Be-Part Kortrijk presenteert een duotentoonstelling van Tinus Vermeersch en Santiago Borja

Be-Part Kortrijk presenteert deze zomer een duotentoonstelling met werk van de Belgische kunstenaar Tinus Vermeersch (°1976, Kortrijk) en de Mexicaanse kunstenaar Santiago Borja (°1970, Mexico-Stad). Hoewel beide kunstenaars uit een totaal verschillende cultuur komen en ook elk een andere beeldtaal hebben, werken ze voor deze tentoonstelling allebei rond het idee van bedekking of bescherming.

De jonge Belg Tinus Vermeersch creëert in Be-Part Kortrijk zijn eigen surrealistische universum - een mysterieuze microkosmos - aan de hand van tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken en keramiek. Zowel de materialen die Vermeersch gebruikt als zijn beeldtaal, herinneren ons aan verloren tijden. De figuren in zijn werken kunnen zo een schilderij van Jeroen Bosch binnenwandelen. Hij noemt deze figuren ook wel Tegumen, wat in het Latijn zoveel als ‘bedekking’ of ‘bescherming’ betekent.

Daartegenover plaatst Santiago Borja onder meer een monumentaal werk dat bestaat uit een houten, tentvormige structuur die bedekt wordt door geweven stukken stof. De patronen van de stof verwijzen zowel naar traditionele Mexicaanse stoffen als naar moderne patronen uit de Bauhaus en naar 19e-eeuwse borduurwerken (merklappen). De vorm van de houten structuur gaat terug op een diagram uit het werk The Savage Mind van de antropoloog Claude Lévi-Strauss, maar Totemic Sampler heeft ook veel weg van een nomadische tent.

De affiniteit met ambachtelijke technieken zien we ook terug bij Vermeersch, ​ die met tempera schildert - die hij veelal zelf mengt - en zijn tekeningen steeds zeer gelaagd aanbrengt met inkt. De honderden keramieken tegels die te zien zijn in de tentoonstelling werden stuk voor stuk met de hand beschilderd. Het produceren van deze uitgebreide verzameling van unieke tegels is haast monnikenwerk.

Bij Art Paper Editions verschijnt een nieuwe publicatie over het recente werk van Tinus Vermeersch.


Tinus Vermeersch & Santiago Borja
28 juli - 6 oktober 2019
Be-Part Kortrijk - Paardenstallen
Korte Kapucijnenstraat ​
8500 Kortrijk
www.bepartlive.org

Persbeelden hier


Tinus Vermeersch

Tinus Vermeersch komt uit een kunstenaarsfamilie. Zijn grootvader José Vermeersch was een schilder en keramist, Vader Rik en broers Robin en Pieter zijn kunstenaar, broer Lowie is designer. Hij onderscheidt zich van veel hedendaagse kunstenaars door zijn affiniteit voor de ambachtelijkheid die gepaard gaat met de traditionele media waarmee hij te werk gaat. Hij schildert met tempera - die hij veelal zelf mengt - en brengt zijn tekeningen steeds zeer gelaagd aan met inkt.

In deze tentoonstelling ontsluit Tinus Vermeersch zijn eigen surrealistische universum in tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken en keramiek. Hoewel we in dit universum veelal sporen vinden van menselijke aanwezigheid, wordt het toch gekenmerkt door een gevoel van beslotenheid. Het is alsof de toeschouwer bij elk werk een glimp kan opvangen van een mysterieuze microkosmos en de figuren in zijn schilderijen en tekeningen wanneer de lichten uitgaan straks hun eigen leven zullen gaan leiden. De golven van hun vacht worden weerspiegeld in de stapelwolken, die dan weer overgaan in een wervelwind of hooimijt. De wijze waarop hij deze verschillende natuurelementen steeds combineert geeft deze taferelen vaak een duistere weerklank.


Santiago Borja

Totemic Sampler werd ontwikkeld tijdens een residentie in de Calder Studio in Saché, Frankrijk. Gedurende zijn residentie reflecteerde Borja over het nomadische bestaan van de hedendaagse kunstenaar en de rol van het familiale leven in deze context, maar ook over de verwachtingen waarmee kunstenaars geconfronteerd worden wanneer zij dit nomadische bestaan leiden. Men verwacht dat de kunstenaar iets met zich meebrengt uit de eigen cultuur, maar ook dat de kunstenaar een verbinding maakt tussen zijn eigen cultuur en de cultuur waarin hij zich bevindt.

Het werk van Claude Lévi-Strauss en zijn ideeën rond het totemisme vormen een rode draad doorheen het oeuvre van Santiago Borja. Her en der komen citaten uit The Savage Mind terug in de stukken geweven textiel en in zijn tekeningen. Het diagram, door Claude Lévi-Strauss ook wel ‘totemische operator’ genoemd, komt ook terug in Borja’s tekeningen en houtgravures.

Totemisme is een differentieel systeem binnen welke mensen een verwantschap of mythische relatie ​ hebben met een dier- of plantensoort. Het dier of de plant wordt het embleem van een groep mensen en dient als een natuurlijk model om de groepen van elkaar te onderscheiden en om structuur te brengen in de samenleving.


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.