière aan het einde van de jaren 1980 heeft De Bruyckere zich gericht op de mens en de condition humaine. Universele thema's als lijden en kwetsbaarheid, levenslust en doodsangst, schoonheid en vergankelijkheid, hoop en verlangen zijn altijd aanwezig. Haar beklijvend oeuvre toont een diepe empathie voor de mensheid en creëert een psychologisch terrein van pathos, tederheid en onbehagen.
De Bruyckere put uit verschillende inspiratiebronnen: de christelijke iconografie, de klassieke mythologie, het oeuvre van de Vlaamse meesters en culturele overlevering. Deze pijlers van haar beeldtaal brengt ze binnen in een hedendaagse context; het geweld dat ons omringt, de beelden van menselijk lijden op wereldschaal, maar ook schoonheid en de hoop op verandering.
Voor Bozar zal De Bruyckere een tentoonstelling als een mindmap creëren speciaal voor de historische zalen ontworpen door Victor Horta. Ze presenteert er zowel ouder en recent werk, waaronder zowel monumentale sculpturen en installaties, als kleinere werken en werken op papier.
De tentoonstelling, die meer dan 1.000 m2 beslaat, markeert het begin van een nieuwe reeks tentoonstellingen in Bozar: 'Conversation Pieces'. Het oeuvre van de uitgenodigde kunstenaar wordt in dialoog getoond met dat van andere kunstenaar(s), waardoor je als bezoeker nieuwe inzichten krijgt over diens praktijk. De mindmap die De Bruyckere voor Brussel creëert, presenteert verschillende artistieke gesprekken met verschillende kunstenaars, waaronder Lucas Granach, Peter Buggenhout en Patti Smith.
Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een hardcover catalogus sanemngesteld door de kunstenaar en uitgegeven door Bozar Books. Het boek bevat een Engelstalig essay van de Amerikaanse curator Gary Carrion-Murayari en uitvoerig beeldmateriaal. De grafische vormgeving wordt verzorgd door Casier/Fieuws.
Praktische info
Berlinde De Bruyckere
Khorós
21.02.25 → 31.08.25
Save the date persconferentie: 20 februari om 11u00
Bozar - Paleis voor Schone Kunsten Brussel
Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Perscontact
Club Paradis
Micha Pycke
+32 (0)486 680 070
micha@clubparadis.be
Persdossier
Presentation_Bozar_Expo-Berlinde-De-Bruyckere_dossier-NL.pdf
PDF - 1.4 Mb
Persbeelden (download hier)
Over Berlinde De Bruyckere
Berlinde De Bruyckere werd in 1964 geboren in Gent, België, waar ze momenteel woont en werkt. Sinds haar eerste tentoonstelling in het midden van de jaren 1980 zijn de sculpturen en tekeningen van De Bruyckere het onderwerp geweest van talrijke tentoonstellingen in grote instellingen over de hele wereld. Haar recente tentoonstellingen omvatten City of Refuge III, Collateral Event van de 60e Biënnale van Venetië, Venetië, Italië (2024); No Life Lost, Artipelag, Stockholm, Zweden (2024); Crossing a Bridge on Fire, Museum of Contemporary Art, MAC/CCB, Lissabon, Portugal (2023); City of Refuge II, Diözesanmuseum, Freising, Duitsland (2023); City of Refuge I, La Commanderie de Peyrassol, Flassans-sur-Issole, Frankrijk (2023); PEL / Becoming the Figure, Arp Museum, Remagen, Duitsland (2022); Plunder / Ekphrasis, MO. CO, Montpellier, Frankrijk (2022); Engelenkeel, Bonnefanten, Maastricht, Nederland (2021); Aletheia, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Turijn, Italië (2019); Il Mantello (5x5x5 evenement voor Manifesta 12), Santa Venera Kerk, Palermo, Sicilië (2018); Berlinde De Bruyckere, Sara Hildén Art Museum, Tampere, Finland (2018); Embalmed, Kunsthal Aarhus, Aarhus, Denemarken (2017); Suture, Leopold Museum, Wenen, Oostenrijk (2016); No Life Lost, Hauser & Wirth New York, New York, VS (2016); Penthesilea, Musée d'Art Moderne et Contemporain, Straatsburg, Frankrijk (2015); The Embalmer, Kunsthaus Bregenz, Bregenz, Oostenrijk (2015); The Embalmer, Kunstraum Dornbirn, Dornbirn, Oostenrijk (2015); en Berlinde De Bruyckere, Gemeentemuseum Den Haag, Nederland (2015).
In 2013 werd De Bruyckere geselecteerd om België te vertegenwoordigen op de 55e Biënnale van Venetië, waar ze haar monumentale werk Kreupelhout - Cripplewood (2012-3) onthulde, een samenwerking met Nobelprijs romanschrijver J.M. Coetzee.
Recent heeft De Bruyckere haar werkterrein uitgebreid naar de podiumkunsten als scenograaf, in nauwe samenwerking met fotografe Mirjam Devriendt. Deze projecten omvatten City of Refuge IV, Ruhrtriennale, Bochum, Duitsland (2024); Mariavespers, Holland Festival, Amsterdam, Nederland (2017); Nicht Schlafen, Les Ballets C de la B, Ruhrtriennale, Bochum, Duitsland (2016); en Penthesilea, De Munt, Brussel, België (2015).
Ook te zien in Bozar
When We See Us
A Century of Black Figuration in Painting
07.02.25 → 10.08.25 (Ravenstein Circuit)
Hoe hebben kunstenaars uit Afrika en haar diaspora het dagelijks leven in de afgelopen eeuw afgebeeld? Koyo Kouoh, directeur van Zeitz MOCAA in Kaapstad, en haar team hebben deze vraag proberen te beantwoorden met een grote tentoonstelling. Bozar presenteert met trots deze caleidoscoop van zwarte figuratieve schilderkunst van de jaren 1920 tot heden.
Geïnspireerd door Ava DuVernay's Netflix-serie When They See Us, weerspiegelt de titel van de tentoonstelling ‘When We See Us’ een fundamenteel perspectief dat de zwarte zelfrepresentatie en wereldwijde zwarte subjectiviteit verkent. De ongeveer 150 werken van zo’n 120 kunstenaars zijn gegroepeerd in zes thema's: ‘Het Alledaagse’, ‘(Feest)Vreugde’, ‘Rust’, ‘Sensualiteit’, ‘Spiritualiteit’ en ‘Triomf en Emancipatie’.
Door de focus op deze thema's biedt de tentoonstelling een rijk en genuanceerd beeld van het zwarte leven en denken, waarbij de veerkracht, essentie en politieke lading van zwarte vreugde worden benadrukt. Het belicht de relaties tussen kunstenaars en kunstwerken in geografische, generationele en conceptuele contexten, en bevordert een dieper begrip van een complexe en ondervertegenwoordigde genealogie geworteld in Afrikaanse en zwarte moderniteiten.
When We See Us moedigt discussie aan over zwarte bevrijdings- en intellectuele bewegingen en viert ervaringen uit Afrika en de Afrikaanse diaspora die bijdragen aan de zwarte kunsthistorische canon.
Deze tentoonstelling is geconcipieerd en georganiseerd door Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (MOCAA) in Kaapstad
When We See Us wordt in Bozar getoond onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.
Steun: Belgische Federale Overheidsdienst, Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking