Baronian stelt voor het eerst werk tentoon van Charlotte vander Borght

 

De Brusselse galerie Baronian presenteert voor het eerst een solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Charlotte vander Borght (1988, Brussel).

In haar sculpturen en schilderijen richt vander Borght zich op de materialiteit van industrie en architectuur. Voor haar is design doordrongen van ideologie, of het nu gaat om het meubilair dat ons omringt of de architectuur die we bewonen.

Voor haar eerste solotentoonstelling bij galerie Baronian kiest de kunstenaar onderwerpen die rechtstreeks verband houden met vormen van utopisch denken in de metropool New York, waar ze sinds 2018 woont en werkt. Zowel de buurt rond haar studio — een vuil, stoffig gebied waar een mix van industrieterreinen, pakhuizen, vuilnisbelten en dansclubs gevestigd zijn — als de metro zijn rechtstreekse inspiratiebronnen. Zo toont een reeks sculpturen die rechtstreeks gelinkt worden aan de metrostoel.

De fascinatie van Vander Borght voor de metrostoel als sculpturaal object startte wanneer ze in 2018 voor het eerst naar New York kwam. Veel van haar tijd daar bracht ze door met tekenen terwijl ze in de metro reed. Ze raakte gefascineerd door de wereld onder het aardoppervlak.

"De metro van New York City voelt als een Kafkaiaanse parallel aan het leven boven de grond, als een omgekeerde spiegel van wat er boven de grond gebeurt. Het is als het onbewuste van de stad. Toen ik de tweede keer terugkeerde en een atelier vond, begon ik met het maken van sculpturen gebaseerd op metrostoelen."
- Charlotte vander Borght

Charlotte vander Borght
Melody Lanes
19.04 - 27.05.2023
Baronian
Isidore Verheydenstraat 2
1050 Brussel


Over de kunstenaar

Charlotte vander Borght, geboren in 1988 in België, ontving haar MFA aan de Ecole Nationale Supeŕieure des Arts Visuels de la Cambre in Brussel in 2013. Haar werk werd onder meer tentoongesteld in Mamoth Gallery, Londen (UK), Sculpture Garden Geneva Biennale (CH) gecureerd door Devrim Bayar, Mascota Gallery, Mexico City (MX), A.D. New York (VS); C L E A R I N G, Brussel (BE) en C L E A R I N G New York (VS)New Space, Luik (BE), Deborah Bowmann, Sint-Gillis (BE), Centre Wallonie- Bruxelles, Parijs (FR), Bunk Club, New York en ProjectRoom WIELS, Brussel (BE). In 2016 was ze artist in residence in WIELS. Charlotte vander Borght woont en werkt momenteel in Brooklyn, New York.


Beelden

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.