Bas Smets stippelt een uniek landschapsparcours uit voor Les Davids

Voor Les Davids, een domein van 320 hectare in Zuid-Frankrijk, stippelde de Belgische landschapsarchitect Bas Smets een uniek parcours van meer dan 2km uit. Hierbij werden nieuwe paden ontsloten om de grote verscheidenheid aan natuurlijke en aangelegde landschappen aan de rand van Les Davids te onthullen. Doorheen het parcours komen interventies van hedendaagse kunstenaars, gecoördineerd door curator Anne Pontégnie.

Les Davids is een landgoed van 320 hectare in de gemeente Viens, aan de rand van het Regionale Natuurpark van de Luberon in de Vaucluse, op de grens van de Alpes de Haute Provence. Het domein is sinds 2000 eigendom van de Belgische vastgoedspecialiste Sophie Le Clercq, voorzitter van CIT-Blaton en oprichter van JCX Immo. Onder impuls van haar niet-aflatende energie en continue stroom van ideeën, is Les Davids intussen uitgegroeid tot een unieke plek voor liefhebbers van gastronomie, wijn, kunst, architectuur en natuur. 

In 2020 werd de nieuwe wijnmakerij, ontworpen door de architect Marc Barani, geopend, onlangs werden de huizen waar je kan verblijven vernieuwd, nu is er de onthulling van het landschapsparcours en enkele sculpturen, en deze zomer komt er ook een gevarieerd programma aan literaire en culturele evenementen.

Je kan er slapen in één van de vakantiehuizen op het domein, lunchen, aperitieven en dineren op het terras van het wijnhuis, wijn proeven, drinken en kopen, brood en andere lokale delicatessen kopen in de bakkerij op het domein en genieten van de overweldigende natuur. 


Het landschapsproject van Bas Smets

Het domein Les Davids ligt in het hart van de Luberon, een streek die bekend staat om zijn grote verscheidenheid aan ecosystemen en rijke flora en fauna. Beboste heuvels, glooiende velden, dorre plateaus, verborgen bronnen, evenals aangelegde wijngaarden en fruitbomen volgen elkaar op. 

Het landschapsproject van Bas Smets bestaat uit het onthullen van deze bestaande landschappen door middel van een doorlopende route, onderbroken door hoogtepunten. 

In een eerste stap heeft Bureau Bas Smets 8 sequenties gedefinieerd die samen een rijke en gevarieerde wandeling vormen. Elke sequentie dompelt de bezoeker onder in een ander landschap, dat wordt gekenmerkt door zijn bodemsamenstelling, vegetatie, topografie, hellingen en hoogteverschillen.

In een tweede stap hebben ze 15 uitzonderlijke momenten geïdentificeerd. Opmerkelijke bomen, historische gebouwen of unieke vegetatie, elk biedt een speciaal moment tijdens de route.

Door middel van een meeslepende ervaring verleggen deze 8 sequenties en 15 momenten de blik van de bezoeker en onthullen de omgeving in samenhangende landschappen. 


Over Bas Smets

Bas Smets (°Hasselt) is ingenieur, architect en landschapsarchitect. Hij is gespecialiseerd in het ontwerpen van landschapsstrategieën en de aanleg van openbare ruimten. Door een nauwgezette lezing van het territorium onthullen zijn projecten zichtbare maar nog niet waargenomen landschappen. De projecten omvatten alle schalen, van territoriale strategieën tot infrastructurele landschappen, van uitgestrekte parken tot particuliere tuinen, van stadscentra tot filmsets. Hij werkt regelmatig samen met architecten, kunstenaars en wetenschappers.

Hij vestigde zijn kantoor in Brussel in 2007 en heeft sindsdien in een tiental landen gewerkt. Tot zijn voltooide projecten behoren het Ingelmunster stadscentrum in Vlaanderen, de PMQ creatieve centrumtuinen in Hong Kong en de Sunken Garden in Londen. Verschillende van zijn grote parken zijn momenteel in aanbouw: het Tour & Taxis Park in Brussel, het Tweewaters Park in Leuven en het Estse Nationale Museum Park in Tartu.

Hij won een groot aantal internationale wedstrijden, zoals het Place de la gare in Roeselare, het Parvis de Saint-Gilles in Brussel en de buitenruimtes van de nieuwe wijk Chapelle Internationale in Parijs. Bas Smets heeft een reeks territoriale langetermijnvisies ontwikkeld voor Brussel 2040, Lyon Part Dieu, Bordeaux 55.000 ha pour la Nature, Paris la Défense Est en Lille 2030. Hij heeft recent meegewerkt aan grote infrastructuurprojecten en werd aangesteld om het landschap van de nieuwe autosnelweg tussen Brugge en Knokke te ontwerpen, evenals het stadsontwerp rond de nieuwe sluis in Harelbeke. 

Naast deze openbare opdrachten, legt hij één privétuin per jaar aan. Sinds 2009 werkt hij aan het Parc des Ateliers in Arles, Frankrijk, waar hij het park en de openbare ruimten ontwerpt rond het nieuwe kunst- en onderzoekscentrum dat Frank Gehry voor de Luma Foundation heeft ontwikkeld. In 2011 ontwierp hij de landschappen voor de set van Philippe Parreno's film "Continuously Habitable Zones".

Bas Smets behaalde een master in Architectuur en Burgerlijke Bouwkunde aan de Universiteit van Leuven en een master in Landschapsontwerp aan de Universiteit van Genève. Hij heeft lesgegeven aan de Ecole d'Architecture de La Cambre in Brussel en aan de Ecole Spéciale d'Architecture in Parijs. Hij geeft regelmatig lezingen aan internationale instellingen, waaronder de Graduate School of Design aan de Harvard University, de École Polytechnique Fédérale de Lausanne en het Pavillon de l'Arsenal in Parijs. In 2008 kreeg hij de prijs Nieuwe Albums voor Jonge Architecten en Landschapsarchitecten, die om de twee jaar wordt uitgereikt door het Franse ministerie van Cultuur.Over Les Davids

Het domein Davids ligt op een hoogte van 600 m, een van de hoogst gelegen wijndomeinen van de Vaucluse, aan de rand van de Luberon, een wilde streek waar de diversiteit van de bodems voor een rijk terroir zorgt. Het natuurpark van de Luberon, waarin het ligt, is verdeeld tussen eikenbossen, aromatisch geurende garrigues en gewassen van lavendel, olijfbomen en wijnstokken. Sinds mensenheugenis hebben geiten en schapen over de bergkammen gelopen. Herten, wilde zwijnen en mediterrane vogels kunnen hier worden gezien, evenals meer bergachtige soorten. 

Het domein wordt bewust volgens biologische landbouwmethoden geëxploiteerd, die borg staan voor biodiversiteit en de aanwezigheid van natuurlijke gisten die voor een perfecte gisting zorgen. De hoogte en deze gecombineerde kwaliteiten, zowel menselijk als natuurlijk, stellen het landgoed in staat om jaar na jaar uitzonderlijke wijnen te produceren in redelijke hoeveelheden. 

In het hart van het landgoed vangen drie vijvers afvloeiend water op via begroeide greppels. Al vijfhonderd jaar voedt de wilde bron het oude washuis, dat grenst aan de binnenplaats van de Davids. De overloop stroomt in de greppel die naar het eerste waterreservoir leidt. Een druppelirrigatiesysteem brengt het water naar de plaats waar het nodig is. Al deze kenmerken hebben Les Davids gebouwd, met respect en voor de biodiversiteit. Het voedt en voedt het. Het is een bewijs van het feit dat polycultuur essentieel is voor de biologische landbouw. 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.