Belgische designer Maria Scarpulla lanceert een reeks unieke en handgemaakte buitentafels

De Belgische designer Maria Scarpulla lanceert een reeks tafels, die zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden, in primaire kleuren. De gelakte stalen tafels in glanzend rood, geel en blauw zijn helemaal met de hand gemaakt in België. Samen met een nieuwe reeks abstracte schilderijen presenteert Scarpulla de tafels onder de titel Campi di Colore.

Scarpulla's zoektocht naar een essentie in kleur en vorm brengt haar tot schijnbaar eenvoudige ontwerpen die een liefde voor tijdloze schoonheid verraden. De lange tafels zijn strak en minimaal van vorm, maar tegelijk ook sierlijk en warm door het kleurgebruik. Bovendien zorgt het staal voor een erg robuust, weerbestendig en slijtvast object.

De titel van de reeks - Campi di Colore, in het Engels vertaal naar Color Fields en in het Nederlands Kleurvlakken - is een verwijzing naar kleur en landschappen, de twee belangrijkste inspiratiebronnen van Scarpulla, die een groot deel van haar jeugd doorbracht in de Italiaanse landschappen van Umbrië.

Scarpulla denkt vaak in kleuren, en onderzoekt als designer hoe kleur een emotioneel versterkend element in zich draagt: hoe bepaalde kleuren ons gemoed beïnvloeden, ons kalmeren of juist motiveren en stimuleren. Deze tafels kunnen dan ook gezien worden als kleurvlakken die invloed hebben op de emotie van de gebruiker. Er werd bewust gekozen voor primaire kleuren als fundament om een tafel te bekomen die kracht, eenvoud en sereniteit uitstraalt.

In dialoog met de tafels lanceert Maria Scarpulla een reeks abstracte schilderijen die organisch gegroeid zijn uit de studie naar de kleuren voor de tafels. Scarpulla bracht eerder al een reeks kleine, gelimiteerde bijzettafels uit waarin een schilderij verwerkt zat.

De collectie Campi di Colore is vanaf zaterdag 6 juni te bezichtigen in de galerie Atelier Ecru in Gent. Voor meer informatie of een afspraak kan je terecht op de website van Atelier Ecru.


Maria Scarpulla

De Belgisch-Amerikaanse Maria Scarpulla werd in 1987 in Gent geboren, maar heeft een groot deel van haar jeugd in Umbrië, Italië doorgebracht, tot ze op haar 10e terugkeerde naar België. Scarpulla groeide op in een artistiek gezin (haar vader, Russell Scarpulla, is kunstschilder) waardoor ze al op zeer jonge leeftijd geconfronteerd werd met kunst, architectuur, esthetiek en vormgeving.

In 2011 studeerde Scarpulla af als Interieurvormgever aan het LUCA School of Arts in Gent. Meteen na haar studies vertrok ze voor een paar maanden naar de VS, een reis die haar - vooral in Texas - de nodige inspiratie en impulsen gaf om te werken aan Piece, Earth on Sky: een slanke, erg specifieke tafel met een draaibaar blad met twee verschillende kleuren. Nadien volgden nog een lamp en een krukje. Met deze ontwerpen werd Scarpulla in het voorjaar van 2013 geselecteerd voor de Ventura Lambrate op de Salone del Mobile in Milaan, waar beloftevolle jonge ontwerpers hun werk tonen. Ondertussen volgden al verscheidene ontwerpen.

In 2019 lanceerde ze een reeks van 30 gelimiteerde tafels waarin telkens een uniek schilderij van Scarpulla verwerkt was. 

Meer info op de website van Maria Scarpulla.

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.