Biënnale Interieur en WONDER blikken tevreden terug op een geslaagde editie met het vernieuwende designevent 'Please Have A Seat' als blikvanger

Afgelopen zondag, 14 november, viel het doek over Please Have A Seat, het nieuwe concept van Biënnale Interieur dat tijdens de tweede editie van het creatieve stadsfestival WONDER plaatsvond. Tussen 15 oktober en 14 november werden er 5.206 betalende bezoekers geregistreerd.

Please Have A Seat werd een vernieuwend designevent met een scenografisch parcours rond één centraal thema: de stoel. Meer dan 250 stoelen en zitobjecten werden gepresenteerd door 118 deelnemers uit 20 verschillende landen. Ongeveer 60% van de merken namen voor het eerst deel aan een event van Biënnale Kortrijk en ongeveer 30% van de deelnemers kwamen uit eigen land.

Op die manier kwam Biënnale Interieur tegemoet aan een dubbele vraag: die van de deelnemers naar een toegankelijke formule zonder dure standen en zonder de noodzakelijke aanwezigheid van personeel én die van de bezoeker naar een unieke beleving. Ook de locatie droeg bij tot die belevingsfactor: de historische, architecturale Van Marcke-site in Kortrijk werd voor het eerst opengesteld voor publiek en zorgde voor een uniek kader. Er werd ook ingezet op digitale toepassingen, door de bezoekers via een QR-code per stoel alle info te bezorgen.

"Tijdens 'PLEASE, HAVE A SEAT' kregen mensen de mogelijkheid om de stoelen te voelen, erop te zitten en de stoel te gebruiken om met elkaar in gesprek te gaan. Die nieuwe kijk op het klassieke beursidee werd duidelijk geapprecieerd."

— Jo Libeer, CEO Biënnale Interieur

Dit event van Biënnale Interieur kaderde binnen het creatieve stadsfestival WONDER, dat een maand lang de fabriekshallen op de voormalige site van Van Marcke in Kortrijk inpalmde met een boeiend en divers parcours vol tentoonstellingen, kunstinstallaties, workshops, lezingen, innovatieve projecten en verrassende presentaties.

Voor WONDER sloegen creatieve, culturele en socio-economische organisaties en onderwijsinstellingen in Kortrijk de handen ineen voor een uniek evenement. 

Zo verraste Wilde Westen met poëtische geluidskunstinstallaties; bracht Designregio Kortrijk veelbelovend designtalent uit heel België naar Kortrijk en toonde het het resultaat van samenwerkingen tussen bedrijven en ontwerpers; bracht Howest met zijn studenten hommage aan de befaamde Italiaanse ontwerper Enzo Mari en kon je op de bijzondere site nog tal van boeiende buiteninstallaties ontdekken van o.a. Leideal, Bibliotheek Kortrijk en Hangar.

"Het was een geslaagde tweede editie van WONDER, dat dit jaar gelukkig niet werd onderbroken door corona. Naast de gevestigde designers op 'Please Have A Seat' viel ook het werk van lokaal talent van Howest, Designregio Kortrijk of onze Bib in de smaak. En dat allemaal op een locatie die tot de verbeelding spreekt: de site Van Marcke. Op deze oude industriële ​ site, even groot als het Buda-eiland, werken we samen met Van Marcke aan een compleet nieuw stadsdeel. In tussentijd is het de bedoeling dat jong talent of buurtbewoners de oude panden kunnen gebruiken voor creatieve ideeën. Meer info op www.landmarck.be."

— Ruth Vandenberghe, Burgemeester Kortrijk

Biënnale Interieur 2022 en WONDER 2022 zullen doorgaan van 20 tot 24 oktober.

Meer info over WONDER hier en over Biënnale Interieur hier.


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.