Ben Sledsens toont nieuwe schilderijen en voor het eerst ook een reeks houtskooltekeningen op papier in nieuwe tentoonstelling bij Tim Van Laere Gallery

Tim Van Laere Gallery presenteert Between Fish and Stars, de zesde solotentoonstelling van Ben Sledsens in de galerie. In deze tentoonstelling presenteert Sledsens een nieuwe reeks schilderijen en introduceert hij voor het eerst een reeks houtskooltekeningen op papier.

Onze waarneming reikt van tussen de vissen tot aan de sterren, en dat is ook exact waar Ben Sledsens zijn inspiratie haalt. Hij observeert en neemt alles in zijn omgeving in zich op; van de diepe bossen en weidse landschappen tot een bloemstuk in een huiskamer. Er is geen hiërarchie aanwezig in zijn onderwerpen, alles wat binnen zijn gezichtsveld valt is waardig om te schilderen. Het werk van Sledsens geeft echter geen representatie van de werkelijkheid, maar een interpretatie daarvan. Hij zoekt naar het utopische in het banale en richt daarmee onze blik op de schoonheid die vervat zit in de dingen die ons omringen. In zijn universum abstraheert hij zijn waarnemingen tot hun essentie en gaat hij op zoek naar de absolute totaalervaring van licht en kleur. Hij bevraagt onze manier van kijken, onze opvattingen en onze veronderstellingen over de ons omringende werkelijkheid en de waarheid achter hun betekenis. Het gesprek dat Sledsens voert met zijn doeken is een open en eerlijke dialoog, waarbij vorm, lijn, compositie en kleur steeds de hoofdthema’s zijn.

Elke stap die hij onderneemt in zijn schilderproces is weldoordacht om steeds de juiste toets te vinden voor elk onderdeel van zijn compositie. Hiervoor kijkt hij zorgvuldig naar het werk van zijn voorgangers. “De kunstgeschiedenis wordt gevormd door generaties. Wat er nu wordt gemaakt, zou onmogelijk zijn zonder wat er voordien was. Ik ga die generaties af, kijk naar wat me inspireert en put daaruit voor mijn eigen werk”, zegt de kunstenaar. Sledsens heeft een breed en vooral een uiteenlopend palet aan bronnen van inspiratie en meet zich met zijn voorgangers. Zijn landschappen getuigen van compositorische gelijkenissen met Pieter Breugel de Oude en Henri Rousseau, terwijl zijn spel met licht en kleur ons eerder herinnert aan de werken van James Ensor, Claude Monet, Henri Matisse, Pierre Bonnard en zelfs aan abstract expressionisten zoals Mark Rothko die tot het uiterste ging in zijn onderzoek naar de ervaring van licht, kleur en vorm. Sledsens neemt echter nooit volledig afstand van het figuratieve, hij abstraheert op zoek naar essentie en schoonheid binnen de herkenbare vormen van zijn subjecten. Hiermee nodigt hij de toeschouwer uit om stil te staan bij het herkenbare en op zoek te gaan naar de schoonheid in hun eigen waarnemingen.

In deze tentoonstelling presenteert Sledsens ook voor het eerst zijn houtskooltekeningen, waarin hij zijn spel met kleuren volledig achterwege laat en zich focust op de essentie van zijn compositie in het spel van lijnen en vormen. Hierbij koos hij om te werken met houtskool, één van de oudste tekenmaterialen, vanwege de vlotheid en vrijheid die deze techniek hem gaf op papier.

Ben Sledsens (°1991, Antwerpen) woont en werkt in Antwerpen, België. Werk van de kunstenaar bevindt zich in verschillende internationale collecties, waaronder Museum of Contemporary Art San Diego (San Diego), M HKA (Antwerpen), CAC (Malaga), Fundacion Canaria para el Desarollo de la Pintura (Las Palmas De Gran Canaria), de Hermitage (Sint-Petersburg) en Nassima Landau Art Foundation (Tel Aviv).


Ben Sledsens
Between Fish and Stars
29 augustus - 5 oktober 2024
Tim Van Laere Gallery Antwerp
Jos Smolderenstraat 50
2000 Antwerpen

Tim Van Laere Gallery | Antwerpen | Contemporary Art Gallery
Tim Van Laere Gallery was founded in Antwerp in 1997 by Tim Van Laere. The gallery represents established international and emerging contemporary artists. Profiling itself as an artist gallery, the gallery upholds a philosophy that is based on on a very close and direct contact with its artists.
tvlg

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.