BC architects & studies & materials in Z33, Hasselt

Architectuur als ‘game changer’

Z33 in Hasselt organiseert een tentoonstelling met het architectenbureau BC Architects & studies & materials over het gebruik van grondstoffen in de architectuur.

Grondstoffen worden schaars, de impact van klassieke vormen van extractie op milieu, natuur, alsook de sociale impact en globale systemen van ongelijkheid die ze mede in stand houden, vereist andere denkwijzen en nieuwe praktijken die tot meer duurzaamheid moeten leiden. Extractie hoeft hierbij niet gelijk te staan aan leeghalen of verdere uitputting van de aarde. Architectuur in het bijzonder kan in dit verhaal een belangrijke ‘game changer’ zijn, net omwille van de grote impact die ze kan hebben op het streven naar een meer duurzame omgeving. 

De tentoonstelling ‘SAME SAME, BUT DIFFERENT’ in Z33 focust op het thema ontginning vanuit het perspectief van architectuur. Dit project wil op kritische wijze het huidige systeem van grondstoffengebruik in onze gebouwde omgeving in vraag stellen en alternatieve manieren van denken en werken voorstellen. 

BC Architects & studies & materials werkt met eeuwenoude materialen zoals leem, stro en natuursteen. Maar wat ze ermee doen en hoe, is radicaal anders. Wat als een stadswerf bijvoorbeeld de grootste oogstplek voor bouwmaterialen wordt? De grote hoeveelheden grond die hier verplaatst worden zijn voor het bureau dé grondstof voor circulaire bouwmaterialen. Dat potentieel verkennen ze ten volle in al hun projecten.

In Z33 presenteren ze een staalkaart van hun praktijk aan de hand van drie projecten: de voormalige rijkswachtkazernes Usquare Feder in Elsene, privéwoning WOODSTOCK in Wallonië en de werkruimtes van Atelier LUMA LOT8 in Arles, Frankrijk.

Daarnaast onderzoeken ze samen met het postgraduaat Building Beyond Borders van UHasselt de kansen van ‘urban mining’ en hernieuwbare bouwmaterialen in Brussel. Ze verkennen het potentieel van nieuwe systemen in de bouwwereld waar extractie gedacht wordt vanuit regeneratieve materialen en ‘urban harvesting’. Op alle vlakken is er een grote noodzaak om tot een paradigmashift te komen in de architectuur. Dit lab zal ondersteund worden met een publiek programma dat gedurende de volledige expo zal lopen.

De titel van de tentoonstelling “Same Same but Different” gaat uit van het idee dat we intrinsiek niets nieuws doen. Wat wel anders is dan voorheen is dat we deze herontdekte kennis linken met onze huidige en nieuwe sociale, politieke en architecturale contexten. De getoonde materialen en educatieve en architecturale processen zijn gelijkaardig aan hoe architectuur in het verleden en in bepaalde contexten werd gedaan. In deze expo zie je hoe die kennis toegepast wordt op een compleet veranderde samenleving. Dit maakt het proces innovatief en brengt nieuwe thema’s op tafel. 


Same Same but Different
BC architects & studies & materials
10.04 tot 07.08.22
Z33

Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt

Perspreview: Vrijdag 8 april, 10u30


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.