Belgische kunstenaar Yves Zurstrassen stelt zijn werk tentoon in Musée Picasso in Antibes

Op 14 oktober 2023 opent de tentoonstelling Yves Zurstrassen. Jouer la peinture in Musée Picasso in Antibes, Frankrijk. De tentoonstelling omvat vijf reeksen werk en geeft niet alleen een inkijk in de picturale zoektocht van de kunstenaar, maar ook in de vreugde, de speelsheid en het plezier die hij tijdens deze zoektocht ervaart.

Aan de hand van een selectie werken van de Belgische kunstenaar Yves Zurstrassen onderzoeken directeur van het museum Jean-Louis Andral en historicus en curator Bernard Ceysson het spelplezier als terugkerend thema. 

Yves Zurstrassen staat bekend om zijn ritmische schilderijen waarin hij expressie en intuïtie combineert met precisie en berekening. Hoewel zijn werk doorheen de jaren is geëvolueerd, blijft muziek, en dan voornamelijk de ritmische klanken van de free jazz, een belangrijke rol spelen. Zijn artistieke praktijk wordt gekenmerkt door collage, décollage en hedendaagse technieken waarmee hij zijn schilderijen zorgvuldig en meerlagig construeert.

Zurstrassen kreeg in 2019 een tentoonstelling in BOZAR en stelt nog tot oktober 2023 zijn werk tentoon in Domaine de Chaumont-sur-Loire. Daarna zal Yves Zurstrassen. Jouer la peinture van start gaan in Musée Picasso met een selectie werken die de laatste decennia van zijn carrière omspant. Deze tentoonstelling geeft niet alleen een inkijk in de picturale zoektocht van de kunstenaar, maar ook in de vreugde, de speelsheid en het plezier die hij tijdens deze zoektocht ervaarde.

De tentoonstelling omvat vijf reeksen werk.

  • Een eerste reeks omvat kleine olieverfschilderijen op papier die Zurstrassen creëerde tussen 2006 en 2009. Hier verschijnen organische vormen als expressieve gebaren voor de toeschouwer. 
  • Een tweede reeks stamt uit de periode 2010-2019 en bevat schilderijen op groot formaat waarin te zien is hoe de picturale visie van Zurstrassen zich doorheen de jaren ontwikkelde. De zoektocht naar de perfecte choreografie tussen vormen, kleuren en objecten staat hierbij centraal. 
  • ENIGMA en INDIGO zijn twee recente ensembles, voltooid in 2022, die bestaan uit variaties op hetzelfde thema. Rasterpatronen en geometrische vormen wisselen elkaar af in bruine en blauwe kleurtonen. 
  • Tot slot is er de reeks 'recollages' die Zurstrassen maakte in 2021 en 2023. Deze werken tonen het collage/décollage proces van de kunstenaar en de nieuwe composities die hieruit tot stand komen.

Yves Zurstrassen. Jouer la peinture
14.10.23 - 7.01.24
Musée Picasso, Antibes
Château Grimaldi, Place Mariejol, France

Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt een catalogus uitgebracht door Fonds Mercator.


Yves Zurstrassen

Yves Zurstrassen werd geboren in Luik in 1956. Na zijn studies grafische kunsten op het einde van de jaren 1970, begon hij als autodidact te schilderen. Zijn praktijk werd aanvankelijk verfijnd en gevormd door zijn bezoeken aan kunstenaarsateliers en tentoonstellingen van schilders naar wie hij opkeek, zoals Fernand Léger, Stuart Davis, Willem De Kooning en Mark Tobey. Hoewel de schilderkunst van Zurstrassen in de loop der jaren is geëvolueerd, loopt er toch een rode draad door zijn oeuvre: het verlangen om het expressieve, schilderkunstige gebaar, dat intuïtief en vrij is, te combineren met berekende, precieze, mathematische vormen. 

Yves Zurstrassen heeft talrijke solotentoonstellingen gehad, met name in Bozar (Brussel, België) en het Museo de Santa Cruz (Toledo, Spanje) in 2019, in de Antonio Perez Foundation (Cuenca, Spanje) in 2011, in het Abao Vetus & Ars Nova Museum (Turku, Finland) in 2008, in het MAMAC (Luik, België)... Hij heeft ook deelgenomen aan groepstentoonstellingen, met name in het Kurhaus Museum in Kleve (Duitsland), het André Malraux Museum in Le Havre (Frankrijk) en het Fonds Hélène et Édouard Leclerc pour la Culture in Landerneau (Frankrijk).


 


 

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.