Be-Part presenteert een solotentoonstelling van Tatjana Gerhard

Be-Part presenteert  een solotentoonstelling van Tatjana Gerhard (° Zürich, 1974; woont en werkt in Gent). Het is de eerste institutionele solotentoonstelling van Gerhard in België, en meteen ook de eerste tentoonstelling van Be-Part sinds het kunstencentrum onder de bevoegdheid van de steden Waregem en Kortrijk valt.

Gerhard confronteert de toeschouwer in haar schilderijen met een indringende visie op de mens in zijn hedendaagse conditie. De figuratieve wereld die zij in haar schilderijen oproept, is bevreemdend en herkenbaar tegelijkertijd. Terwijl wijd opengesperde, kinderlijke ogen ons dreigend aankijken, kunnen we niet voorbij aan de kwetsbare, vaak misvormde anatomie van het menselijke lichaam. Als lappenpoppen houden de vervormde lichamen zich op in unheimliche ruimten. Ze staan voor een mensbeeld dat in een complexe en snel veranderende wereld getekend is door angst, twijfel en onrust. Gerhard laat de natuurlijke samenhang van de verschillende lichaamsonderdelen los, om die vervolgens weer samen te voegen tot een dynamisch, ietwat chaotisch geheel. Zo verbeeldt ze een totale deconstructie van het menselijke lichaam en bij uitbreiding de wereld.

Gerhards werken ontstaan door de opeenvolging van verftoetsen die ze aanbrengt op het doek, zonder op voorhand te weten waartoe het haar zal leiden. Ze schildert snel, in vage contouren, en beperkt zich tot de meest essentiële elementen. Het resultaat is herkenbaar, al blijft er altijd even veel raadsel over de betekenis van wat we zien.  Typerend zijn de ongebruikelijke, gedurfde kleurcontrasten, neergezet in een gedreven, zenuwachtige schriftuur en in vele over elkaar heen geschilderde, op mekaar inwerkende verflagen. Gerhard werkt intuïtief, het eindbeeld groeit in elk werk naarmate ze een oplossing vindt voor de schilderkunstige problemen die zich onderweg voordoen. Sombere kleuren worden overtroffen door pastelkleuren, vormeloze vlakken worden begrensd door trefzekere contourlijnen, vette verftoetsen bedekken onderliggende en meer transparante verflagen,…

Maar het schilderij dat wij te zien krijgen en we als ‘af’ beschouwen, is bij Gerhard geenszins het eindpunt. Ze schuift haar vaak titel- en lijstloze schilderijen naar voren als geheel op zichzelf bestaande objecten. Elk schilderij is een open einde en dus een nieuw begin. Het ligt vanaf dan in de handen van de toeschouwer om het plot verder te doen lopen en op die manier de zonderlinge wereld die de kunstenaar schept, te laten uitdijen. Het werk van Tatjana Gerhard wordt zo een uitnodiging om te kijken naar een schouwspel, een intrige die schilderkunstig van aard is.

 

—————————————————————————————————————————


Tatjana Gerhard

Tatjana Gerhard werd in 1974 geboren in Zürich, Zwitserland. Gerhard werkte samen met binnen- en buitenlandse galerijen en werd onder andere opgenomen in de  groepstentoonstellingen ‘Public Private Paintings’ (Mu.Zee, Oostende, 2010), ’Hareng Saur – Ensor en de hedendaagse kunst’ (Museum voor Schone Kunsten & S.M.A.K., Gent, 2010), 'RE: painted / Schilderkunst uit de collectie’ (S.M.A.K., Gent, 2014, 'WEWANTOSEE', 21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa, Japan en '5th Biennial of Painting 'Yoknapatawpha', Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle - Museum Roger Raveel, Machelen-Zulte, België, beide in 2016. In 2017 nam Gerhard deel aan de groepstentoonstelling ‘Angst’ in het Museum Dr. Guislain in Gent.

Verder neemt Gerhard ook nog deel aan de tentoonstelling ‘Het Gouden Paviljoen’ in De Warande (van 11 maart tot 20 mei) en ‘Lust, Laughter & Liquor’ bij Sofie Van de Velde en Plus-One (van 22 maart tot 6 mei).
 

—————————————————————————————————————————

 

Tatjana Gerhard: Rag Doll Act
16.03 - 24.06.2018
Vernissage: 17 maart, 15:00 - 18:00 uur
Preview: 16 maart, 19:00 - 23:00 uur
Be-Part Waregem

http://www.bepartlive.org
http://www.tatjanagerhard.com

 

Meer info, interview-aanvragen en beeldmateriaal:
Micha Pycke
Club Paradis
+32 (0)486 680 070

micha@clubparadis.be
www.clubparadis.be

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.