Barbé-Urbain Gallery organiseert de eerste solo galerietentoonstelling van Adelheid De Witte

De Gentse kunstenares Adelheid De Witte (°1982, woont en werkt in Gent) stelt in september voor het eerst solo tentoon in een galerie. In de Gentse Barbé-Urbain Gallery toont ze onder de titel 'There are Fireworks at 11pm' een tiental nieuwe schilderijen, naast enkele opvallende installaties.

Het werk van De Witte kan gezien worden als de voortzetting van de Belgische surrealistische traditie, maar dan in een hedendaags jasje. Met ongewone vormen en kleuren brengt ze haar eigen verbeelding tot leven. Uiteindelijk ontstaan op die manier abstracte, landschapsachtige scènes waarbij het licht een cruciale rol speelt. 

De Witte speelt voortdurend met paradoxen van licht en donker, vrolijk en duister, abstract en figuratief, illusie en werkelijkheid, nostalgie en hedendaags. Als toeschouwer krijg je nieuwe perspectieven op de werkelijkheid te zien, maar de betekenis dien je zelf in te vullen. In die zin zijn haar schilderijen als een aaneenschakeling van verschillende benaderingswijzen, contexten en betekenissen. Zelf zegt De Witte hierover:

"Het plezier van het maken schuilt in de verrassing. Als een werk mij op het einde meer vragen dan antwoorden geeft, is dat één van de fijnste ervaringen die mij kan overkomen. Er zijn maar weinig dingen die daaraan kunnen tippen.

De Witte is autodidact. Het grondig bestuderen van werken én werkwijzen uit alle perioden en uit verschillende culturen hebben een sterke invloed op de manier waarop ze vandaag werkt. Ze flirt met verschillende invalshoeken en laat oud en nieuw naast elkaar bestaan. Het zorgt ervoor dat haar werk een unheimlich, zelfs desoriënterend karakter krijgt. Oude objecten zoals kantklostoestellen doen dienst als vertrekpunt voor installaties, versleten turnringen uit haar eigen kindertijd worden omgedraaid en verbonden met tubes in plexiglas en opgevuld met pigmenten die oplichten in het donker. Het object wordt van zijn oorspronkelijke functie ontdaan en geeft zo een verweesde indruk. Er is iets aan de hand, maar het is niet duidelijk wat.

De titel van de show - 'There are Fireworks at 11pm' - heeft een gelijkaardig vervreemdingseffect. Het doet op het eerste zicht denken aan een banale aankondiging op een flyer, banner of affiche in één of ander strandoord. De titel komt in de vorm van een mededeling maar tegelijk weet je niet waar, wanneer en op welke manier dit vuurwerk plaats zal vinden. De verwachting van vuurwerk schept een bepaald kader zonder er één te zijn. 

Adelheid De Witte werd geboren in 1982. Ze werkt in Gent, in een oude jongensschool in Gent, waar ook Berlinde De Bruyckere en Peter Buggenhout hun atelier hebben. De Witte stelde eerder al tentoon in groepstentoonstellingen als PASS (2016) de kunstroute georganiseerd door Kris Martin en Jan Hoet Junior doorheen de dorpen Huise, Wannegem, Lede en Mullem; Re-ART2 (2017), de groepstentoonstelling in Zaventem gecureerd door Julie Senden; de Biennale van de Schilderkunst (2018) in het Museum Dhondt-Dhanens, recent de groepsshow L'Heure Bleue (2020) georganiseerd door de Antwerpse galerijen Sofie Van de Velde en Plus-One.


Adelheid De Witte
There are Fireworks at 11pm
19 september - 25 oktober 2020
Barbé-Urbain Gallery

Opening: zaterdag 19 september, van 14u tot 18u


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.