Benoît van Innis stelt lockdown tekeningen tentoon in Kortrijk

Be-Part Kortrijk presenteert een solotentoonstelling van Benoît van Innis (°Brugge, 1960) op locatie. In het Dormitorium van het Museum Kortrijk 1302 toont van Innis onder de titel Instant Light een verzameling van 96 unieke tekeningen die een persoonlijk verslag vormen van een nooit eerder geziene periode in onze geschiedenis.

Het zijn 96 tekeningen op A4 papier met zwarte stift die van Innis maakte tijdens de Belgische lockdown ten gevolge van de coronapandemie. Elke dag van de lockdown (vanaf dag 1 tot 2 juni 2020) maakte van Innis een tekening en stuurde hij deze via sociale media en WhatsApp naar enkele vrienden uit de kunstwereld. Elke dag een tekening om te ontsnappen uit een vluchtige en onsamenhangende schijnwereld.

De tentoonstelling en het gelijknamige boek dat door Posture Editions wordt uitgegeven, bundelen de volledige reeks tekeningen die van Innis vanuit zijn lockdownatelier in Brussel heeft gemaakt. Het hoofdpersonage met de onafscheidelijke sigaret (de kunstenaar zelf?) reageert vanuit zijn heel eigen universum op de ongeziene toestand. De tekeningen roepen de sfeer op van het betere absurdistische theater. Van Innis' geliefkoosde onderwerpen komen aan bod: schilderkunst (Velázquez), Club Brugge (Raoul Lambert), literatuur (Georges Perec), het Franse chanson (Dalida), aangevuld met andere ‘artistieke’ onderwerpen.

De zwierige, elegante, bedrieglijk eenvoudige maar virtuoze tekeningen lijken deze zwarte bladzijde instant lichter te maken en vormden een ideale verpozing tussen de vele onheilsberichten die in de periode op ons afkwamen. Van Innis is een meester in het oproepen van een bepaalde sfeer. De centrale figuur staat altijd wel met een been buiten de maatschappij. Hij heeft een aristocratische levenshouding en zit meestal thuis. Alhoewel hij nooit werkt, is hij altijd bezig met zaken die hem relevant lijken. Die gaan van Alvar Aalto, Buñuel en Club Brugge over het Prado, Eric Satie, Sœur Vaseline en West-Fleteren (sic) tot Francisco de Zurbarán.


Benoît van Innis
Benoît van Innis (°Brugge, 1960) studeert schilderkunst bij Dan Van Severen aan Sint-Lucas Gent en publiceert kort na zijn studies tekeningen in De Morgen en De Standaard. Kort daarna, vanaf 1989, maakt hij ook 35 covertekeningen voor The New Yorker.

Bij de verbouwing van het Brusselse metrostation Maalbeek in 1999 wordt Benoît van Innis door de architecten De Smet-Vermeulen gevraagd de metrowanden te decoreren. Grote gezichten worden op Portugese tegels geschilderd en in het station aangebracht. Dit prachtige werk wordt op 22 maart 2016 het decor van een terroristische aanslag.


Benoît van Innis
Instant Light
6 september - 18 oktober 2020
Opening: 5 september, 11:00 - 17:00 (mits reservatie)
Be-Part Kortrijk op locatie: Kortrijk 1302, Dormitorium, ​
Begijnhofpark, 8500 Kortrijk
​
​
www.bepartexhibitions.be


De tentoonstelling Instant Light is na Be-Part Kortrijk met als locatie het Dormitorium van het Museum Kortrijk 1302 ook te zien in de Solvay Bibliotheek in het Leopoldpark in Brussel en de Fundación Carlos de Amberes in Madrid.

Het boek Instant Light, met teksten van Javier López de Goicoechea Zabala en Ann Joséphine Meskens, is viertalig (Nederlands/Frans/Engels/Spaans). Het wordt uitgegeven bij Posture Editions in een co-editie met het Berg Institute in Madrid, een academische instelling die opkomt voor de bevordering en bescherming van de mensenrechten.


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.