Baronian Xippas presenteert twee solotentoonstellingen van Ricardo Lanzarini en van Karishma D’Souza

Na de inauguratietentoonstellingen van Takis en Robert Devriendt presenteert de nieuwe Brusselse galerij Baronian Xippas nu twee soloshows van Ricardo Lanzarini en van Karishma D'Souza.

Ricardo Lanzarini (° 1963, Montevideo, Uruguay) is een sleutelfiguur in de Uruguayaanse kunstscène en werkt voornamelijk met inkt op papier. Hij is als een illusionist meester in schalen en werkt op alle formaten, gaande van miniatuurtekeningen gemaakt met behulp van een vergrootglas tot monumentale muurschilderingen. Zijn pentekeningen combineren historische en autobiografische elementen. Zo komen onder andere Nietzsche, Kafka en Karl Marx voor in zijn werk, maar ook religieuze leiders, reproducties van kunstwerken, gevangenen en ziekenhuizen... Hij combineert meerdere referenties en stelt een verscheidenheid aan metaforen voor over het functioneren van de macht. Het resultaat is een bonte verzameling van waanzinnige taferelen vol humor en pathos.

Karishma D'Souza (1983, Mumbai, India) is een jonge schilder die tot de nieuwe generatie Indiase kunstenaars behoort. In haar werken zijn herinneringen aan plaatsen, verhalen en mensen de containers van een psychologische wereld. Vertrekkende vanuit haar eigen geleefde ervaringen en haar lezingen van de literatuur, zijn de schilderijen geinspireerd door haar carriere en persoonlijke ervaringen. Voor haar eerste tentoonstelling in België, getiteld Midway mark, zal ze een aantal olieverfschilderijen presenteren naast enkele kleinere, meer intieme aquarelschilderijen.



Ricardo Lanzarini / Karishma D’Souza
25 mei - 13 juli 2019
Preview: zaterdag 25 mei, 12u - 14u - met een geleid bezoek aan de tentoonstelling door beide kunstenaars om 13u
Publieke opening: zaterdag 25 mei, 14u - 20u - met een geleid bezoek aan de tentoonstelling door Catherine De Zegher om 16u30
Baronian Xippas


Ricardo Lanzarini: Dibujos en el delirio

Ricardo Lanzarini, Desplazamiento social con coreografia, 2013-2019. Drawing, pencil on paper and collage, 48 x 58 cm. Courtesy the artist and Baronian Xippas, Brussels
Ricardo Lanzarini, Desplazamiento social con coreografia, 2013-2019. Drawing, pencil on paper and collage, 48 x 58 cm. Courtesy the artist and Baronian Xippas, Brussels


Ricardo Lanzarini’s iconografie verwijst naar beelden die we elke dag tegenkomen, maar ook naar afbeeldingen die in zijn geheugen gegrift staan. Hoewel er niet-specifieke autobiografische gegevens of historische verwijzingen zijn, vormen beide een begin. 

Gemarkeerd door de donkere periode van militaire dictatuur in zijn land, verwijst zijn praktijk regelmatig naar de frustraties van het menselijke bestaan: woedende mannen die anderen aanvallen, machthebbers worstelen om hun territorium af te bakenen, enz. In sommige werken hebben we het gevoel dat de kunstenaar ons meeneemt achter de schermen van de realiteit en het ware gezicht van politieke actoren onthult. Allen spelen ze een rol, een rol die slechts één persoon, de toeschouwer, aanspreekt.

In de reeks tekeningen Academia de arte wordt een groep personages afgebeeld die de creatie van een kunstwerk “simuleert”. De absurditeit die deze reeks voorstelt, is even radicaal vanwege de onnauwkeurigheid, het gebrek aan historische context en het gebrek aan gezond verstand, als door de arrogantie, onbevreesdheid, spontaniteit en exhibitionisme. Dit ironische en kritische tafereel heeft tot doel de kijker te destabiliseren (*).

