Ben Sledsens toont nieuwe schilderijen en sculpturen bij Tim Van Laere Gallery

Tim Van Laere Gallery presenteert haar vierde solotentoonstelling van Ben Sledsens, Under The Tree Distant Sea. Sledsens (°1991, Antwerpen) combineert zijn diepgaande kennis van de beeldtraditie met zijn eigen mythologie. Met zijn grootschalige canvassen toont hij ons fragmenten uit zijn imaginaire wereld, een utopia waarin hij zelf wil leven. 

Met zijn groot picturaal inzicht stelt Sledsens een nieuwe wereld samen, waarbij hij bepaalde elementen uit de natuur en zijn dagelijkse omgeving uitvergroot, benadrukt en idealiseert, waardoor ze onze realistische waarneming voorbijstreven. Een voorbeeld hiervan vinden we terug in zijn landschappen, zoals in het grootschalige werk In the Yellow Forest, 2022, waarbij hij een bos weergeeft dat baadt in een overweldigende gele lichtinval. De invloed van het licht op onze kleurwaarneming heeft hij hier zodanig uitvergroot dat het resulteert in een volledig monotoom geel landschap. Zijn spel met kleur en herinterpretaties van het landschap doen ons denken aan kunstenaars als Henri Matisse, Pierre Bonnard, James Ensor, Claude Monet, Henri Rousseau en Pieter Brueghel de Oude.

Hoewel zijn landschappen, portretten, historische en dagdagelijkse taferelen op het eerste gezicht vaak een idyllische uitstraling hebben, schuilen in zijn taferelen ook steeds een zekere spanning en mysterie. Sledsens bouwt zijn composities vaak op rond een moment van climax met een open begin en einde. Door het hergebruik van motieven, thema’s en objecten creëert hij een intrigerende puzzel van referenties en bouwt hij een herkenbaar, coherent, romantisch en utopisch oeuvre uit. Hij maakt intensief gebruik van het werk van zijn beroemde voorgangers - hij put uit verschillende tradities en laat zich daardoor inspireren op vlak van stijl, techniek, vormentaal en beeldretorische motieven. De manier waarop hij dit doet is echter heel opmerkelijk en typerend voor zijn kunstenaarschap: Sledsens kijkt en bestudeert veel om zijn eigen schilderkunstige vragen te onderzoeken. Die vragen staan dan ook centraal binnen het oeuvre van de kunstenaar, waarbij de onderwerpen functioneren als een alibi om die kwesties te onderzoeken. Met zijn intensief werkritme en onderzoek maakt hij zich dit allemaal eigen en brengt zo een heel eigen beeldtaal naar voren. 

In zijn oeuvre speelt Sledsens met de klassieke genres van de schilderkunst, met een grote voorkeur voor landschappen en portretten. Zijn bewoonde landschappen zijn dierenportetten en zijn portretten zijn zorgvuldig opgebouwde composities waarbij hij berekend op zoek gaat naar de juiste karakteristieken om zijn personages vorm te geven op dezelfde manier als hij een landschap vormgeeft. Ook in zijn jachttaferelen introduceert hij een nieuwe blik op het genre waarbij hij de rol van de jager laat innemen door een jonge vrouw. Hiermee verwijst hij naar zijn muze, zijn vriendin Charlotte De Geyter, die als modeontwerpster aan het hoofd staat van haar eigen label Bernadette. Ook in het werk Catching Fish, 2021-2022 schildert Sledsens een vastberaden vrouw die de grillen van de zee trotseert om haar doel te bereiken. Hiermee doorbreekt hij eeuwenoude stereotypes en geeft hij een krachtige rol aan de vrouw binnen zijn universum. 

In deze tentoonstelling toont Sledsens ook voor het eerst een reeks sculpturen. Hiermee verkent hij de materiële en technische mogelijkheden van keramiek op een autonome manier. Net als in zijn schilderijen verkent Sledsens hiermee nieuwe manieren om zichzelf artistiek uit te drukken. Er is een lange geschiedenis van de vorm en functie van de vaas in bijna alle ontwikkelde culturen, en vaak zijn keramische voorwerpen het enige artistieke bewijs dat is overgebleven van verdwenen culturen. Sledsens is zich heel bewust van de rijke geschiedenis die beschilderde vazen met zich meedragen en vormt deze ook om naar zijn eigen beeldtaal. 

Werk van de kunstenaar bevindt zich in verschillende internationale collecties, waaronder M HKA (Antwerpen), CAC (Malaga), de Hermitage (Sint-Petersburg), Fundacion Canaria para el Desarollo de la Pintura (Las Palmas De Gran Canaria), Kotze Kunsgalery (Bloemfontein), Nassima Landau Art Foundation (Tel Aviv). 


Ben Sledsens
Under The Tree Distant Sea
1 september - 8 oktober 2022
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50,
2000 Antwerpen


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.