Barbé Urbain presenteert een solotentoonstelling van het kunstenaarsduo Flexboj & L.A.

Barbé Urbain presenteert de eerste solotentoonstelling in een galerie van het Belgische kunstenaarsduo Flexboj & L.A. (°1995). Het is meteen ook de eerste solotentoonstelling die in alledrie de ruimtes van de vernieuwde galerie plaatsvindt.

De tentoonstelling, getiteld ‘Alimentation Générale’, presenteert een twintigtal nieuwe schilderijen waarin een directe, snelle, suggestieve manier van schilderen gecombineerd wordt met talloze benaderingen, technieken, texturen, dragers, verfsoorten en onderwerpen.

De motieven, tekenstijlen, kleurgebruik en andere elementen uit de tentoonstelling verwijzen naar stripverhalen, de reclamewereld of het oeuvre van schilders als Sigmar Polke, Walter Swennen en Martin Kippenberger, maar niet als ‘inhoud’, eerder als ‘vorm’, bouwsteen, baksteen. Niet als hommage of postmoderne toe-eigening, wel als aftasten van de mogelijkheden van de schilderkunst. 

Omdat het onderwerp van het schilderij niet de belangrijkste focus is van Flexboj & L.A. - wel het schilderen op zich en de verkenning van het medium - ontdekken we een verscheidenheid aan esthetiek binnen hun werk. In het schilderproces proberen ze alle mogelijke manieren van 'verf aanbrengen' te verkennen, terwijl ze zich voortdurend afvragen wat het 'hoe, wat en waarom' van het schilderij is. De afbeelding verliest aan belang en het schilderen krijgt de kans om op de voorgrond te treden.

Zo is er het schilderij dat een getimmerde auto voorstelt (toebehorend aan de stripfiguur Pol). Het voertuig wordt opgeroepen door het toevoegen van witte verf aan een blauwe achtergrond. Boven de horizonlijn worden de randen van de planken aangegeven door uitgespaarde strepen, waar de blauwe achtergrond opduikt tussen de toegevoegde witte vlakken. Onder de horizonlijn worden ze weergegeven door bovenop geschilderde witte verfstreken. Omdat we een driekwart-aanzicht van de auto zien, leidt deze waterpas lopende tweedeling tot een ‘scheef effect’, waardoor een schilderij ontstaat. Op een ander werk treffen we in Japanse letters ‘nazo nazo’ aan, dat ‘raadsel’ betekent, en dat het duo aantrof op een verpakking van Crackerjack popcorn uit de jaren vijftig.

Flexboj & L.A. zijn in 2018 de kunstwereld halsoverkop ingedonderd via een zijdeur: de uitgave van het eerste nummer van Superstars Magazine. Dit door hen gemaakte blad op A3-formaat bevatte gesprekken met geslaagde mensen uit de kunstwereld, peilend naar de geheime gronden voor hun succes. In 2019 volgde het tweede en vermoedelijk laatste nummer van Superstars Magazine, dat werd gelanceerd in de Inbox-ruimte van het M HKA. Alle illustraties waren geschilderd door Flexboj & L.A., niet alleen portretten van de geïnterviewde personen, ook advertenties voor genotsartikelen en bedrijfjes van bevriende kunstenaars.

Flexboj & LA
Alimentation Générale
02.10 - 07.11.2021
Barbé Urbain Gallery
Gecureerd door Hans Theys

 

Gebaseerd op een tekst van Hans Theys


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.