Ballon Rouge Collective presenteert Bad Time, een solotentoonstelling van Samuel Jablon

15.04 – 29.05

Ballon Rouge Collective presenteert vanaf 15 april een solotentoonstelling van de jonge Amerikaanse kunstenaar en dichter Samuel Jablon (°1986, woont en werkt in New York) in de vaste ruimte van de galerie in Brussel. De expo Bad Time omvat een reeks zeer recente schilderijen, die Jablon maakte sinds het begin van 2021.

Bad Time is de derde tentoonstelling van Samuel Jablon bij de galerie (Doomed, LA, in 2018 & Don't Panic, Londen, in 2019), maar zijn eerste in Brussel. De inspiratie voor deze tentoonstelling ontstond begin maart 2020, toen Jablon zich op een opening van een tentoonstelling in New York bevond. Er werd veel gepraat over het onbekende virus, in de hoofden van mensen bleef het hangen – maar de aarzeling erover uitte zich alleen in het verlegen vervangen van wangkusjes door elleboogstoten. Het was een avond waarop mensen nog dicht bij elkaar stonden te praten, zonder masker, in een overvolle bar. Hoe hadden ze kunnen weten hoe surrealistisch en ernstig het zou worden?

“Het is waar dat het de laatste tijd een 'Bad Time' is geweest. We schrijven dit aan het einde van februari 2021 – iets meer dan een jaar sinds het begin van wereldwijde lockdowns, vreselijke verliezen, ziekte en angst. Daarnaast zijn er over de hele wereld protesten geweest voor gelijkheid en mensenrechten, en voor het klimaat. En toch vechten we nog steeds collectief tegen de spreekwoordelijke grote boze wolf. Het roept de vraag op: Wanneer is het ooit een 'Good Time' geweest?” ​

“Sam gaf ons buiten zijn pluizige rode jas om warm te blijven terwijl hij een sigaret rookte; delen is een gebaar dat nu ongeloofwaardig aanvoelt. Die nacht bleef hij veel later op dan wij. De volgende ochtend stuurde hij ons een foto van een schilderij dat hij in de vroege uurtjes had gemaakt, misschien zelfs zonder te slapen. Er stond op: 'innocent culprit' (onschuldige dader).” ​

— epiloog uit het boek 'Bad Time', gepubliceerd door Ballon Rouge Collective & Pony Press

Zoals elke tentoonstelling van Jablon is Bad Time als een tijdloze tijdcapsule. Zijn werk getuigt van een pretentieloos intellect en het vermogen om het moment weer te geven. Als je de titels van de shows leest, is het net alsof ze met de tijd alleen maar aan betekenis hebben gewonnen. Dit toont Jablons unieke vermogen om zowel in het moment, als erbuiten te staan.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling wordt ook het boek Bad Time, met werken en gedichten van Jablon, gelanceerd.


Bad Time
Ballon Rouge Collective
15.04 – 29.05.2021
Place du Jardin aux Fleurs, 2
Brussel 1000


Samuel Jablon (°1986, Binghamton, NY) is een kunstenaar en dichter uit New York. Jablon ontving zijn MFA van Brooklyn College/CUNY (2013) en zijn BA van Naropa University, Boulder, Colorado (2009). Hij heeft performances gedaan en tentoongesteld in het Museum of Modern Art, The Queens Museum, Hauser & Wirth, Storefront for Art and Architecture, The Kitchen, Artists Space, Blum & Poe, the Landing, en Ballon Rouge Collective.


Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.