Ballroom Project brengt 21 galeries en 46 kunstenaars samen in het voormalige Gerechtsgebouw van Borgerhout rond het begrip 'grotesk'

De vierde fysieke editie van Ballroom Project wordt opnieuw georganiseerd tijdens het komende Antwerp Art Weekend (26 – 29 mei 2022). In dit kader wil het project ruimte bieden aan niet-Antwerpse galerieën om aanwezig te zijn via een creatief, dynamisch en artistiek platform, zonder het commerciële aspect uit het oog te verliezen.

Ballroom Project is een initiatief van Base-Alpha Gallery en DMW Gallery (meteen de enige twee Antwerpse galerieën die deelnemen) en wil het typische ‘kunstbeursgevoel’ heel graag vermijden. Het concept werkt daarvoor niet met losse stands, maar met een jonge curator - dit jaar is dat Ilse Roosens - die samen met de uitgenodigde galeries een tentoonstellingsconcept bouwt, afgestemd op de specifieke dynamiek van de tentoonstellingsruimte.

Dit jaar brengt Ballroom Project 21 galeries - waaronder 11 Brusselse en 5 Nederlandse - en 46 kunstenaars samen rond het begrip ‘grotesk’. Het woord verwees vroeger naar grottekeningen en is vandaag vooral bekend voor de aanduiding van zonderlinge figuren en motieven uit de natuur. Bij uitbreiding gaat het over bizarre of overdreven decoratieve taferelen.

Er zullen onder meer werken te zien zijn van Nadia Naveau (Base-Alpha), Dries Segers (DMW Gallery), Laure Provoust (Nathalie Obadia), Jan Van Imschoot (Galerie Templon), Marthe Wéry (Valérie Bach), Julien Meert (Sorry We're Closed) en Elen Braga (Waldburg Wouters).

Dit jaar vindt Ballroom Project opnieuw plaats in de BorGerHub, het voormalige Gerechtsgebouw van Borgerhout. De ruimte, een elegant ‘Maison de Maitre’ aan de hoofdstraat van Borgerhout, is om verschillende redenen een ideale setting voor een tentoonstelling rond ‘het groteske’. Het is een unieke historische locatie met veel bloem- en bladornamenten en gemarmerde wandschilderingen. Bezoekers stappen er tegenwoordig zelfs binnen in een plantenwinkel. De versieringen zijn overdadig, soms neigend naar het kitscherige.

Ballroom Project presenteert verschillende kunstwerken - vooral schilderijen en sculpturen - waarin bevreemdende personages, natuurlijke elementen en/of extravagantie een rol spelen. Er zijn angstaanjagende of net heel aandoenlijke figuren, soms herkenbaar en verwijzend naar mythologische taferelen, dan weer anoniem en generisch of dierlijk. Artistieke gestes van verschillende schaalgroottes versmelten realiteit en fantasie. Ze beklemtonen bepaalde gevoelens en perspectieven om ons een dieper begrip van de wereld of zelfs een alternatief universum aan te reiken.

De tentoonstelling benadert het groteske ook vanuit een ecologische hoek. Velen onder ons herkennen zich niet in de manier waarop de mens omgaat met de aarde en zoeken naar nieuwe verbindingen met de natuur om terug grip te krijgen op de omgeving. Het besef over het ecologische drama sijpelt stilaan naar binnen, wat bij sommige kunstenaars leidt tot een streven om dichter bij de natuur te komen, en bij anderen resulteert in paniek, verwarring, totale onverschilligheid of een vlucht naar het bovenmenselijke. Humor en ironie zijn manieren om met het gevoel van onmacht om te gaan, maar ook om ingang te vinden bij anderen. Een overdrijving kan een manier zijn om de aandacht op te eisen en een statement te maken. Het groteske schudt ons dan ook wakker. Het neemt ons mee naar een imaginaire wereld om ons vervolgens weer met beide voeten op de grond te zetten. 


