Belgische Anne Pontégnie aan het hoofd van een van Europa's belangrijkste collecties hedendaagse kunst

Op 3 oktober, ter gelegenheid van Frieze London 2019, keert de Cranford Collection terug naar het huis gelegen aan de Gloucester Gate in Regent's Park, volledig gerenoveerd door architecten Gabriel en David Chipperfield. De Cranford-collectie is een van Europa's belangrijkste collecties hedendaagse kunst, en bevat werken van onder meer Christopher Wool, Sigmar Polke, Louise Bourgeois, Gerhard Richter, Franz West, Alice Neel, Ed Ruscha en Bruce Nauman. Sinds 2005 hebben de verzamelaars Muriel en Freddy Salem hun collectie ondergebracht in hun privéwoning ontworpen door architect John Nash in het begin van de 19e eeuw.

De collectie wordt al sinds 2011 geleid door de Belgische curator Anne Pontégnie. Pontégnie opereert al jaren op het hoogste niveau van de internationale kunstwereld. Pontégnie is een van de oprichters van het Brusselse centrum voor hedendaagse kunst WIELS en was tot voor kort mededirecteur van Le Consortium in Dijon. Onder haar impuls is de Cranford Collection gegroeid en werden er verbanden gelegd tussen de werken die het bevat om de samenhang te vergroten en om openbare activiteiten te ontwikkelen. De verzameling wordt ongeveer elke achttien maanden geroteerd en omvat tegenwoordig bijna 700 werken. Naast regelmatige bezoeken heeft Cranford Collection onder het curatoriaal directeurschap van Anne Pontégnie een aantal andere activiteiten ontwikkeld, zoals filmvertoningen, artist-in-residence (in samenwerking met Camden Arts Centre), kunstenaarsboeken, ondersteuning en dialoog met openbare kunstinstellingen, vergaderingen en leningen om de kunstwerken in leven te houden voor een breder publiek.

Het pand ligt op slechts een steenworp afstand van Frieze London, de jaarlijkse beurs voor hedendaagse kunst in Regent's Park. Het doel van de renovatie was om de capaciteit als tentoonstellingsruimte en openbare ruimte te vergroten. De heropening van het gebouw in oktober 2019 brengt de collectie weer thuis.

De collectie is vanaf 4 november toegankelijk voor het publiek, enkel op afspraak.
Voor meer informatie of voor een bezoek te plannen, gelieve contact op te nemen via [email protected]

 Over Anne Pontégnie

Anne Pontégnie is de oprichter van AP Office, een bureau dat zich toelegt op het adviseren en de productie van hedendaagse kunstprojecten. Anne Pontégnie heeft haar bureau opgericht om haar verschillende activiteiten als kunstcriticus, curator en consultant beter te kunnen integreren. Naast haar werk voor de Cranford Collection, biedt AP Office strategisch advies aan galerie Xavier Hufkens, kunstenaar Yves Zurstrassen en architectenbureau Noaa Architects. Pontégnie maakt ook deel uit van het Academisch en Wetenschappelijk Adviescomité van het Kanal - Pompidou Museum. Ze heeft solotentoonstellingen samengesteld met Christopher Wool, Mark Leckey, Kelley Walker, Josh Smith en Edith Dekyndt. Ze cureerde een overzichtstentoonstelling van Mike Kelley: Educational Complex Onwards (WIELS, Brussel en Museion, Bolzano) en van Daan Van Golden (Camden Arts Center, Londen en Mamco, Genève). Ze schrijft ook voor kunsttijdschriften, heeft tal van catalogi gepubliceerd (Hans Hartung, Christopher Wool, Kelley Walker, Daan Van Golden ...), en heeft alternatieve productieprogramma's geleid (New Patrons and Microproductions).Over de Cranford Collection 

De Cranford Collection van Muriel en Freddy Salem is een van de belangrijkste collecties van Europa, met werk van gerenommeerde hedendaagse kunstenaars. Al meer dan veertig jaar is Londen de thuisbasis van de verzamelaars Salem, een plek waar ze hun eerste kunstwerken in de jaren negentig hebben verworven. Eerst kochten ze enkel jonge, Britse kunstenaars, daarna werden andere Europese en Amerikaanse kunstenaars aan hun collectie toegevoegd.

Sinds 2005 brengen ze de collectie wisselend onder in hun eigen huis, een elegante woning ontworpen door John Nash in heuse Regency-stijl op slechts een steenworp afstand van Frieze London, de jaarlijkse beurs voor hedendaagse kunst in Regent's Park. Het belangrijkste criterium van de collectie is dat de bewoners in staat moeten zijn om met de kunstwerken te leven om ze te confronteren en ermee te experimenteren in hun dagelijks leven. De collectie wordt ongeveer elke achttien maanden geroteerd en omvat inmiddels bijna 700 werken. Een groot aantal hiervan zijn van vrouwelijke kunstenaars, waaronder Rebecca Warren, Bridget Riley en Carla Accardi. Verspreid over vier verdiepingen zijn grootformaat werken van Christopher Wool of Albert Oehlen, naast werken van jonge kunstenaars als Valerie Snobeck en Alex Israel.

Het feit dat de collectie gepresenteerd wordt in de vorm van tijdelijke installaties in hun eigen huis zorgt ervoor dat er originele associaties tussen kunstwerken kunnen ontstaan. Het toont ook aan hoe hedendaagse kunstwerken in een huiselijke omgeving met succes kunnen worden gepresenteerd, wat bewijst dat de ervaring van een kunstwerk voortdurend kan worden vernieuwd. De installaties van Cranford Collection zijn op afspraak open voor publiek.

Naast regelmatige bezoeken, biedt Cranford Collection een aantal andere activiteiten aan, zoals filmvertoningen, een artist-in-residence programma (in samenwerking met Camden Arts Center), kunstenaarsboeken, ondersteuning en dialoog met openbare kunstinstellingen, vergaderingen en leningen om de kunstwerken te behouden levend voor een breder publiek.

Sinds 2017 wordt het huis volledig gerenoveerd door architecten Gabriel en David Chipperfield om zijn capaciteit als tentoonstellingsruimte en openbare ruimte te vergroten.

 


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.