Be-Part Kortrijk presenteert een tentoonstelling met nieuwe films en tekeningen van Ruben Bellinkx

Be-Part Kortrijk presenteert een belangrijke solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Ruben Bellinkx.

In zijn tekeningen, films en installaties schept Ruben Bellinkx (°Wilrijk, 1975, woont en werkt in Brussel) omstandigheden voor merkwaardige ontmoetingen tussen totaal verschillende elementen. Hoewel de sfeer sereen is, ontspint zich diep verankerd in het schijnbaar vertrouwde tafereel een existentieel drama, onverschillig en doofstom voor de buitenwereld.

Door van heel nabij het trage proces van de interactie tussen dingen en levende wezens vast te leggen, laat de kunstenaar de meest eenvoudige en alledaagse realiteit omkantelen naar een andere dimensie. Wat zich afspeelt, is niet zozeer een verwarrende blik op de realiteit, maar eerder het blootleggen van ongelijke verhoudingen en mechanismen van conditionering en domesticatie.

In deze solotentoonstelling toont Ruben Bellinkx in primeur drie nieuwe films, waaronder Black Sun, een filminstallatie die bestaat uit twee projecties, waarin vogels en drones een choreografie vliegen boven een dubbelbed. Daarnaast toont hij ook zijn eerste 35mm-film, Double Bind, waarin drie werkmannen geleidelijk aan een noodzakelijk onderdeel van een rolsteiger worden. Double Bind wordt uitzonderlijk voor deze tentoonstelling getoond met een analoge 35mm-projector, wat een bijzondere magie teweegbrengt. 

De tentoonstelling bevat ook een twintigtal tekeningen en stereofoto’s, waarvan de meeste nooit eerder werden getoond.


Ruben Bellinkx
Black Sun
19 maart – 5 juni 2022
Opening zaterdag 19 maart om 15:00
Be-Part Kortrijk, op locatie ​
Paardenstallen, Korte Kapucijnenstraat, 8500 Kortrijk

Organisatie: Be-Part
Curator: Patrick Ronse

Info www.be-part.be | www.rubenbellinkx.com


Persopening: Vrijdag 18 maart om 11u.
In aanwezigheid van kunstenaar Ruben Bellinkx, curator Patrick Ronse en Schepen Axel Ronse. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen voor 10 maart via micha@clubparadis.be


Performance Stasis op zondag 5 juni om 15:30 in het Begijnhof in Kortrijk

De performance Stasis bestaat uit een groep mannen die een tafel in hun mond klemmen, waarop weer andere mannen staan die een tafel in hun mond houden, die op hun beurt ook weer mannen met tafels dragen. De piramidevormige constellatie heeft iets weg van een mysterieuze ceremonie, die de toeschouwer aan het denken zet en op zichzelf terugwerpt. Stasis is een stille en bewegingsloze performance die mensen gevangenzet in een structuur die de grenzen van het onmogelijke aftast.


Ruben Bellinkx

Ruben Bellinkx creëert in zijn films, tekeningen, installaties en maquettes omstandigheden voor merkwaardige ontmoetingen tussen levende en levenloze elementen van zeer verschillende aard. Hij is geïnteresseerd in grensvervagingen en voert performances op die duwen tegen de grenzen van het onmogelijke. Ze dompelen de kijker onder in bevreemdende situaties die verrassend en betekenisvol zijn en vaak een existentieel drama in zich dragen. Ruben Bellinkx legt daarbij ongelijke verhoudingen en mechanismen van conditionering en domesticatie bloot.

Ruben Bellinkx nam deel aan tal van tentoonstellingen in binnen en buitenland zoals Beaufort 21 in Knokke-Heist, Tripostal in Lille, SMAK in Gent, Be-part in Waregem, Z33 in Hasselt, WIELS in Brussel en Marta Museum in Herford. Daarnaast werden zijn films getoond in onder andere Flaherty Museum New York, Festival du film sur l’art Bozar Brussels, Courtisane kortfilm festival Gent, kortfilm festival Hamburg.


Beelden

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.