Atelier Ecru Gallery presenteert een nieuwe collectie tafels van Maria Scarpulla op Collectible

Atelier Ecru Gallery presenteert een nieuwe collectie lage tafels in beperkte oplage van Maria Scarpulla op de designbeurs Collectible in Brussel.

Maria Scarpulla combineert het gevoel voor kleur en glans van haar Italiaanse afkomst met een uitgepuurd Belgisch minimalisme. Haar werk is geworteld in een universele taal van vorm en vrijheid. Sinds 2019 werkt ze samen met haar partner Jori Hernalsteen aan het vormgeven en produceren van designstukken en functionele objecten die gesprekken over kleur en vorm opwekken.

Hun poëtische ontwerpen zijn een uiting van hun liefde voor het leven en voor tijdloze schoonheid. Ze creëren objecten die minimaal zijn in vorm, gedurfd in kleur en verrassend in materiaal.

Voor Atelier Ecru Gallery creëerde Maria Scarpulla 12 lage tafels, alle 80 bij 80 cm met een hoogte van 40 cm, waarbij telkens verschillende gekleurde glazen bladen gecombineerd worden met nikkelen frames. Elk van de tafels heeft een unieke kleurencombinatie, en ze zijn allemaal met de hand vervaardigd in België. Het is het resultaat van een intensief twee jaar durend onderzoek naar kleur, vorm en materiaal en het bewijs van een diep inzicht in hoe deze drie factoren onze stemmingen kunnen beïnvloeden.

De Vagabond tafels, zoals de collectie wordt genoemd, zijn een familie van tafels die een aantal schijnbare tegenstellingen omarmen: bescheiden en gedurfd; speels en serieus; koud en warm. Hun doel als zowel artistieke als functionele objecten is een uitnodiging aan de eigenaar om een dialoog aan te gaan.

"Als ontwerpers vinden wij het belangrijk om met onze objecten in gesprek te gaan. Door bepaalde kleuren te combineren, contrasten op te zoeken of met de vorm te experimenteren, zoeken we naar spannende dialogen. Bij het ontwerpen proberen we de vanzelfsprekende functionaliteit van het object in vraag te stellen, voorbij het triviale gebruik. Een tafel, bijvoorbeeld, is multifunctioneel. We werken ook met lokale ambachtslieden en proberen het traditionele te benadrukken."

— Maria Scarpulla

De combinatie van de gekleurde glazen bladen met de nikkelen frames resulteert in een verrassend hedendaags en elegant ontwerp. Nikkel heeft een mooie warme lichtgouden tint, die contrasteert met de strakke en grafische vorm van de tafel. Het is ook zeer corrosiebestendig en krijgt mettertijd een natuurlijk patina.

Maria Scarpulla creëert een oeuvre dat zich qua (vorm)taal onderscheidt van de andere gecureerde objecten en/of functionele stukken die bij Atelier Ecru Gallery te vinden zijn. Toch is het een oeuvre dat past in het verhaal van de Gentse galerie, die objecten wil tonen die in staat zijn om architectonische en sculpturale kwaliteiten te verbinden met functionaliteit.

"De ontwerpen van Maria Scarpulla hebben een onbetwistbaar tijdloos en elegant karakter, met zeer eenvoudige lijnen en een dun, gestroomlijnd design. Tegelijkertijd doen de kleuren me denken aan Amerikaanse diners, Route 66 en de Italiaanse velden. Het is een combinatie die uniek en meeslepend is."

— Christophe Urbain, mede-eigenaar van Atelier Ecru Gallery

Atelier Ecru Gallery presenteert Maria Scarpulla's Vagabond collection
Collectible
20—22 mei
Vanderborght Building, 2e verdieping
Brussel
collectible.designOver Maria Scarpulla

Maria Scarpulla is een in België gevestigde ontwerpstudio die wordt geleid door Maria Scarpulla en Jori Hernalsteen.

Hun werk concentreert zich op stuk-meubilair en functionele objecten. Hun zoektocht naar een universele taal van vorm en vrijheid, van kleur en eenvoud, leidt hen naar subtiele, poëtische ontwerpen die hun liefde voor het leven en tijdloze schoonheid uitdrukken.

Objecten verblinden en gaan op in hun omgeving door hun minimalistische compositie, voorafgegaan door gedisciplineerde verfijning en nuance, zorgvuldige kleur- en contraststudies. ​

Hun doel als zowel artistieke als functionele objecten is een uitnodiging aan de eigenaar om een dialoog aan te gaan.

In hun eigen woorden 'een gesprek in kleur en vorm'.


Over Atelier Ecru

Atelier Ecru is een Gentse galerie voor hedendaags, brutalistisch & modern design, kunst en meubilair van Belgische en internationale kunstenaars, ontwerpers, opgericht door Stéphanie Frederickx en Christophe Urbain. 

De galerie biedt atypisch werk aan, gecureerd en gepresenteerd via een tentoonstellingsprogramma of via interieurprojecten. 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.