BOZAR presenteert een solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Yves Zurstrassen

BOZAR presenteert een solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Yves Zurstrassen (°1956, Luik, woont en werkt in Brussel).

Onder de titel ‘Free’ geeft de tentoonstelling een uniek en selectief overzicht van de afgelopen 10 jaar, onderverdeeld in 5 reeksen in evenveel ruimtes.

De tentoonstelling reist van het Museo de Santa Cruz in Toledo naar het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, de thuisbasis van de kunstenaar. De tentoonstelling volgt een cyclisch, ‘omgekeerd’ chronologisch parcours waarbij we gaandeweg terugkeren in de tijd doorheen het oeuvre van de kunstenaar van 2019 tot 2009.

Een ritmisch spel van abstracte vormen, van bonte kleuren, maar ook van zwartwit en frappant geel, zijn meest recente werk dat tegelijk startpunt en eindpunt van de expo vormt. Geïnspireerd door de klanken van de free jazz en abstracte kunst, toont de expo ons hoe schilderkunst – in een monumentale, haast architecturale gedaante – samenvalt met de ruimte zelf.

Yves Zurstrassen
Free
26.09.2019 - 12.01.2020
BOZAR

Persconferentie: 25.09.2019, 11u
Curator: Olivier Kaeppelin


Yves Zurstrassen

Hoewel de schilderkunst van Yves Zurstrassen doorheen de jaren is geëvolueerd, loopt er een rode draad door zijn oeuvre: de wens om het expressieve, schilderachtig gebaar, dat intuïtief en vrij is, te combineren met berekende, precieze, wiskundige vormen.

De schilderijen van Zurstrassen worden zorgvuldig opgebouwd, laag na laag, terwijl ze verschillende technieken combineren en de artistieke praktijken herbekijken die de geschiedenis van de abstractie in de 20ste eeuw bepaalden - altijd met het oog op het deconstrueren.

Het resultaat van deze deconstructie en van de zoektocht naar een juiste choreografie van vormen, kleuren, objecten en figuren zijn werken die ritmisch en vormelijk doen denken aan de free jazz. Deze muziekvorm speelt een belangrijke rol in het werk van Zurstrassen, die sterk beïnvloed is door musici zoals John Coltrane, Ornette Coleman, Eric Dolphy, Joëlle Léandre en Evan Parker, met wie hij "communiceert via schilderkunst”.

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.