Bambi en Rambo staan centraal in nieuwe expo van Beni Bischof bij PLUS-ONE

PLUS-ONE gallery presenteert een solotentoonstelling met nieuw werk op canvas en papier van de Zwitserse kunstenaar Beni Bischof. Voor de tentoonstelling in PLUS-ONE, getiteld We Must Go Deep Into The Forest neemt Bischof de iconografische filmfiguren Rambo en Bambi als uitgangspunt. Hij bekeek zowel Bambi als Rambo II ontelbare keren terwijl hij voor de tv zat en honderden werken schilderde. Bischof maakte zowel handgeschreven quotes als aquarellen met figuren en meer abstracte vormen, wat van de expo een unieke interpretatie van deze twee iconische films maakt.
 

Bischofs werk is tegelijkertijd grappig en verontrustend. Met een cynische humor en een duidelijke voorkeur voor chaos, manipuleert en wijzigt de kunstenaar via intuïtieve gebaren de context van bestaande dingen, waardoor een speelse en absurde 'kosmos' ontstaat. Zijn werk richt zich niet alleen op pop en underground actuele thema's, maar ook op politieke aangelegenheden en sociale kritieken, en is een uiting van zijn interesse in anti-esthetiek, deconstructie, absurditeit en verwoeste schoonheid. Zowel de Bambi- als de Rambo-reeks schilderijen is voorzien van bijschriften die kunnen worden gelezen als louter grappig, maar ook als commentaar op de toestand van onze huidige samenleving. Bischof observeert zijn omgeving nauwlettend en verwerkt de overvloed aan informatie waarmee hij dagelijks wordt geconfronteerd in zijn werk.

Rambo II
Bischof staat bekend om zijn vermogen om bestaande afbeeldingen en teksten op nieuwe manieren te vertalen door inspiratie te vinden in romans, modemagazines, advertenties en films. De aantrekkingskracht die de bekende films met Sylvester Stallone als een bekwame maar verontrustende veteraan uit de Vietnam-oorlog op hem uitoefent, had veel te maken met het overvloed aan clichés en stereotypen die Rambo II in zich draagt:

"Absoluut overdreven en ongewild grappig, met de ingrediënten jungle, vuil, zweet, spieren, wapens, explosies, eenvoudige dialogen, testosteron, domme legerofficieren, underdog en de hele tijd special effects. Rambo II is één groot cliché.”
— Beni Bischof

Bambi
Bambi is lang een crosscultureel symbool geweest: geboorte, leven, dood, wedergeboorte, de eindeloze levenscirkel. Bambi stond synoniem voor het goede en zuivere in de mens. Een wenselijk rolmodel voor verschillende generaties, ongeacht cultuur en religie. De naam Bambi werd dan ook herhaaldelijk ‘gebruikt’: de jaarlijks Duitse media- en televisieprijs draagt ​​de naam Bambi. Als een trofee ontvangt de winnaar een gouden reekalf. Duizenden kwekerijen, babywinkels of hotels dragen de naam Bambi. In de jaren 1970 werd het beeld van de onschuldige bambi behoorlijk gehavend. Russ Meyer, de filmregisseur die bekend staat om zijn films waarin vooral vrouwen met enorme borsten spelen, was een van de eersten die Bambi als een symbool van het onschuldige en goede een enorme deuk gaf. Iets later kwam ook de punkgroep The Sex Pistols, met manager Malcolm McLaren, die de film The Great Rock en Roll Swindle maakte waarin de vraag gesteld werd: “Wie heeft Bambi vermoord?”


Publicaties
De reeks over Rambo II werd gebundeld in de publicatie Rambo, uitgebracht bij Nieves in 2016 (zie: https://www.nieves.ch/761/rambo). Ter gelegenheid van deze tentoonstelling zal de nieuwe publicatie Bambi gepresenteerd worden, tevens uitgebracht bij Nieves.
 

Beni Bischof
We Must Go Deep Into The Forest
​07.12.2017–20.01.2018
PLUS-ONE Nieuw Zuid

Micha Pycke

Club Paradis, Club Paradis | Press & PR

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.