Ballon Rouge presenteert de eerste solotentoonstelling in België van de Amerikaanse kunstenaar Rashawn Griffin

Ballon Rouge presenteert de eerste solotentoonstelling in België van de Amerikaanse kunstenaar Rashawn Griffin (1980, Los Angeles).

Rashawn Griffin, wiens werk werd opgenomen in de Whitney Biënnale 2008 en die in 2007 de Joan Mitchell Painters and Sculptors Grant Award ontving, staat bekend om zijn grootschalige installaties, sculpturen en schilderijen die gebruik maken van huiselijke en alledaagse materialen zoals lakens, kwasten, voedsel en planten.

Griffins installaties verkennen de relatie tussen architectuur en de tradities van de schilderkunst, vaak door gebruik te maken van opgespannen stof over muren. Terwijl het beeld de ruimte wordt, benadrukt de picturale ruimte de architectuur. Zijn werk verlegt zo de grenzen tussen object en installatie en daagt toeschouwers uit om hun eigen ervaringen uit het verleden onder de loep te houden. Zijn werk past in geen enkele kunsthistorische categorie; in plaats van een schilder of beeldhouwer te zijn, heeft hij aspecten van beide samengevoegd in een unieke benadering van kunst maken.

Toen Griffin onlangs zijn been brak, veranderde deze breuk zijn manier van maken en denken over zijn werk. Bovendien lijdt Griffin sinds zijn 18e aan vitiligo (een chronische auto-immuunziekte waardoor huidflarden pigment of kleur verliezen), waardoor zijn lichaam vaak in 'verandering' is. Door zijn vitiligo verliet veel pigment zijn lichaam toen hij zijn been brak. Het gebroken been werd eerst wit, toen de biceps, toen een deel van zijn dijen, een paar plekken op zijn torso die voorheen onaangetast waren. Plotseling was zijn eigen lichaam nieuw voor hem.

Het lichaam, en specifiek het verdwijnen van het lichaam als figuratieve aanwezigheid, heeft altijd centraal gestaan in Griffins werk. Architecturale structuren, kamers gemaakt van kleding, tekeningen met interne overpeinzingen, voedsel, dekens, efemere stukken van optredens en brokstukken van een geleefd leven zijn de materialen die hij gebruikt in zijn werk als installatiekunstenaar en beeldhouwer. Hij impliceert de aanwezigheid van een lichaam, maar gebruikt geen beelden ervan.

Voor zijn eerste solotentoonstelling in België presenteert Griffin een reeks kleinere werken op een intiemere schaal die fungeren als lichamen, of beter gezegd, portretten - soms van hemzelf, soms van dierbaren. Zoals van William E. Jones, een kunstenaar en vriend, die de voorwerpen voor zijn portret naar Griffin stuurde, die hem vervolgens 'schilderde'. De materialen om een lichaam te 'verbeelden', te 'schilderen' worden verzameld, gegeven en gevonden door Griffin.


Rashawn Griffin
12 januari - 11 maart 2023
Ballon Rouge

Ballon Rouge
Place du Jardin aux Fleurs, 2
1000 Brussel ​
Open: Donderdag & vrijdag 14u-18u & Zaterdag 12u-18u


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.