Ricardo Lanzarini
Dibujos en el delirio
25 mei - 13 juli 2019
Preview: zaterdag 25 mei, 12u - 14u ​
Publieke opening: zaterdag 25 mei, 14u - 20u

*fragment uit de tekst “Academia de arte conceptualote” (Ricardo Lanzarini, 2019)."



Karishma D’Souza:
Mid way mark

Karishma D'Souza, Rooting, 2018. Watercolor on paper, 28 x 34,5 cm. Courtesy the artist and Baronian Xippas, Brussels
Karishma D'Souza, Rooting, 2018. Watercolor on paper, 28 x 34,5 cm. Courtesy the artist and Baronian Xippas, Brussels


Karishma D’Souza is van origine Indiase, en wordt geïnspireerd door de omgeving waarin zij opgroeide. De pastorale taferelen in haar schilderijen vervoeren de bezoeker naar Bombay of naar de voet van de Himalaya, waar de harmonieuze en vredige landschappen kunnen aanschouwd worden. Niets lijkt de rust van de scènes te verstoren - al is harmonie slechts een illusie. In werkelijkheid gebruikt D’Souza haar poëtische en lyrische kracht om de politieke situatie aan te kaarten.

De politieke situatie in India waarnaar Karishma D’Souza’s schilderijen verwijzen, is allesbehalve harmonieus: de economische en industriële ontwikkeling heeft de kloof tussen de klassen versterkt en heeft zelfs de sociale stratificatie verergerd, die eeuwenlang in stand werd gehouden door het polemische kaste-systeem.

De titel van de tentoonstelling, ​ Midway mark, verwijst naar de autobiografie van Teesta Setalad, een van de dapperste burgerrechtenactivisten en journalisten van India, en eert diegenen die weigeren te zwijgen tegen de haat. 

De opening van de tentoonstelling vindt plaats twee dagen na de bekendmaking van de resultaten van de algemene verkiezingen in India. Die resultaten zullen bepalen of de grondwet zal veranderen, en of het woord ‘seculier’ zal worden vervangen door ‘hindoe’, een verandering die de meerderheidsreligie in India ten goede lijkt te komen, maar enkel de heersende kaste zal helpen, door een groot percentage van de Indiase bevolking te degraderen in tweederangsburgers wiens manier van leven en cultuur niet toegestaan is.

Het politieke engagement van Karishma D’Souza is onderdeel van een bredere reflectie op de mensheid. Geïnspireerd door soefipoëzie en westerse literaire teksten (zoals de geschriften van Namdeo Dhasal, Kabir Lal Ded en Sint-Augustinus), onthult D’Souza via haar werk een universele poëtische taal. Haar werken tonen de natuur die ons omringt en die ons verbinden met onze afkomst in een esthetiek die spiritueel of zelfs mystiek is. Om de kunstenaar te citeren: “Mijn schilderijen moedigen elke actie aan die bevorderlijk is voor ontwikkeling en transformatie naar meer vrede. Ze kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën - portretten van vrienden, dichters en objecten; de heiligen en mythen; reizen; de zintuigen; en rapportage.” 

Karishma D’Souza gelooft dat haar werken “gebeden zijn die dienen als herinneringen aan de onoverwinnelijke onderstromen die schelle, dreigende, sektarische denkwijzen zouden kunnen overleven” en als “wegwijzers van hoop en strijd in deze moeilijke tijden”.

Karishma D’Souza
Mid way mark
25 mei - 13 juli 2019
Preview: zaterdag 25 mei, 12u - 14u ​
Publieke opening: zaterdag 25 mei, 14u - 20u


Baronian Xippas
Rue Isidore Verheyden 2
1050 Brussel
www.baronianxippas.com

Meer info:
Club Paradis
Micha Pycke
+ 32 (0)486 680 070
micha@clubparadis.be

Lanzarini : D'Souza - Persbericht.pdf

PDF - 57 Kb

Images Ricardo Lanzarini

PDF - 251 Kb

Images Karishma D'Souza

PDF - 194 Kb

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.