Atelier Ecru Gallery lanceert het werk van de jonge Belgische kunstenaar-designer Jumandie Seys op Collectible

Naast het werk van Tim Vranken, Jojo Corváiä, Katrien Doms, Cedric Breisacher, Laurids Gallée, Pierre De Valck en Marijke Decock; en samen met een solopresentatie van Maria Scarpulla, lanceert Atelier Ecru het werk van Jumandie Seys op Collectible.

Jumandie Seys (°1996, woont en werkt in Gent) is een jong Belgisch creatief talent die werkt op het snijvlak tussen kunst en design. Hij combineert de geest van een kunstenaar met de handen van een ambachtsman, en creëert zo hedendaagse en verzamelbare objecten met een sculpturale zuiverheid, gedreven door artistieke lef. Op Collectible stelt hij een eerste reeks werken voor, waaronder bijzettafels, een bureau en verschillende zuilen.

Zijn ontwerpen zijn opgevat als micro-architecturale structuren, op zoek naar een pure expressie van vorm en materiaal. Omdat Seys digitale 3D visualisaties maakt, is hij niet beperkt tot de toepassingen van 2D. De mogelijkheden zijn eindeloos in digitale renderings. Toch zijn emoties, tactiliteit en textuur cruciale elementen in het werk van Seys. Zijn werk kenmerkt zich door een constante dialoog tussen contrasterende elementen. Digitaal versus menselijk. Computervaardigheden vs. ambachtelijk handwerk. Formele perfectie vs. materiële imperfectie. Eenvoud versus complexiteit. ​ 

Door al deze elementen te combineren, herdefinieert Jumandie Seys de klassieke regels in het hedendaagse design. Dit wordt nog versterkt doordat hij inspiratie haalt uit het verleden en deze toepast op zijn hedendaagse ontwerpen.

Zo is Seys voor zijn Arch collectie, bestaande uit verschillende bijzettafels en een monumentaal bureau, uitgegaan van de architecturale boog, maar door deze te deconstrueren, creëert hij een modern designstuk. De gebogen symmetrische structuur mag er qua vorm eenvoudig uitzien, het is de afwerking in ruw gepolijst aluminium of in verweerd leder die uiterst complex is. Seys manipuleert het materiaal op zo'n manier dat hij een visuele en tactiele spanning toevoegt aan zijn ontwerp. Dit is een artistiek proces, waarbij imperfecties worden gecreëerd die unieke kenmerken van het ontwerp zijn.

De 'verweerde' versie (wheathered), ook gebruikt voor het bureau, is afgewerkt met een geleidelijke verwering van een lederen canvas. Het is een onderzoek dat zich richt op het herscheppen en abstraheren van materialen die mettertijd slijten. Als een schilder schraapt en manipuleert Seys het canvas met natuurlijke pigmenten, waarbij hij de poreusheid en de natuurlijke oneffenheden van het leer de natuurlijke pigmenten laat absorberen, waardoor elk stuk uniek wordt.

Naast de Arch collectie, presenteert Seys ook zijn SHIFT collectie. SHIFT is een minimale collectie van functionele sculpturen waarbij spanning wordt gecreëerd door vaste vormen te verschuiven.

Door simpelweg een deel van het object te verplaatsen, wordt een nieuw perspectief en visuele spanning van de geometrie gecreëerd. Dit wordt ook versterkt door de keuze van de materialen. Het gepolijste roestvrij staal vormt een gedefinieerd kader rond het verouderde stucwerk, dat met de hand is gepatineerd, wat de ambachtelijke en artistieke waarde nog versterkt.


Atelier Ecru Gallery op Collectible
20—22 mei
Vanderborght Building, 2e verdieping
Brussel
collectible.design


Beelden


Over Jumanide Seys

Jumanide Seys (°1996, woont en werkt in Gent) is een Belgisch kunstenaar-designer die werkt op het snijvlak tussen kunst en design. In een zoektocht naar pure expressie van vorm en materiaal ontwerpt hij objecten met een sculpturale zuiverheid. Zijn werk wordt gekenmerkt door een constante dialoog tussen contrasterende elementen en het zoeken naar evenwicht. Hij probeert klassieke regels te herdefiniëren door moderne en digitale media te combineren met artisanale ambachten. Dit wordt afgedwongen door inspiratie uit het verleden te halen en toe te passen op zijn hedendaagse ontwerpen. Op die manier creëert hij visuele en tactiele spanning in zijn werk.

https://www.jumandieseys.com


Over Atelier Ecru

Atelier Ecru is een Gentse galerie voor hedendaags, brutalistisch & modern design, kunst en meubilair van Belgische en internationale kunstenaars, ontwerpers, opgericht door Stéphanie Frederickx en Christophe Urbain. 

De galerie biedt atypisch werk aan, gecureerd en gepresenteerd via een tentoonstellingsprogramma of via interieurprojecten. 

https://www.weareatelierecru.com

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.