Praktisch

Ballroom Project
26 - 29 Mei 2022
BorGerHub

Turnhoutsebaan 92
2140 Antwerpen, Borgerhout

Perspreview: 25 mei, 13u-16u
VIP Preview: 25 Mei, 16u - 22u

www.ballroom-project.be


Deelnemers

  • Barbé Urbain Gallery (Gent): Charlie De Voet, Nokukhanya Langa, Middernacht & Alexander
  • Base-Alpha Gallery (Antwerpen): Yorgos Maraziotis, Nadia Naveau
  • DMW Gallery (Antwerpen): Fia Cielen, Dries Segers
  • Dauwens & Beernaert Gallery (Brussel): Toon Boeckmans, Isa De Leener, Loïc Van Zeebroek
  • Galerie Felix Frachon (Brussel): OZIAS
  • Galerie Fontana (Amsterdam): Claudy Jongstra, Susanne Ring
  • Galerie Mieke van Schaijk (s'Hertogenbosch): Dorota Jurczak, Peter McDonald, Jelle Spruyt, Roy Villevoye
  • Galerie Nathalie Obadia (Brussel): Laure Prouvost, Joris Van de Moortel
  • Galerie Templon (Brussel): Oda Jaune, Jan Van Imschoot, Jeanne Vicerial
  • Galerie DYS (Brussel): Annabelle Guetatra, Benoît Huot, KRJST Studio
  • Galerie Roger Katwijk (Amsterdam): Stefan Peters
  • Harlan Levey Projects (Brussel): Amélie Bouvier, Willehad Eilers
  • Hopstreet Gallery (Brussel): Jonathan Callan
  • Irène Laub Gallery (Brussel): Stijn Cole, Bernard Villers, Tatiana Wolska
  • Josilda da Conceição Gallery (Amsterdam): Antoine Goossens, Rob Bouwman, Gijs van Lith
  • Galerie Valérie Bach (Brussel): Yoshimi Futamura, Sahar Saâdoui, Marthe Wéry
  • numbered by: Manor Grunewald, Florian Tomballe
  • Sorry We're Closed (Brussel): Julien Meert
  • Tatjana Pieters (Gent): Anneke Eussen, Indrikis Gelzis, Hans Vandekerckhove
  • tegenboshvanvreden (Amsterdam): Cristina Lucas
  • Waldburger Wouters (Brussel): Ludovic Beillard, Elen Braga, Geert Marijnissen

Over curator Ilse Roossens

Ilse Roosens is als curator verbonden aan Mu.ZEE in Oostende (BE). Postkoloniale, geopolitieke, ecofeministische en postkapitalistische thema's vormen de basis voor haar werk zowel binnen als buiten het museum. Ilse Roosens bevraagt bestaande machtsstructuren en focust op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van instellingen, overheden en kunstenaars. Co-auteurschap en meerstemmigheid zijn speerpunten in haar werkethiek. Ze herdenkt actief de formats voor het presenteren van collecties door te experimenteren met transhistorische en transculturele concepten.

Bij Mu.ZEE cureerde Ilse Roosens tentoonstellingen als 'Maarten Vanden Eynde - Digging up the Future' (2021) samen met Katerina Gregos, 'Wintrum Frod. Orla Barry & Els Dietvorst' (2019), 'Frans Masereel en hedendaagse kunst: beelden van verzet' (2017) en 'Carsten Höller. Videoretrospectief met twee lichtmachines' (2016). Ze publiceerde verschillende catalogi en cureerde verschillende publieksprogramma's bij de tentoonstellingen. In 2018 was ze medeoprichter van het curatorencollectief MEER, dat zich richt op kunstenaars die werken met video- en performancekunst. Voorafgaand aan Mu.ZEE werkte ze bij S.M.A.K. Gent en Extra City Kunsthal in Antwerpen en als freelance curator en mediator.


Selectie beelden

 

Coverbeeld: Laure Prouvost, Grand mas Laboratory, 2020. Tapestry, thread - Provenance : Flanders Tapestries BVBA, Belgium. 290 x 433,50 cm. Courtesy of the artist and the Galerie Nathalie Obadia Paris / Brussels. Credit Photo: © TUTTI

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.