Be-Part presenteert een solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Stief DeSmet

Be-Part presenteert vanaf 24 februari een solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Stief DeSmet (°1973). Het is de eerste solopresentatie van DeSmet sinds Beaufort 2018, waar hij met ‘Monument for a Wullok’ permanent een reusachtige bronzen wulk voor de kustlijn van Oostende installeerde.

DeSmet richt zich in zijn oeuvre op de breuklijn tussen natuur en cultuur. Als vertrekpunt recupereert de kunstenaar dikwijls iconische beelden uit ons collectief geheugen zoals de typische vlaamse voortuinsculpturen, vanitasschilderijen en jachttaferelen van oude meesters. Maar evenzeer botanische elementen die hij in zijn nabije omgeving aantreft. Vervolgens herschikt hij deze onder de vorm van schilderijen, zeefdrukken, bronzen of betonnen sculpturen of performances. Al deze gehanteerde disciplines vragen voor hem dezelfde ingesteldheid. Enkel de relatie met de ruimte is fundamenteel verschillend.

Voor deze tentoonstelling, die hoofdzakelijk uit nieuw werk bestaat, maakt DeSmet een link tussen de vertrouwde thema’s in zijn oeuvre (meer bepaald de ambigue verhouding tussen mens en natuur) en industrieel gefabriceerde bouwmaterialen (zoals bouwschoren, snelbouwstenen, etc.). Suggestief koppelt hij zijn persoonlijke, humoristische en soms spirituele rationaliteit van bouwelementen, die hij zo als het ware van een poëtische lading voorziet en waarbij hij de toeschouwer met een gevoel van ‘Unheimlichkeit’ confronteert. ​ Aldus verbindt hij zijn oeuvre (sculpturen, schilderijen en tekeningen) met de dwingende architectuur van Be-Part.

DeSmet werkt in zijn atelier als een jager in het donker. Niet wetende wat hij die dag zal maken, stort hij zich steeds opnieuw met absolute overgave in het atelier. DeSmet probeert zijn schilders- en beeldhouwpraktijk steeds zo onbevangen mogelijk te benaderen. Een academische oplossing staat hem alleen maar in de weg. Met quasi achteloos gemak switcht hij tussen verschillende manieren van representatie en ondermijnt hij daarmee onze verwachtingen als toeschouwer. In het werk van DeSmet herkent men zowel picturaal als sculpturaal steeds een geraffineerde grafische ondertoon en een subtiel kleurgebruik. ​

Aan de tentoonstelling wordt een publicatie gekoppeld met fotografie door Tom Callemin. Deze publicatie zal worden uitgegeven door Art Paper Editions en zal ook een tekst omvatten van Christophe Vekeman. STIEF DESMET
PARADISE, PROTOTYPES & OTHER DECONSTRUCTIONS
24 februari - 2 juni 2019
Be-Part, Platform voor actuele kunst
Westerlaan 17
8790 Waregem


Vernissage: zaterdag 23 februari om 17u
Met een introductie door Christophe Vekeman


 

Cover image: Stief Desmet, ANASTASIS (cervus/kop) (detail), beton op staal, 2018. ©stiefdesmet. Photo: Kenneth Devooght

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.